söndag 27 november 2011

Junkfood - hemlagat från grunden (nästan)


Helgen har rusat förbi och matlagningen har fått stryka lite på foten i brist på tid och ork. Junkfood behöver inte vara "skräp", det finns t.o.m. en kokbok med junkfood ute nu, den vill jag ha! Helgens junkfood blev nachotallrik i fredags och hamburgare i går, lördag. Helgmaten har rundats av med helfabrikatet fryst pytt i panna, stekta ägg och rödbetor. Det går ner någon gång då och då. Speciellt när all energi har lagts på att tömma en röd liten stuga som vi vill omvandla till sovstuga så fort som möjligt är det bra att ha sån mat i frysen. Våra ryggar klarar verkligen inte bäddsoffan i friggan längre så nu kör vi på. Där ska vi sova om max tre helger. Det är vår förhoppning i alla fall...

Hamburgerköttet, 400 g vanlig nötfärs, blandade jag med ett par matskedar chipotle paste som finns i tex-mex-hyllan. När jag stekte dem kryddade jag med lite salt, chili explosion och svartpeppar. Smaken blev riktigt rökig och god med lite sting från chili. Pommes blev en produkt som jag aldrig köpt förut, Cains extra långa strips som smakade riktigt bra. Jag kryddade dem också med chili explosion. Hamburgaren med emmental monterades med majonnäs, isbergssallad, rå röd lök, stekt gul lök, bacon och tomat, mellan stekt formfranska som hamburgerbröd. Oj, vad det smakade GOTT!



I fredags slängde vi in en stor tallrik nachos i ugnen med ost som fick smälta och få färg innan vi åt upp det med fingrarna. Junkfood som finger food. Gott och enkelt! Vi varvar nachochips med nötfärs som steks och kryddas med tacokrydda tillsammans med gul lök, MÅNGA ostskivor och tomat. För mer sting kan man även slänga på inlagd jalapeño.


Bygg ett litet berg på en stor tallrik där lagren blir mindre och mindre i "diameter".

Nachochips, nötfärs med gul lök, tomater och hyvlad prästost i varje lager.

In i ugnen på 250 grader i ungefär fem minuter, tills osten smälter och nachochipsen får lite färg. Skär upp "tårtbitar" och ät med fingarna!


Vi hann med lite munkfika med pappa idag som kom förbi en sväng. Skönt med en paus från allt bärande och kånkande. Nu återstår att samla ihop oss innan vi (läs jag vid ratten) ska köra tillbaka till sta'n. Packa ihop disk, smutstvätt och de andra kläderna som vi inte använde den här helgen - heller. Och packa in katterna i sina transportburar för att återlämnas till sina hussar. Det har varit jättemysigt att ha dem med oss i helgen, trots att de bokstavligt talat har satt sina fotavtryck överallt i friggan med smutsiga tassar efter utflykter utomhus. Lite smuts har väl ingen dött av. Eller?

I friggans riktigt stora fönster hänger nu adventsbelysning, även den i format större. Riktigt mysigt med det kolsvarta utanför. Hemma i stan har jag inte fått upp något på tema advent ännu. Det blir nog bara en ljusstake i vardagsrumsfönstret där vi är mest.

Det har varit lite tunt med recept i bloggen på sista tiden men det ska det bli ändring på nu. Efter oinspirerade dagar pga förkylning och sedan fullt upp på landet så är jag sugen på att prova nytt i köket. Förhoppningsvis hinner jag redan ikväll botanisera bland kokböcker och recept när vi är tillbaka i sta'n så att jag kan planera in veckans middagar i förväg. Det underlättar verkligen och frigör tid till träning. I wish!

Hoppas att du som läser har en fin söndag, denna första advent. På återseende!



6 kommentarer:

  1. GUD vad gott! Älskar mat man äter med fingrarna, haha :D

    SvaraRadera
  2. Oh! Så hungrig jag blev nu då!! Ser mumsigt ut! :) Här kommer ett litet tips på ostbollar som är perfekta att servera, till den söta glöggen:

    http://fridakallgren.blogspot.com/2011/11/adelostbollar-med-pepparkakskross.html

    Ha det bra!

    SvaraRadera
  3. Visst är det härligt att äta med fingrarna, Malin :-)

    Frida, ditt tips kom som ett brev på posten. I veckan väntar glöggparty och jag ska göra lite smågott till den varma drycken. Har kollat ditt recept och jag föredrar verkligen att rulla osten i pepparkakskross än att lägga stora bitar ädelost på pepparkakan. Men en fråga bara, är det verkligen 1 liter riven västerbottenost som ska blandas med ädelosten, till tio pepparkakor? Det låter väldigt mycket...

    Trevlig adventskväll!

    SvaraRadera
  4. Nachotallriken ser ju helt ljuvlig ut, aldrig tänkt på att man kan göra så. Bra tips! Ska testas till kommande fredagsmys! Ha de gött!

    SvaraRadera
  5. Så gott så gott! Ni sliter som djur om helgerna . Vilar ni i veckorna?

    Fint med lite ljus i stugan .

    Fin kväll på dig!

    SvaraRadera
  6. Andy, doppa gärna i tacosås och gräddfil som serveras bredvid. Smakar gott till!

    Hej Skridskoänkan!
    Det kan nog låta som mer slit än vad det är :-) Vi sover gott och länge och jobbar några timmar innan det blir för mörkt. Att pula med så'nt här är faktiskt som avkoppling - något helt annat än att sitta vid skrivbordet.

    Hoppas du haft en fin kväll! Såg ditt bak och är helt förstummad över vilken fin kaka med mandelspån. Tittar in hos dig senare och kollar om det kommit upp något pynt också!

    Ha en bra vecka!

    Kram Lotta

    SvaraRadera