onsdag 14 september 2011

Auberginegratäng - det perfekta tillbehöret till det mesta


Här är nå't riktigt gott som jag gjorde till vårt grillknytis i lördags! Ett perfekt tillbehör till kött, grillat eller tillagat på annat sätt. Istället för kolhydrater för LCHF:are eller som komplement. Och på buffén förstås! En annan riktigt bra grej som jag kom på när jag gjorde gratängröran som skedas över aubergineskivor, är att den röran borde kunna användas som vegetarisk pastasås! Kanske att den behöver lite finslipning och komplettering med t.ex. lite grädde. Vitlöken går att utesluta om man inte gillar det. Gratängen går relativt fort att göra. Medan beskan i auberginerna dras ur förbereder man det andra och så bara 15 minuter i ugnen. Den kan ätas varm eller kall så den passar därmed även att förbereda och det är ju sällan något negativt.

4 portioner - 2 skivor per person
2 auberginer i avlånga skivor
1 tsk salt
2-3 msk olivolja
4 mogna tomater, hackade
1 knippe bladpersilja eller vanlig persilja - hackad
(1-2 vitlöksklyftor, finhackat)
Riven västerbottenost, ca 60 g
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Salta aubergineskivorna och låt ligga i ca tio minuter för att dra ur beskan. Torka av vätskan som lägger sig ovanpå med hushållspapper. Stek skivorna mjuka i olivolja på båda sidor. Lägg i en form, så lite omlott som möjligt. Du vill att varje skiva ska få så mycket gratängröra på sig som möjligt :-) Fräs de hackade tomaterna i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt persilja (och vitlök). Låt puttra ihop en stund. Blanda ner den rivna osten tills den smälter, ta pannan av spisen och smaka av med salt och peppar. Fördela gratängröran ovanpå aubergineskivorna och gratinera i mitten av ugnen, ca 15 minuter i 200 grader.

Tomat-, persilje- och ostblandningen skulle nog passa jättebra som vegetarisk pastasås! Med en skvätt grädde eller precis som den är.

Lägg ut aubergineskivorna utan att det blir för trångt på ett trevligt fat. På med gratängröran...

... och in i ugnen. En kvart. 200 grader. Klart!

Det inte bara ser gott ut. Det är gott!


8 kommentarer:

  1. En riktig höjdare den där gratängen. Den passar så bra när man vill ha varma grönsaker på en buffé. Till större bjudningar brukar jag göra som en gratäng i en jätteform. Mycket bra alternativ om man inte vill köra med paj.

    Kram Carina

    SvaraRadera
  2. Aha, du känner igen den! Jag har tagit receptet från Tillbehörsboken, Kakao förlag med Margareta Shildt-Landgren. Hela böcker med bara tillbehör är bland det bästa jag vet!

    Reklamsnutten med Clooney är underbar. Där behövs inget smör på :-)

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Åh det är supergott med aubergine... kan man äta skalet?

    SvaraRadera
  4. Absolut! Bara att tugga i sig :-) Mer smak där än i själva köttet också.

    SvaraRadera
  5. Tänk att vi båda var hos frisören igår och blev masserade !
    Nu har visst en förkylning brutit ut så kanske var det därför migränen slog till?
    Kul att höra att du upplever Zetas på samma sätt som jag . Jag bor ganska nära och åker ofta dit bara för att njuta av miljön , rensa huvudet och äta gott. När man går där vill man ha allt och inser att det tyvärr blir alldeles för dyrt och passar ändå inte in därhemma. Butiken är lite magisk , det mörka och dova passar där men går inte att få till hemma.
    I morgon tänkte jag ta en tur ut till Ulriksdal, ledig fredag =egofredag fram till dagishämtning!

    Vad hittar du på, blir det landet?

    SvaraRadera
  6. Härligt med egofredag! Det blir landet som vanligt. Ledig fredag för mig också så vi sticker redan ikväll efter jobbet.

    Nu är det meningen att vi ska komma framåt med vårt trädäck så det blir blåställ på och skruvdragare och hammare i högsta hugg :-)

    Ha en härlig fredag - trots förkylningen...

    SvaraRadera
  7. återkommer ofta till detta inlägg för att göra detta recept! mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emma, vad roligt! Tack för påminnelsen om det här receptet, det måste jag göra nästa gång jag grillar :-) Det är lätt att som matbloggare glömma favoriter eftersom jag gärna provar nytt hela tiden att bjuda på här i bloggen.

      Tack för att du tog dig tid att kommentera, jag blir jätteglad!

      Radera