Det här är min variant på Biff Rydberg, klassikern med sina rötter från Hotell Rydberg som öppnade i mitten av 1800-talet. Egentligen ska den göras på grovt tärnad oxfilé men även om det är fredag tycker jag det känns lite väl lyxigt att köpa fin oxfilé och choppa upp. Dessutom äter jag inte så mycket kött och Mannen blir (nästan) lika glad för lövbiff ändå och plånboken tackar mig för mitt kloka beslut. Om man blandar ihop kött, potatis och lök så blir det pytt i panna. Biff Rydberg är det bara om man serverar allting separat tillsammans med äggulor och senapsgrädde. Väldigt gott. Faktiskt fantastiskt gott. Det är inte klokt hur senapsgrädden hissar smaken på köttet!
Ett bra tips för stekningen av potatisen om du inte vill stå en halv evighet och råsteka de grova tärningarna färdiga - bryn dem först i smör och rapsolja tills de får fin färg (ca 10 minuter på hög värme), stek sedan färdigt i ugnen på 200 grader. Det behövs upp till 15-20 minuter beroende på hur stora bitar du har.
4 portioner
8 skivor lövbiff i strimlor
600 g potatis, skalad och grovt tärnad
3 gula lökar, finhackade
Smör och lite rapsolja
Salt och svartpeppar
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk skånsk senap
4 äggulor
Hackad persilja
Börja med senapsgrädden, vispa grädden fluffig och blanda med senapen. Ställ kallt medan resten görs klart. Stek lök i smör och potatis för sig i smör och lite rapsolja. Salta lite på potatisen när den är färdig. Håll varmt tills köttet är klart. Stek den strimlade lövbiffen i smör. Salta och svartpeppra. Lägg upp lövbiff, potatis och lök för sig. Strö över hackad persilja. Klicka lite senapsgrädde på köttet och servera resten bredvid och så äggulor att tippa över potatisen.
Klassikerna är fantastiskt gott! Nästa helg ska jag nog göra plank stek. Mmmmm... kram jenny
SvaraRaderaVisst är det så! Lycka till med plankan :-) Det är riktigt roligt att göra också förutom att det är gott!
SvaraRaderaOj vad gott det ser ut!
SvaraRaderaTack, Slickepotten! Och gott var det. Jag kommer göra det här många gånger om....
SvaraRaderaPå tal om klassiska recept så har Stadmissionen haft 50% rabatt på sin facklitteratur i helgen. Jag var där idag och kom hem med två små glas till baren ( ! ) som är likadana som arvegodset, och dessutom köpte jag 5 stycken kokböcker! Detta kostade mig 120 kr! Då fick jag två böcker av Nils-Emil (jag är kär...) och en bok om Stockholms alla innekrogar - 1980 - och den var dedikerad av Nils-Emil!!!! Helt underbart! Och så hittade jag en kokbok av Lill-Babs! Mamsens stora idol! Det blir en bra present nästa gång jag åker dit. Plus en kokbok som heter "Fest på spår". Kan man tänka sig en bättre kokbok än den när man jobbar inom järnvägsbranschen? Den var underbar bok med menyer och bilder från tidigt 1900-tal. Och text av bla Carl-Jan G. Det är sååå kul att upptäcka att oavsett vilken bransch man jobbar i så finns det en kokbok som är tillägnad just den branschen. Jag hittade även en som Vattenfall gett ut, men där gick gränsen. Bara för att de är leverantör av mitt elnät tänker jag inte bli tårögd över deras kokbok, oavsett hur nostalgisk jag kan bli. Nu ska jag njuta av dessa inköp i minst en vecka, och när jag har sträckläst dem, ska jag ha dem i baren och ha dem för gästerna att bläddra i. Välkommen Lotta!!! Kram Eva ( :o)
SvaraRaderaEva, vilken storslam! Jag missar alltid så'nt här. Kan det bero på att jag aldrig läser några tidningar? Förutom tidningar om mat och inredning :-) Nästa gång du ska på något så'nt här får du faktiskt höra av dig!
SvaraRaderaSer fram emot att få bläddra i fynden i din fina bar!
Kram Lotta
Åh vad fint upplagt! Ser så proffsigt ut och himla gott! Duktig du är! :)
SvaraRaderaTack, Hanna vad glad jag blir för så snälla ord :-)
SvaraRadera