fredag 22 juli 2011

Brödsallad med mozzarella och rostade tomater (panzanella)


Nu har jag funderat och funderat som Balthazar på vad jag ska svänga ihop och ta med mig till grillkvällen hos goda vänner i morgon. Det blir en brödsallad som jag har gjort tidigare och tror faller de flesta i smaken. Man använder dygnsgammalt surdegsbröd som rostas och gnids in med vitlök och till det en massa tomater. Påminner onekligen om bruschetta men lite annorlunda blir det förstås i en hel sallad, riktigt lyckat! Passar jättebra som förrätt en sommardag eller som hel middag/lunch kompletterat med exempelvis "finskinka", som prosciuotto eller serrano. Eller som jag har tänkt i det här fallet, till grillat kött. Tomaterna rostas i stället för att användas färska. Man behöver inte använda surdegsbröd, det går bra med vanligt lantbröd också. Så där, vad skönt. Då är tankeverksamheten kring morgondagen över. Nu återstår det bara att komma fram till vad jag ska laga till mig och älsklingen ikväll.

Till fyra portioner
4 stora tomater
1/2 dl + 1 msk olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
4 tjocka skivor surdegsbröd, gärna dygnsgammalt
2 vitlöksklyftor
250 g mozzarella
1 knippe basilika
1 msk balsamvinäger
1 tsk honung
  1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna grillfunktion. Skär tomaterna i grova klyftor, fyra per tomat och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över 1/2 dl olivolja. Salta och peppra och ställ in i mitten av ugnen. Rosta tomaterna 25-30 minuter, tills de har fått lite färg. Spara vätskan som bildas i formen.
  2. Rosta brödskivorna och gnid in varje brödskiva med en halv krossad vitlöksklyfta. Riv sedan brödet i mindre bitar.
  3. Varva bröd, rostad tomat, basilikablad och mozzarella riven i mindre bitar på ett fat eller i en stor skål.
  4. Häll balsamvinäger och honung i ugnsformen med vätskan från tomaterna, tillsätt 1 msk olivolja och vispa ihop till en dressing. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Ringla dressingen över salladen och rör försiktigt runt allting.
  6. Låt stå i ca 15 minuter före servering.


Fyra tomater grovt klyftade och förpassade till ugnsform, dressade med olivolja.Mozzarellan är riven och basilikabladen plockade.


Så här läckra ser tomaterna ut efter ungefär en halvtimme i ugnen på 225 grader (grill).


Salladen ser inte lika läcker ut när den är blandad men den smakar delizioso!


.

2 kommentarer: