söndag 6 november 2011

Fetaostgratinerade jalapeños med honung och valnötter - smått och gott till fördrinken!


Jag har ett gäng recept att rapportera men går ut lite lagom med ett riktigt gott och enkelt tilltugg som fick inleda födelsedagsmiddagen igår kväll. Lite hett, sött, salt och knaprigt i kombination, perfekt att skölja ner med lite sött bubbel. Jag förberedde dem i förväg så att det bara var att ställa in dem i ugnen några minuter. Fick en fin födelsedag med pratig och skrattig middag, musik, sång och dans - bugg bland annat! När man har roligt går tiden fort så det blev en "tidig" morgon. Lite trött ska erkännas så det blir en dag i lugnt tempo.

Tack till mina gäster för ert sällskap på min dag och för fina presenter!

8 stycken jalapeñohalvor
4 jalapeñochili
50 g fetaost
1 msk flytande honung
8 valnötskärnor

Dela jalapeñofrukterna på längden, ta bort kärnor och vita hinnor. Lägg dem på en plåt eller ett ugnssäkert fat. Skär osten i små stavar och fyll halvorna. Klicka på lite honung och toppa med valnötskärnor. Ställ i 200 grader varm ugn tills osten har smält, det tar bara några minuter.
Något som jag nog skulle göra annorlunda nästa gång är att mixa fetaosten med lite grädde till en kräm att fylla halvorna med. På det sättet blir smaken på fetaosten lite mildare, det blir krämigare och med grädde, hallå! Det kan ju inte bli sämre :-)

Den glansiga honungen passar jättebra ihop med den salta fetaosten.

Jag lät dem vara i ugnen tills osten fick lite färg, men akta så att inte valnötterna bränns.


6 kommentarer:

  1. Mums. Känner den förträffliga smaken i munnen utan att ens ha provat. Så detta måste jag testa! Måste tacka för all inspiration, har varit inne tidigare på andra sidor fyllda med recept men jag tror att dina recept faller mig helt och fullt i smaken.
    Så har du passat på att fylla år ser jag, GRATTIS i efterskott! :)
    kram Katarina

    SvaraRadera
  2. Vad kul att vi verkar ha liknande smak! Jag tror att de här blir ännu godare om man mixar fetaosten med lite grädde till en kräm...

    Tack för gratulationen! Född -68 och har slutat räkna ut hur gammal jag blir :-)

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  3. Ja numera säger jag att jag blir 29 varje år. En bra ålder. :)
    Katarina

    SvaraRadera
  4. Det här såg ju helt underbart gott ut! :)

    SvaraRadera
  5. Tack!
    Tror det blir ännu godare att mixa osten med lite grädde som sagt...

    Hälsade på inne hos dig och nu är jag riktigt sugen på att testa det här med matkassar. Jag vill inte ha färdiga recept men att få det man vill ha från affären hemskickat skulle spara mycket tid, stånk och stön. Mer tid över i köket :-)

    SvaraRadera