onsdag 20 juli 2011

Skinksås till pasta med vitlöksbröd


Så här i sommartider är det skönt med mat som går snabbt och lätt att fixa till. Här är ett exempel på sådan mat, skinksås till pasta. Lika enkelt trollar du fram vitlöksbröd. Det är bara att blanda smör med finhackad vitlök och hackad persilja, skiva en baguette, breda på vitlökssmöret och in i ugnen på 225 grader i ungefär 10 minuter - tills smöret smält och brödet har fått lite färg. Till såsen använder du rökt skinka, kassler eller bacon. Jag använder mellangrädde och mjölk i den här såsen men det går bra att använda bara mjölk också. En finhackad gul lök fräst i lite smör är gott att blanda i men då tar rätten genast lite längre tid att laga. Den som vill ha grönsaker till stoppar ner lite broccolibuketter i pastavattnet när det är några minuter kvar av koktiden. Sprätt över lite persilja vid servering så ser det trevligare ut. Observera att receptet är för två personer, är ni fler vid bordet - dubbla, trippla....

Skinksås, 2 portioner
200 g rökt skinka i bitar
2,5 dl mellangrädde
2 dl standardmjölk
4 msk vetemjöl
Smörklick
Salt, vitpeppar och muskot
Persilja
  1. Vispa ihop mjölet med mjölken så att det blir slätt - inga klumpar. Blanda med grädden i en kastrull.
  2. Låt koka upp och sjuda en stund så att ev mjölsmak försvinner.
  3. Blanda ner skinkan och en klick smör.
  4. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot.

2 kommentarer:

  1. Vilken jättetrevlig blogg!
    Finns hur mycket som helst som inspirerar.
    Hälsningar från Therese

    SvaraRadera
  2. Tack snälla! Vad roligt att höra.
    Hoppas inspirationen räcker ända in i köket och grytorna :-)

    Välkommen!

    SvaraRadera