måndag 7 november 2011

Ratatouille, eller fransk grönsaksröra på ren svenska


Varför gör jag inte den här klassiska franska grönsaksröran oftare?! Väldigt enkelt, gott och nyttigt. Dessutom passar den som tillbehör till det mesta, bland annat till födelsedagsmiddagen i lördags då vi åt halloumi- och basilikapanerad kycklingfilé och potatistårta med västerbottenost. Bekvämt att kunna göra i förväg och sedan bara värma på. Röran är jättegod till färsbiffar och pasta, vegetariskt eller varför inte med lite bacon :-)

Jag gjorde dubbel sats när jag ändå höll på, det går jättebra att frysa in rattatåj. Jag klickade i lite sambal oelek i röran, men hoppade över vitlök som egentligen ingår i grundreceptet.

Det här räcker till ungefär fyra portioner, men dubbla gärna!
1 gul lök i grova bitar
(2 vitlöksklyftor, finhackade)
1 aubergine, i bitar ca 2 x 2 cm
1 squash, i bitar ca 2 x 2 cm
1 röd paprika, i grova bitar
1 gul paprika, i grova bitar
Olivolja
1 burk krossade tomater, 500 g
Ca 1 dl vatten
1 tsk strösocker
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 lagerblad
1 tsk sambal oelek
1 kruka hackad färsk timjan eller basilika eller oregano - eller flera sorter!

Fräs löken i olivolja, lägg över i gryta. Gör detsamma med paprikan och sist samma med aubergine och squash. Häll i de krossade tomaterna, vatten, lagerblad, sambal oelek, socker, salt och peppar. Vänta med örterna tills alldeles på slutet. Låt koka under lock ca 15 minuter, rör om några gånger under tiden. Späd eventuellt med lite mer vatten om du tycker att röran blir för tjock men tänk på att grönsakerna ger ifrån sig mycket vätska när de fått koka en stund. Grönsakerna ska mjukna men inte bli mosiga. Smaka av med mer sambal oelek, salt och peppar. Blanda ner hackade örter allra sist.

Det blev en rejäl hög med grönsaker till grytan! Visst syns det att det här bara måste vara nyttigt?

Fransk grönsaksröra passade jättebra till medelhavsinspirerad kyckling och svensk potatistårta med västerbottenost!

4 kommentarer:

  1. Ahh.. jag brukar göra en supergod paj av ungefär den röran!

    GREKISK SMULPAJ

    250 g aubergine
    250 g zucchini
    ½ röd paprika
    ½ gul paprika
    2-3 vitlöksklyftor
    1 brk krossade tomater
    1 msk olivolja
    ½ tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1-2 tsk basilika
    100 g fetaost

    smuldeg:
    75 g smör
    2 dl mjöl
    ca 50 g riven parmesanost

    Tärna grönsakerna, fräs i oljan, pressa i vitlök, häll i tomaterna och låt puttra i 10 min, smaka av med kryddorna. Lägg i en form och smula över fetaosten samt smuldegen. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 20 min.
    Servera med en grekisk sallad !

    SvaraRadera
  2. Det låter jättegott! Och med parmesan i smuldegen... I stället för franskt blir det grekiskt :-)

    Tack för tipset, Heléna!

    SvaraRadera
  3. Men stort tack för den här bloggen!!! Man kan ju bara bli glad i hela själen, ska testa den där kycklingen med halloumi!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så blir ju jag glad för en så fin kommentar :-) Kycklingen blir supersaftig och god - hoppas du gillar den!

      Radera