fredag 16 september 2011

Hiskeligt god tomatsoppa, hemmagjord förstås!


Soppa idag igen - men den här gången som mättande lunch. Och jäklar vad gott det blev! Soppan blir otroligt smakrik och värmer ända ner i tårna. Späckat med vitaminer och antioxidanter. Det är förkylningstider nu - och därmed högsäsong för soppor :-) Så gör en soppa, den här till exempel. Gör den med eller utan vitlök - med blir den säkert ännu mer effektiv mot förkylningen. Jag brukar få utesluta vitlök eftersom jag är så himla snäll, det är inte Mannens favorit nämligen.

Välj gärna de mjuka, nästan övermogna tomaterna i butiken som ingen annan ändå vill ha. De har mer smak och blir godare i soppan än de mer fasta, inte riktigt mogna. Soppor kan tjäna på en klick ricotta, keso, gräddfil osv. I den här soppan klickade jag ner lite philadelphiaost och det smakade visserligen bra. Men när jag tog skål nummer två åt jag soppan helt ren och det var faktiskt mycket godare! Baconströssel till - i soppan eller vid sidan av - är däremot gott. Och så basilika förstås. Valfritt bröd till om du vill bli riktigt mätt.

Förresten, tydligen ville visst jag också vara med på bild, i skeden med kameran i högsta hugg :-D

4 rejäla skålar
1 kg mogna tomater i grova bitar
1 stor röd lök, grovt hackad
(1-2 vitlöksklyftor)
1 dl olivolja
1 1/4 dl rött vin (eller matlagningsvin)
5 dl grönsaksbuljong (Fond du chef är god)
3/4 dl tomatpuré
1 tsk strösocker
Salt och svartpeppar

Tillbehör
Knaperstekt bacon, färskost och basilika

Fräs löken mjuk i olivoljan i en stor kastrull - inte för länge så att den bränns. Häll i tomaterna och fräs en liten stund till. I med vin, buljong, tomatpuré och socker. Låt koka upp och sjud 15-20 minuter under lock - tills tomaterna är riktigt mjuka. Rör om då och då. Mixa sedan soppan lite slarvigt så att det blir lite grova bitar kvar. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med bacon, färskost, basilika och bröd.


Härliga underbara tomater. Delas i grova bitar.

Grovt hackad rödlök och tomaterna ska fräsa i ganska mycket olivolja innan resten av ingredienserna gör dem sällskap.


Ät medan soppan är riktigt varm. Smakar och gör så gott! Nästa gång jag gör soppan ska jag dock strunta i lull-lull som färskost och basilika. Soppan är så otroligt god som den är ändå - och tomatsmaken blir renare och kommer mer till sin rätt. Fast det är klart, det ser ju lite tjusigare ut :-)

Vi åt de sista ost- och skinksnurrorna som fanns kvar i frysen till soppan. Passade jättebra!


8 kommentarer:

  1. Här har du en soppälskare till. Faktiskt det som jag helst lagar på jobbet också, gillar grejen med att man tager vad man haver.
    Lull lullet -toppingen kan också se olika ut gång från gång.
    Just nu planerar jag hemma för en soppfest med trattkantarellsoppa och en massa goda äppelkakor/pajer!

    Liten fin holk ni har på landet. Jag drömmer om något liknande för oss ute i skärgården . Vi delar hus med pappa och nu känns det som jag faktiskt inte längre är 10 utan mer 45.Toleransen för barn, bonusbarn , sambos och gamla pappor är inte alltid på topp när det gäller samboendet!

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Låter underbart med soppfest! Och med både trattkantareller och äppelgott. Lyckostar som får komma på den festen!

    En holk är precis vad det är och vi byggde den själva just för att få ha vårt eget krypin. Vi började i augusti förra året flyttade in i juni det här året - och det är underbart att ha sitt eget. Tidigare hade vi ett litet rum i mammas och pappas sidobyggnad där det finns bastu, toa och dusch. Det funkade men du vet ju precis vad jag menar ;-)

    Kram, Carina!

    SvaraRadera
  3. Du är så välkommen till mitt soppkalas ! I min fantasi drömmer jag om en fest just en sån här lördag med sol som värmer och ett glatt sällskap.
    Får man sen laga mat till de som uppskattar det goda i livet är det en bonus.
    Nog bäst att börja planera för snart är rusket över oss.

    SvaraRadera
  4. Vad gullig du är :-) Ja, det är ju gästerna till maten man lagar som är vitsen. Det är därför jag så gott som aldrig lagar mat till mig själv.

    Just nu puttrar portersteken i grytan och det doftar underbart. Ikväll blir vi fyra vid bordet; jag, Mannen, svågern och pappa. Mamma och brorsan jobbar båda två... Äldreomsorg och servicebranschen tar aldrig helg.

    Ha en toppen lördagskväll efter denna fina höstdag!

    SvaraRadera
  5. Ååh, tomatsoppa är lite underskattat tycker jag, det är så fruktansvärt gott! Speciellt när man gör den helt själv <3 Vad sugen jag blev nu =D Härliga bilder!

    SvaraRadera
  6. Som tomatfreak håller jag förstås med, det är fruktansvärt gott med tomatsoppa! Att något så enkelt kan smaka så bra. Jag gillar också när en soppa inte behöver "rundas av" med grädde eller mjölk, det blir så mycket fräschare och smakerna kommer fram fullt ut.

    SvaraRadera
  7. Tomatsoppa är nog en av mina favoritsoppor, som den tomatälskare jag är så är det inte så konstigt!

    SvaraRadera
  8. Här har du en tomatälskare till! Bästa frukten :-)

    SvaraRadera