söndag 28 augusti 2011

Chokladtartelette med vit chokladmousse och hallon


Här har vi desserten till kaffet som Mannen fixade till kräftskivan. Det tar ungefär en timme att göra i ordning allting, se'n ska det stå i kylen minst fyra timmar - ännu hellre över natten. Jättegott pajskal med kakao och len god mousse med vit choklad. Moussen smaksätts med mörk rom och ger rejält med spritsmak. Det går att utesluta den helt eller ta lite mindre om man vill. Med färska hallon blev det en hit till kaffet.

Använd små formar som är ca 8 cm i diameter.

Till 8 formar
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk kakao
1/2 dl strösocker
1/2 krm salt
1 äggula, lätt vispad
1 msk iskallt vatten

2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
3 äggulor, rumstempererade
2 msk mörk rom

Färska hallon, kakao och vaniljsocker till garnering
  1. Blanda snabbt ihop mjöl, smör, kakao, socker och salt till smulig konsistens. Blanda sedan snabbt i äggula och vatten så att det blir en deg. Använd matberedare om du har. Tryck ut degen i åtta formar. Ställ i kylen i en halvtimme ungefär.
  2. Nagga degen med en gaffel och klä kanterna med en folie. Folien gör att kanterna inte bränns och håller degen på plats. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca en kvart. Låt kallna helt.
  3. Vispa grädden lagom fast - inte för rinnig och inte för hård så att den grynar sig. Smält den vita chokladen i vattenbad eller i mikro, Vispa upp äggulorna och vispa ner kraftigt i chokladen - inte för mesigt - då kan chokladen gryna sig.  Rör ner grädden och smaksätt med rom.
  4. Ner med smeten i formarna och låt stelna i kylen, minst fyra timmar men som sagt - gärna över natten.
  5. Garnera med färska hallon och sikta över lite kakao och vaniljsocker.








2 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut och vilka fina formar. Var har du köpt dom?

    SvaraRadera
  2. Visst är de fina? Jag gillar att kanterna inte är så höga. Jag köpte dem för några år sedan och kommer faktiskt inte ihåg var men jag vet att det inte var i någon butik på "fina gatan" som kostade en förmögenhet. Jag ville ha åtta stycken och då blir det snabbt hål i plånboken om en enda ska kosta ett par hundra.

    Kolla Duka, IKEA och Coops köksavdelning. Det kan mycket väl ha varit Coops sortiment - de har riktigt hyfsade husgeråd till bra pris. Det är möjligt att de inte finns kvar i sortimentet längre men du lär hitta liknande i någon av dessa butiker.

    Lycka till!

    SvaraRadera