fredag 2 september 2011

Kinesisk fläskfilégryta med sötsur sås - gott till helgen



Eftersom livs- och därmed matlagningsandarna går på lågvarv just nu bjuder jag på en favorit i repris från pappas repertoar, kinesisk fläskfilégryta med sötsur sås, och den sötsura såsen gör du enkelt själv - inte från någon flaska. Det här är mat som passar att laga till helgen när i alla fall jag tycker det är extra kul att stå och pula i köket med hack och meck. Att det dessutom smakar förträffligt och klår kinamat à la take away med hästlängder gör ju inte saken ett dugg sämre!

Det här behövs till fyra personer
300 g fläskfilé
1 msk mjöl
Ca 1 tsk salt
Ca 1/2 tsk svartpeppar
3 msk flytande smör/rapsolja
1 burk hela champinjoner (funkar bättre här än färska)
1 liten skalad gurka i bitar
1 skalat äpple i klyftor (gärna Granny Smith)
1 röd paprika i bitar
1 grön paprika i bitar

Till sötsur sås
Skyn från grytan + svampspadet
1,5 dl köttbuljong
1 msk honung
1 msk soja
3 msk vitvinsvinäger
1 msk potatismjöl/maizena

Gör så här:
Skär fläskfilén i oregelbundna bitar eller skivor - som du gillar bäst. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd köttet i blandningen. Mängden salt och peppar lite på känn... Hetta upp fettet i en stekgryta och bryn köttet väl på alla sidor. Ta upp köttet och lägg åt sidan. Fräs svamp, gurka, äpple och paprika i grytan i lite fett. Lägg tillbaka köttet i grytan. Lägg på lock och låt puttra ca 10 minuter. Vispa ihop potatismjölet med ca 1 dl svampspad. Blanda stekskyn, svampspadet och alla övriga ingredienser till den sötsura såsen och låt koka upp under omrörning. Smaka av med vinäger och soja. Servera grytan med kokt ris och den sötsura såsen vid sidan av att skeda över.

Över helgen blir det landet igen (förstås). Min förhoppning är att miljöombytet ger förkylningen en spark i baken så att den försvinner helt och hållet. Sjöluft och solsken kanske är precis vad doktorn skulle ordinera. Jag är sugen på att ta ett varv med kameran och se om några skiftningar i naturen har trätt in ännu, även om jag inte har någon brådska till hösten. Här en bild från förra oktober, två fiskegubbar tidigt på morgonen i en liten båt på fjärden. MAN SKA INTE STÅ I BÅTEN!


Trevlig helg!

2 kommentarer:

  1. Jag gjorde det här receptet igår kväll - det var väldigt gott och kommer läggas bland favvorecepten! Tack!
    //Victoria

    SvaraRadera
  2. Hej Victoria!
    Kul att du gillade det. Det är verkligen supergott.

    SvaraRadera