måndag 15 augusti 2011

Crocque Madame - fransk snabbmat


Crocque Madame är makan till Crocque Monsieur, varm ost- och skinkmacka, med stekt ägg ovanpå. Riktigt mättande med mycket energi och snabbt lagat till lunch eller kvällsmål. Perfekt för oss mitt på dagen när orken måste fyllas på snabbt under vårt pågående väldigt fysiska tomtarbete (grävning...). Det skadar ju inte heller att det smakar riktigt riktigt gott med dessa enkla ingredienser. Crocque betyder typ frasig och det borde ju logiskt sett vara kopplat till att brödet blir frasigt när det steks (eller grillas). Man kan använda smörgåsgrill men jag steker hellre i panna på spisen med en tallrik som tyngd ovanpå för lagom "ihoptryck". Jag hittade inte gruyèreost som ska användas om man vill vara originalet trogen. Det blev en Västgöta Kloster i tjocka skivor i stället och det funkade fint. Det smakar gott med en fräsch sallad till men om det är snabbheten du vill åt så kan du hoppa över det och bara ta några klyftade tomater till.

Det här behövs till två smörgåsar
4 formfranska, lantbröd eller liknande ljust bröd
Smör
4 skivor rökt skinka
Dijonsenap
Svartpeppar
4 skivor ost, gruyère eller annan ost som håller ihop när den smälter
4 tomatskivor
2 ägg
Salt

Gör så här:
  1. Bred smör på två av bröden. Lägg på skinka och bred senap på skinkskivorna. Svartpeppra lätt.
  2. Lägg två tomatskivor på varje bröd.
  3. Lägg två ostskivor ovanpå och avsluta med ett bröd till. Tryck till lite lätt.
  4. Värm upp en stekpanna som rymmer båda mackorna. Smält smör och lägg i bröden.
  5. Stek på hög värme med en tallrik ovanpå som trycker ihop mackorna lite lätt.
  6. Lyft ur mackorna efter ungefär två minuter, lägg i mer smör och stek andra sidan på samma sätt.
  7. Lyft pannan från värmen men låt tallriken ligga kvar så mackorna hålls varma medan du steker äggen.
  8. Stek äggen som du vill ha dem, vändstekta eller sunny side up, men med hel gula.
  9. Lägg upp mackorna på fat med äggen överst. Peta sönder gulan så att den rinner så där härligt...


TJOCKA ostskivor ska det vara!


I salladen den här gången petade jag i körsbärstomater, gurka, purjolök, röd paprika och majs. Det söta i både paprika och majs smakar gott till den ganska salta smörgåsen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar