lördag 22 oktober 2011

(Löv)biff Rydberg, gammal är äldst


Det här är min variant på Biff Rydberg, klassikern med sina rötter från Hotell Rydberg som öppnade i mitten av 1800-talet. Egentligen ska den göras på grovt tärnad oxfilé men även om det är fredag tycker jag det känns lite väl lyxigt att köpa fin oxfilé och choppa upp. Dessutom äter jag inte så mycket kött och Mannen blir (nästan) lika glad för lövbiff ändå och plånboken tackar mig för mitt kloka beslut. Om man blandar ihop kött, potatis och lök så blir det pytt i panna. Biff Rydberg är det bara om man serverar allting separat tillsammans med äggulor och senapsgrädde. Väldigt gott. Faktiskt fantastiskt gott. Det är inte klokt hur senapsgrädden hissar smaken på köttet!

Ett bra tips för stekningen av potatisen om du inte vill stå en halv evighet och råsteka de grova tärningarna färdiga - bryn dem först i smör och rapsolja tills de får fin färg (ca 10 minuter på hög värme), stek sedan färdigt i ugnen på 200 grader. Det behövs upp till 15-20 minuter beroende på hur stora bitar du har.

4 portioner
8 skivor lövbiff i strimlor
600 g potatis, skalad och grovt tärnad
3 gula lökar, finhackade
Smör och lite rapsolja
Salt och svartpeppar
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk skånsk senap
4 äggulor
Hackad persilja

Börja med senapsgrädden, vispa grädden fluffig och blanda med senapen. Ställ kallt medan resten görs klart. Stek lök i smör och potatis för sig i smör och lite rapsolja. Salta lite på potatisen när den är färdig. Håll varmt tills köttet är klart. Stek den strimlade lövbiffen i smör. Salta och svartpeppra. Lägg upp lövbiff, potatis och lök för sig. Strö över hackad persilja. Klicka lite senapsgrädde på köttet och servera resten bredvid och så äggulor att tippa över potatisen.

Kött och potatis... Har man bara det så är man så gott som hemma. För att köttet inte ska upplevas mer som kokt än stekt, gör så här. Hetta upp stekpannan rejält och smält en klick smör. Lägg i köttet och vänta tills det har släppt ifrån sig det mesta av köttsaften, det sipprar ur en del del. Häll av pannan och stek färdigt. Totalt ska lövbiffsstrimlorna stekas på hög värme i max ett par minuter så blir de inte torra.

Jag blev väldigt nöjd med potatisen och Mannen dristade sig t.o.m. med att utropa den till den godaste stekta potatis han någonsin ätit. Inte för att skryta på något sätt... Jag skar ganska stora tärningar och stekte i smör och rapsolja på hög värme så att potatisen fick fin färg och lite knaprig yta. Sedan stekte jag den helt färdig i ugnen, mycket bekvämt. Lite salt och så var den klar. Krispig på ytan och mjuk och god inuti.

8 kommentarer:

  1. Klassikerna är fantastiskt gott! Nästa helg ska jag nog göra plank stek. Mmmmm... kram jenny

    SvaraRadera
  2. Visst är det så! Lycka till med plankan :-) Det är riktigt roligt att göra också förutom att det är gott!

    SvaraRadera
  3. Tack, Slickepotten! Och gott var det. Jag kommer göra det här många gånger om....

    SvaraRadera
  4. På tal om klassiska recept så har Stadmissionen haft 50% rabatt på sin facklitteratur i helgen. Jag var där idag och kom hem med två små glas till baren ( ! ) som är likadana som arvegodset, och dessutom köpte jag 5 stycken kokböcker! Detta kostade mig 120 kr! Då fick jag två böcker av Nils-Emil (jag är kär...) och en bok om Stockholms alla innekrogar - 1980 - och den var dedikerad av Nils-Emil!!!! Helt underbart! Och så hittade jag en kokbok av Lill-Babs! Mamsens stora idol! Det blir en bra present nästa gång jag åker dit. Plus en kokbok som heter "Fest på spår". Kan man tänka sig en bättre kokbok än den när man jobbar inom järnvägsbranschen? Den var underbar bok med menyer och bilder från tidigt 1900-tal. Och text av bla Carl-Jan G. Det är sååå kul att upptäcka att oavsett vilken bransch man jobbar i så finns det en kokbok som är tillägnad just den branschen. Jag hittade även en som Vattenfall gett ut, men där gick gränsen. Bara för att de är leverantör av mitt elnät tänker jag inte bli tårögd över deras kokbok, oavsett hur nostalgisk jag kan bli. Nu ska jag njuta av dessa inköp i minst en vecka, och när jag har sträckläst dem, ska jag ha dem i baren och ha dem för gästerna att bläddra i. Välkommen Lotta!!! Kram Eva ( :o)

    SvaraRadera
  5. Eva, vilken storslam! Jag missar alltid så'nt här. Kan det bero på att jag aldrig läser några tidningar? Förutom tidningar om mat och inredning :-) Nästa gång du ska på något så'nt här får du faktiskt höra av dig!

    Ser fram emot att få bläddra i fynden i din fina bar!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  6. Åh vad fint upplagt! Ser så proffsigt ut och himla gott! Duktig du är! :)

    SvaraRadera
  7. Tack, Hanna vad glad jag blir för så snälla ord :-)

    SvaraRadera