tisdag 27 december 2011

Energidrink med tranbär, hallon och avokado - gör och smakar gott

Om det blev mycket mat och annat gott under julhelgen är den här drinken en bra återställare. Både för att känna sig lite nyttigare inuti, mota alla baciller som härjar och för att ladda med energi till nyår. För då blir det ju ännu mer gott :-)

Tranbär är antibakteriella, hallon fullproppade med antioxidanter och avokado innehåller bra mycket nyttigare fettsyror än julskinkan. Bara att mixa och stjälpa i sig. Beskan från tranbären läskar men tar inte över tack vare hallonen. Jättegott och det känns nästan hur gott det gör i kroppen.

Till två stora glas
5 dl färdigblandad tranbärsdryck
1 avokado
125 g frysta hallon

Mixa skalad avokado, tranbärsdryck och hallon.
Häll upp i två stora glas.
Skål!

Middagen ikväll blev också åt det "nyttiga" hållet med mycket grönsaker. Jag gjorde köttfärsspett med lök och fänkål som vi åt med matvetesallad blandad med paprika, purjolök och squash. Spetten doppades i en yoghurtsås med lite hetta från chilisås. Men mer om det i morgon...

Julhelgen kom och gick och nu rusar vi vidare mot nästa fest. Nyårsfirandet ser jag personligen fram emot mer än julen. Det bästa med den här julen blev mammas julskinka på mackor av Minnabröd (min farmor Vilhelminas recept som mamma fortfarande bakar) och till det julmust hemma hos mamma och pappa kvällen före julafton. En köttbullemacka blev det också med mammas goda köttbullar.

Både mamma och brorsan jobbade under julen, varken gäster eller patienter tar ledigt i service- respektive omsorgsbranschen, så är det bara. Pappa bjöd mig och Mannen på middag på julaftonskvällen och inte vilken middag som helst. Han provade nytt recept och tillbringade tre timmar (!) i köket. Vi fick skinkstek med rödvinssås med potatis- och jordärtskockspuré som smakade ljuvligt. Tillbehöret i form av fräst vitkål, bacon och äppeltärningar passade perfekt till. Pappa var på väg att köpa kronärtskocka till purén och det skulle vara grönkål i stället för vitkål i tillbehöret men allting blev jättebra. Det tyder på flexibilitet, mod och engagemang i köket :-)

Som sagt, vidare mot nästa firande, nyåret. Det ska bland annat bli jättekul att knåpa ihop en läcker förrätt och jag har hittat flera kandidater på det här stället: spisa.nu För dig som äter fisk och skaldjur finns det mängder av förrätter att botanisera bland. Jag som inte ska använda något av det till förrätten har ändå hittat andra alternativ, så om du inte redan har bestämt dig, ta en titt.

God fortsättning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar