söndag 31 juli 2011

Cappuccinokräm med vit choklad och jordgubbar


Riktigt god och krämig dessert med kaffesmak som kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Ska serveras kall. Enligt gästerna smakade den mycket bra till en skvätt whisky som avec. Servera gärna i små fina kaffekoppar. De behöver stå 1-2 timmar i kylen innan de serveras. Se till att lämna lite plats i magen efter middagen. Detta är mäktigt även om det ser lite ut i koppen. Ställ fram en skål med skivade jordgubbar för var och en att ta för sig av, gärna flera gånger. Moussen är ganska kraftig i smaken så den passar bra ihop med den fräscha jordgubbssmaken men du kan hoppa över jordgubbarna om du vill. Som vanligt när jag bjuder på dessertrecept är det Mannen som står bakom lagandet. Desserter är hans grej och jag gör förrätter och varmrätter när vi bjuder på middag. Mycket bra upplägg tycker jag! Tack för sällskapet till mamma och pappa!

4 personer
1 + 2 dl vispgrädde
3 msk starkt kaffe, helst espresso (inte pulver utan i flytande form)
1 1/2 msk farinsocker
2 äggulor
150 g vit choklad
Kakao till garnering
Skivade jordgubbar
 1. Blanda 1 dl grädde, kaffe, farinsocker och äggulor i en kastrull. Sjud på svag värme. Vispa försiktigt hela tiden tills det blir en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen.
 2. Grovhacka chokladen och blanda ner i kastrullen. Rör om tills chokladen har smält.
 3. Vispa 2 dl grädde löst (men inte för löst - den ska inte vara rinnig). Blanda grädden med chokladkrämen.
 4. Häll upp i fyra kaffekoppar och ställ i kylen minst 1-2 timmar.
 5. Sikta över kakao och ställ fram ett fat med skivade jordgubbar som tillbehör.

4 kommentarer:

 1. Åh, det låter fantastiskt gott! Det måste ha blivit succé! JJ.

  SvaraRadera
 2. Det blev mycket uppskattat runt bordet trots att M pratade ner den lite grand innan. Han var, som ofta, inte helt nöjd. Den här gången med konsistensen. Enligt egen utsago skulle han ha kokat krämen lite längre men det var verkligen ingen annan som klagade - tvärtom. Pappa testade att ha en klick direkt i kaffet också. Tydligen väldigt gott!

  Vi ser fram emot nästa middag när ni kan vara med!

  SvaraRadera