lördag 22 oktober 2011

Minitoast med grillad paprika, tomat och taleggio


Nå't litet smått och gott är inte fel att peta i sig på fredagskvällen innan det är dags att sätta igång med middagen. Det är skönt att slippa vara alltför hungrig under matlagningen... Den här helgen blir det inget landet (buhuuu) så för ovanlighetens skull står jag i köket i sta'n på en fredagskväll. Missförstå mig rätt, det är också trevligt men det är liksom vår grej att dra till landet på helgerna. Men vi är sociala också och inser att vi inte kan dra från sta'n jämt utan att bli övergivna av våra vänner.

Åter till det lilla och goda! En minitoast i ugnen med taleggioost, grillad paprika och tomat blev det. Efter jobbet ställde jag in siktet på en ost som Andy tipsat om, Provolone Val Padana. Men mitt sabla ICA hade den inte, och det är inte nå'n liten ICA-butik vi pratar om. I den "så kallade" delikatessdisken kände de inte ens igen namnet. Jag hade hunnit ställa in mig på att få sätta tänderna i den här osten men fick tänka om. Det låg massor av olika sorters ost paketerade och klara i en disk så jag snappade åt mig taleggio och tänkte att den blir nog krämig och god när den får smälta lite i ugnen och jag hade rätt! Det doftade ganska skarpt men smakade jättegott. Om du vill ha en mildare ostsmak så går det lika bra med brie.

Minitoast, 8 st
8 skivor formfranska
Smör
16 skivor ost, taleggio (eller om du har bättre jaktlycka än mig, Provolone Val Padana)
1 röd paprika
1 gul paprika
2 mogna tomater
Salt och svartpeppar
Torkad oregano

Börja med att grilla paprikorna och skålla tomaterna. Paprikan grillade jag över öppen gaslåga, att jag inte tänkt på det förut när jag har gasspis och allt! Om du inte har gasspis, grilla paprikan skuren i halvor med skinnsidan uppåt på hög värme tills skalen svartnar och bubblar sig. Lägg sedan paprikan direkt i en plastpåse och knyt om. Lägg ner tomaterna i kokande vatten och skålla snabbt, ta upp dem när du ser att skalet har spruckit. Låt svalna.

Ta ett litet glas och tryck ut runda bröd av formfranskan. Smält smör och stek bröden lätt frasiga på båda sidor. Skala paprika och tomat. Ta bort kärnor och strimla. Blanda paprika- och tomatstrimlor i en skål, salta och svartpeppra lite. Lägg bröden på en plåt. Fördela grönsakerna ovanpå. Lägg ett par bitar taleggio ovanpå och överst lite torkad oregano. Ställ in i ugnen på 150 grader i drygt fem minuter, tills osten har smält ner. Ät som tilltugg eller liten förrätt.

När vi hade stoppat i oss denna aptitretare lagade jag till en riktig fullpoängare, både för mig och Mannen. En variant på Biff Rydberg med senapsgrädde. Det receptet kommer lite senare. Nu ska jag nämligen njuta av att vara gräsänka! Det ska städas och göras fint i lägenheten, underhållet blir något eftersatt när vi flyr till landet på helgerna. Och så ska jag shoppa och piffa. Hade jag ett badkar skulle jag senare ikväll ta ett långt bad med bubblor men jag får nöja mig med en varm dusch innan jag kryper till sängs och breder ut mig över HELA  sängen!

Ha en fin lördag!

Pyromanvarning! Paprikor grillade över öppen gaslåga :-)

Små, runda och fina toastar (heter det så i plural?) - lätt smörstekta. Är det fredag så är det, annars kan man ju nöja sig med att kantskära bröden.

Enkel topping även om det är lite pill med skalandet; grillad paprika och skållade tomat i strimlor, lite salt och svartpeppar.

Bröd + paprika och tomat...

+ taleggio och torkad oregano. In i ugnen...

... och ut ur ugnen!
7 kommentarer:

 1. Åhh biff Rydberg !!! Hoppas våra gäster ikväll bjuder oss på det!

  SvaraRadera
 2. Det låter helt galet men det var första gången jag åt det igår kväll :-) Jag säger bara kött och potatis, har man bara det så är man så gott som hemma. Jag överdriver inte när jag säger att Mannen min älskade det! Tror att han tackade för den supergoda maten typ en gång i timmen fram till sängdags :-)

  SvaraRadera
 3. Det låter helt galet men det var faktiskt första gången jag åt det igår kväll! Jag säger bara det, har man kött och potatis så är man så gott som hemma. Mannen var smått i extas och tackade för den jättegoda maten nå'n gång i timmen ända till sängdags :-)

  Lite svårt att ta till sig uppskattningen när det faktiskt var väldigt lätt att laga men han får gärna hylla mig till skyarna, känns ganska bra...

  SvaraRadera
 4. En viss typ av mat är äkta karlmat , så därför blev han så glad!

  Jag är nog också en karl i så fall :-) !

  SvaraRadera
 5. Hanna, du bara måste prova!

  SvaraRadera