måndag 17 oktober 2011

Tips på inspirerande kokböcker efterlyses!


Nu har det varit mycket den senaste veckan och det tog ut sin tribut på veckans sista dag, söndag. Vaknade förkyld och helt slut. Middag med jobbet i onsdags, med väninnor i torsdags, tur och retur landet fredag-lördag och sedan middag med vänner i Årsta Havsbad på lördagskvällen. Hur trevligt som helst men lite puuuuh ska erkännas....

Jag älskar att komma hem till folk på middag och se vad de bjuder på. I lördags blev vi bortskämda med norrländskt tema och det blev en supertrevlig kväll med god mat. Vad sägs om tunnbrödssnittar med rökt älgkött och pepparrot, varm brietårta med tomater, lök och balsamico, älgskavsgryta med pressad mandelpotatis och som dessert hjortronparfait :-) Tack för allt, hoppas vi får komma fler gånger!

Alla sociala aktiviteter med middag på bortaplan innebär ju även att det inte har blivit någon matlagning hemma. Så det saknar jag men just idag är orken inte med mig så jag kommer att plocka fram köttfärssås ur frysen och koka pasta till det. Vad skönt det känns en sådan här dag att kunna göra det så lätt för sig! Kanske meckar jag lite med kryddningen av såsen, så att det blir något skoj med maten i alla fall.

Något jag däremot nästan alltid orkar är att bläddra i kokböcker i jakt på inspiration och recept att prova. Jag följer aldrig ett recept till punkt och pricka, det finns alltid något jag inte vill ha med och något jag saknar. Men nu när jag har inspekterat mina alster inser jag att det behövs något nytt. Jag har hunnit bläddra igenom mina kokböcker mer än en gång. Om du har tips på någon riktigt bra kokbok så vill jag väldigt gärna ha det! Det viktigaste är dock att det finns massor av bilder! Kokböcker utan bilder ger mig inte mycket...

Jag får nog bläddra igenom recept jag har rivit ur tidningar och sparat men ännu inte provat. Ganska spännande eftersom många av de recepten har flera år på nacken. Vad kan jag hitta där tro? Jag ska nog hitta lite uppslag på mat att laga den här veckan också. Men ikväll som sagt, blir det soft matlagning.

Trevlig måndagskväll! Snart är det tisdag och därmed snart helg igen :-)


11 kommentarer:

  1. Köttfärssås blir det även här, men vi tar morötter och rödbetor till detta istället för pasta. Måste tänka på figuren...hahaha... Hursomhelst, jag tog det sista av oreganon som du lämnade i krukan. Tänkte tipsa om att istället för att rafsa av hårda kvistar eller småhacka förtvivlat så tar jag och klipper av så mycket som jag behöver, tar knippet med örter och sätter en påsklämma runt alltihop och så ner i grytan. Busenkelt att fiska upp allt när det är färdigt. Kram kram Eva ( :o)

    SvaraRadera
  2. Kokbokstips! Jo, underbara Nils-Emils middagstips! Det är en kokbok som är fantastisk! Tryckt 1999, men det gör inget. Med teckningar av Slas och kommentarer från Nils-Emil och med foton från hans älskade sommarnäste Harö, är detta balsam för själen! Eva ( :o)

    SvaraRadera
  3. Eva, vad duktiga ni är som skippar pastan! Och det låter ju gott också :-)

    Smart kryddtips! Mamma brukar pula ner en massa kryddor i sin tesil, också väldigt smidigt.

    Tack för kokbokstipset, Eva. Ska googla på den och se om den dyker upp hos någon nätbokhandel. Verkar vara en skön kokbok! Jag gillar kokböcker som man verkligen läser, och inte bara bläddrar igenom för att kolla recept. Den som står bakom kokboken ska vara en inspiration i sig. Nu blir det kokboksjakt :-)

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Hej Lotta! Hittade din blogg nyligen och älskar den. Precis min stil på mat och inredning. Perfekt! Om jag ska tipsa om några kokböcker som enligt mig är vackra att läsa men med användbara recept så hamnar Monika Ahlbergs böcker högt upp på listan. Rosendals trädgårdskafe och Min mat är återkommande kvällslektyr hos mig. Och Anna Bergenströms Under valnötsträdet. Fast...antar att nästan alla äger dessa böcker redan. Nåväl fortsätt blogga så har du en trogen följare hos mig! /Rebecca

    SvaraRadera
  5. Hej Rebecca!
    Monika förstås... Har ju koll på vem hon är och vad hon gör men har faktiskt ingen kokbok med henne sedan tidigare. Bergenström-böckerna har jag nog de flesta :-)

    Tack för tipset, ska kolla in Monikas från Rosendal.

    Och jättekul att du hittat hit och gillar det som finns här. Så skoj med likasinnade!

    SvaraRadera
  6. Hej! Marknaden kryllar av vackra och smakfulla böcker skrivna helt eller delvis av kändisar eller semikändisar. Vi är helt okända (nästan) men tilldelades tredje pris i kategorin design i Gourmand Cookbook Awards 2009 för vår första bok Tofvehult - drömmen om ett kafé. Nu har vi släppt uppföljaren Tofvehult - följ med på vår smakresa. Vi är en uppstickare i förlagsvärlden och vi gör kokböcker med SJÄL och HJÄRTA och sjukt vackra bilder. Dessutom är vi riktigt ödmjuka. Nyfiken? Vi skickar gärna ett ex. av varje till dig. Hälsningar Peter på Kakor & Monster i Småland

    SvaraRadera
  7. Hej Peter!
    Grattis till priset för kaféboken, nu blir jag verkligen nyfiken. Även på smakresan :-) Det skulle verkligen vara trevligt att få ta del av dessa, och Mannen skulle kasta sig över kaféboken direkt :-)

    Tack snälla för erbjudandet, jag mailar dig!

    Bästa hälsningar
    Lotta

    SvaraRadera
  8. Husmanskonst av Leif Mannerström är underbar, Längtans mat, Pluras kokböcker... väldigt inspirerande!

    SvaraRadera
  9. Hej Emma!

    Tack för tipsen! Mannerströms har jag och jag håller med, den är underbar. De andra har jag sniffat på i bokhandeln men inte tagit steget ännu att köpa. Jag får kolla in dem lite mer noggrant...

    Kan bli dyrt det här :-)

    SvaraRadera
  10. Tack för välkommen hem hälsning! Vardagen hade inte behövt vara så intensiv tycker jag, pust säger jag nu efter två dagar i ett rasande tempo.
    Jag har svårt att motstå kokböcker och skulle lätt kunna köpa på mig ett gäng nya varje månad. När jag flyttade för 3 år sedan fick det bli en rejäl utrensning. Har man haft Allt om mat sen 1981 så blir det några stycken! En Billy bokhylla med bara kokböcker , behövdes också minimeras.
    Den sista kokboken som jag handlade var den nya från Saltåkvarn . Fina bilder och inspirerande brödrecept. Sen tycker jag mycket om Malin Landqvists höst vår och vinter kokböcker, finns sommar ? minns inte.
    Sara Begner som jag tror hon heter på Coop's provkök gillar jag också . I en av de sista recept häftena fanns de här godingarna.http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/l/lammracks-med-potatis-och-vaesterbottenquesadilla-och-roedloeksmarmelad/ och en tunnbrödrulle med lammkorv och mandelpotatis -Gott!
    Trevligt att läsa om alla goda middagar som du fått hos andra , omväxling förnöjer !

    Kram Carina

    SvaraRadera
  11. Hoppas kontrasten inte är för stor så att du pallar, det blir ju inte lättare med mörkare och kortare dagar dessvärre. Men det fixar du!

    Kokböcker är som litteratur att njuta av. Att hitta en massa recept att prova är nästan bara bonus. Hoppas du inte gjorde dig av med några pärlor som du har ångrat efteråt!

    Har ingen av Saltåkvarns kokböcker, ska kollas. Malin Landqvist har jag missat helt... En av Saras kokböcker har jag i alla fall, "Saras kök", och där har jag hittat mycket gott!

    Tack för länken till recepten, det var dem du nämnde tidigare! Quesadillas och rödlöksmarmeladen köper jag rakt av men jag har ännu inte kommit på grejen med lamm... Jag är lite knepig ibland :-)

    Omväxling och middag hos andra förnöjer verkligen men att allt måste komma i samma vecka! Det sliter lite på en mogen kvinna att nattsudda så många kvällar :-)

    Gott att höra av dig igen!

    Kram!

    SvaraRadera