Pannbiffar och potatisgratäng på en torsdag är inte så dumt. Hade tänkt göra potatismos först men blev så sugen på den gratäng jag brukar göra när det bara är vi två, i ett lager på en stor ugnsplåt. Mycket yta med ost på då :-)
Pannbiffarna blev supergoda, eller kalla det färsbiffar. Jag hade i lite kesella och det gjorde nog en hel del för saftigheten. För smakens skull hade jag i kantarellfond och färsk timjan. Vi var ganska överens både jag och Mannen om att det här var bland de godaste pann-/färsbiffar jag har gjort. Jag väljer hellre en god och saftig färsbiff framför hela biffar och stora köttstycken. Varje gång. En tomatsallad med rödlök, lite olivolja, vinäger, flingsalt och svartpeppar passar bra till.
Till färsbiffarna
Pannbiffarna blev supergoda, eller kalla det färsbiffar. Jag hade i lite kesella och det gjorde nog en hel del för saftigheten. För smakens skull hade jag i kantarellfond och färsk timjan. Vi var ganska överens både jag och Mannen om att det här var bland de godaste pann-/färsbiffar jag har gjort. Jag väljer hellre en god och saftig färsbiff framför hela biffar och stora köttstycken. Varje gång. En tomatsallad med rödlök, lite olivolja, vinäger, flingsalt och svartpeppar passar bra till.
Till färsbiffarna
500 g nöt- eller blandfärs
1 ägg
3 msk kesella
1 liten finhackad gul lök
1 msk kantarellfond
2 msk färsk finhackad timjan
1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar
Smör och olivolja att steka i
Steksky
1 1/2 dl vatten, 1/2 tsk soja, 1 krm vitpeppar
Blanda allt till färsen och forma till pannbiffar. Stek i smör och olivolja tills de får fin färg på båda sidor. När de börjar bli färdiga, häll vatten i stekpannan och låt biffarna sjuda några minuter i vätskan. Lyft ur biffarna och lägg upp på fat. Vispa ihop stekskyn med soja och vitpeppar. Skeda över biffarna på fatet. Garnera ev med färsk timjan.
Till gratängen med bara ett lager
8 potatisar
3 dl gräddmjölk (50/50 vispgrädde och standardmjölk)
Salt och svartpeppar
Ca 1 dl riven västerbottenost
Smör
Skala och skiva potatisen. Smörj en stor ugnsplåt med lite kant och lägg i potatisskivorna omlott. Salta och svartpeppra. Häll över gräddmjölken och strö till sist över den rivna osten. Gratinera på 225 grader i 25-30 minuter tills gratängen har fått fin färg och potatisen är färdig. Täck över med folie om det blir för mycket färg innan gratängen är klar.
Smör
Skala och skiva potatisen. Smörj en stor ugnsplåt med lite kant och lägg i potatisskivorna omlott. Salta och svartpeppra. Häll över gräddmjölken och strö till sist över den rivna osten. Gratinera på 225 grader i 25-30 minuter tills gratängen har fått fin färg och potatisen är färdig. Täck över med folie om det blir för mycket färg innan gratängen är klar.
Ser underbart gott ut!
SvaraRaderaSka göra karrekotletter med svampsås idag tänkte jag!
Ha en fin helg!
PS. Fram till söndag kan du vinna julgodis hos mig om du skriver ihop ett rim! DS.
Låter gott med karré och svampsås är ju aldrig fel! Trevlig helg!
SvaraRaderaJulgodiset får jag försöka klara mig utan. Sikte på Beach 2012 redan i januari då vi åker till Thailand :-)
Lät intressant med kesella i biffarna. Aldrig hört. Får jag nog testa!
SvaraRaderaSuck, färsbiffar igen...
SvaraRadera...som ser så goda ut, att jag måste testa dom också!
Trevlig helg hemma eller i stugan på landet!
Sofie, prova kesella. Det blir verkligen saftigt och gott!
SvaraRaderaFörlåt, Kajomida... Du vet att jag är en sucker för färsbiffar :-)
SvaraRaderaHej! Du inspirar mig sååå mycket med dina bilder och recept! Du är grym!
SvaraRaderaÖnskar dig en trevlig lördag!
Kramkram
Så jäkla kul att höra :-) Sånt inspirerar tillbaka. Tack snälla Vardaxlyx och ha en toppenlördag!
SvaraRaderaTack så mycket för detta receptet det blev supergott, och även in kräsna familj tyckte om det! Rejäl tummen upp för de :)
SvaraRaderaHej Sabina! Varsågod, mitt nöje helt och hållet :-) Verkligen kul att hela familjen gillade dem. De blir verkligen saftiga och goda!
SvaraRaderaHej igen Lotta!
SvaraRaderaEfter PepprigaGrytan upplevelsen så prövade jag o min lilla familj(sambo Anna o lille Olle) detta recept idag....
Återigen SÅ JÄKLA GOTT!!!! Kan lika gärna slänga ut mina kokböcker på gatan, vem behöver dom...???
Och till Fotografen som tar dom mest förföriska bilder på råvaror och färdiga maträtter, stort TACK!!!!, man blir ju sugen på att laga till allt!
Kommer prova mer recept och kommer kommentera efter hand!:)
Niclas m Familj
Hej Niclas! Oj, vad glad jag blir för allt snällt du säger - bästa inspirationen för mig själv att fortsätta! Både med matlagningen och fotograferingen - jag gör både och själv :-)
RaderaHoppas du och familjen hittar fler favoriter, välkommen åter!