onsdag 14 december 2011

Rispuck med grönsaker, valnötter och ost - gott till det mesta! Fast jag skulle ha haft i bacon också...


Ris är så lätt att pigga upp och göra matigare. Här har jag hackat champinjoner, squash och purjolök riktigt smått och sedan blandat med buljongkokt ris, hackade valnötter, persilja och prästost. Passar jättebra till grillad kyckling, en bit kött eller fisk. Med lite bacon i hade det blivit ännu godare och så hade det funkat som ensamrätt. Så får det bli nästa gång. Västerbottenost kan ersätta prällen och cashewnötter kan ersätta valnötterna. Rispytt skulle man kunna kalla det också fast det låter så simpelt. Visserligen är det väldigt lätt att tillaga det här men det ligger en hel del kärlek och förberedande hackande bakom. Så simpelt är det inte! För en mer "rustik" touch, skär grönsaker och nötter i större bitar. Personligen gillar jag det småttiga i just det här riset.

4 portioner
4 portioner ris kokt i grönsaksbuljong
Ca 20 champinjoner, finhackade
1 squash, finhackad
1 purjolök, finstrimlad (spara lite av det gröna att strimla fint och strö överst på riset)
50 g valnötter, hackade (eller saltade cashewnötter)
2 dl riven prästost (eller västerbotten)
1 kruka persilja, hackad
Smör
Salt och svartpeppar
(Knaperstekt bacon)

Fräs svampen i lite smör tills vätskan har dunstat, krydda med svartpeppar. Ställ åt sidan. Fräs squash och purjolölk i lite smör och blanda sedan ner svampen. Ställ åt sidan tills riset har kokat klart. Blanda då riset med svamp, grönsaker, nötter, ost och hackad persilja. Smaka av med salt. Om du blandar ner knaperstekt bacon så behövs nog inget salt. Garnera med grönt purjolöksstrimmel. Klart att servera som väldigt gott tillbehör!


Smått ska det vara! Champinjoner, purjolök och squash.

Valnötter och persilja förberett och klart.

Riset med svamp och grönsaker blandas sist med ost, nötter och persilja.

Lite strimlad purjolök överst blir både fint och gott.

Fyll små portionsformar blötta med vatten eller olja med riset och stjälp upp som puckar eller ta sleven och lägg upp på tallriken. Vi åt riset med grillad kyckling.

Dåså. Jättekul att ha stått i köket igen. Där trivs jag verkligen. I morgon är det dags igen och allt som behövs väntar i kyl och skåp. Det blir färsbiffar med ny smak och ett gott krämigt potatismos till det. För övrigt känner jag mig ganska ensam om att uppskatta rådande vinterväder. Med risk för att bli påhoppad av alla snöälskare så tycker jag att tillvaron är så mycket lättare utan drivor av snö. Visst. Jag kan sträcka mig till att ett litet lager puder vit snö skulle liva upp lite grand men jag vill inte ha mängderna som rasade ner förra vintern. Nej. Tack. Sorry...

Eller är det verkligen någon som vill ha det så här igen? Bilden är tagen från vårt vardagsrumsfönster förra vintern en vardagsmorgon. Bilen har fastnat mitt i en korsning. Kom inte någonstans på väldigt länge trots två skyfflar och hjälp från två karlar till som han fick så småningom. Det var skidor som gällde :-) Nej, jag skrattar inte. Inte då heller för det var snart min tur att smaka på sleven. Varje morgon var ett äventyr. Skulle man komma iväg med bilen eller inte? Snön kan gärna komma sent i vinter...


Bilderna är tagna 11 februari 2011. Det gick bra till slut...




11 kommentarer:

  1. Ja jag håller nog med ändå. Nog för att jag älskade att vara utomhus _efter_ jobbet så var det ett mindre helvete att ta sig till jobbet.
    Minns en morgon då vi fick hjälpa tre-fyra grannar upp för vår backe. Tack och lov hade jag parkerat ovanför backen kvällen innan.

    Sen grävde vi fram en fyra-fem bilar till, på väg till dagis.
    Där gav vi sedan upp och åkte hem. Ingen plogbil kom och alla körde fast i halvmeterhöga snön.
    Nä, det kan man ju glatt vara utan.

    Jag hoppas att vi får lite snö sisådär lagom till sportlovet.
    Sen är det ju snart sommar, nästan.

    kramkram Katarina

    SvaraRadera
  2. Visst var det för jäkligt! Det kom tidigt och håll på i en evighet. Det blev för mycket av det goda. Mycket vackert var det förstås. Särskilt på landet. Men vad vi fick skotta för att komma fram till stugan och bilen fick vi ställa långt bort och sedan kånka grejer...

    Lite lagom är bäst om man får önska. Och ett litet snökaos kan jag väl leva med men inte som det var förra året...

    God natt & kram!

    SvaraRadera
  3. Ser mycket gott ut och jag kan tänka mej, att det också smakar jättebra till fisk - fast inte du förstås ;-)

    Skulle då skippa nötterna, även bacon... och lägga till ett par räkor och musslor...

    Eller blanda med köttfärs istället och rårivna morötter... och groddar eller vad det heter på svenska (Bambussprossen)...

    Får alltid livlig fantasi av dina inlägg ;-) Och det gillar jag!!

    SvaraRadera
  4. Det är precis det som är så kul med matbloggen, Kajomida, och som jag vill ska hända när man läser om recept här. Att fantasin ska börja snurra och de egna smakerna och preferenserna ska avgöra hur man själv gör. Jag själv gör aldrig exakt efter något recept (förutom desserter de få gånger jag gör dem). Där har vi charmen med matlagning och recept som inspiration till något eget. Kul!

    SvaraRadera
  5. Nellie, tack för tipset om tävlingen!

    Jag har redan ett tyskt Bosch-monster till matberedare som jag är supernöjd med (de få gånger jag använder den). Och jag har tyvärr inte plats för en till i mina två små kök :-)

    SvaraRadera
  6. Försöker själv alltid att första gången följa originalreceptet... lyckas sällan ;-) Jag står här med mina tyska motsvarigheter och bytte sist t.ex. i spagettigratängen ut babyspenaten mot upptinad hel spenat - smakade utmärkt ändå och alla var nöjda!

    Tycker personligen att det kanske är bättre att följa ett recept först, innan man börja att experimentera men inser själv att mycket är en smakfråga. Och att man kan ha bacon i nästan allt har jag lärt mej här ;-)

    SvaraRadera
  7. Hej lite olika förslag på nyårs förrätter skulle uppskattas om du får tid ;)

    SvaraRadera
  8. Kajomida, jag följer recept i stort men att jag ändrar beror mest på att jag kan vara lite kinkig och väljer bort saker :-) Ibland funkar det att byta ut till annat, ibland tar jag bara bort det. Så det är inte det att jag är särskilt experimentell och äventyrlig i köket...

    Du har en större utmaning kan jag tänka mig med utbudet i Tyskland, att tänka ut likvärdiga råvaror som ska funka. Kul att du kör på ändå!

    SvaraRadera
  9. Hej Hanna!
    Jag håller på och gnuggar genimatknölarna för fullt själv när det gäller förrätter till nyår. Det är jag som ska vaska fram något gott och Mannen ska stå för desserten. Lovar att återkomma när jag har några förslag att dela med mig av!

    SvaraRadera
  10. Jag kanske får föreslå 2 rätter som får igång eran fantasi... Båda är mycket enkla men smakar otroligt gott!

    Min favorit: små rårakor (en per person) som fått fin färg, en klick creme fraiche, evtl. citronpeppar och ett par korn rosenpeppar (mer effekt) och sedan en fint draperad skiva rökt lax, dill kanske. Kombinationen av den grovt rivna potatisen och den mjuka laxen är fantastisk! Laxen kan, men bör ej, utbytas mot bacon ;-)

    Nr. 2 är spenatsoppa (ännu bättre nässelsoppa) med en hårdkokt ägghalva i. Hur vackert som helst med det vit-gula ägget som simmar i ett grönt hav.

    SvaraRadera
  11. Tack för tipsen! Rårakor är ju jättegott men någon lax blir det inte :-) Vi får se vad jag skakar fram ur receptgömmorna.

    SvaraRadera