fredag 16 december 2011

Saftiga pannbiffar med kesella, kantarellfond och timjan - till det en "bara-ett-lager-potatisgratäng"


Pannbiffar och potatisgratäng på en torsdag är inte så dumt. Hade tänkt göra potatismos först men blev så sugen på den gratäng jag brukar göra när det bara är vi två, i ett lager på en stor ugnsplåt. Mycket yta med ost på då :-)

Pannbiffarna blev supergoda, eller kalla det färsbiffar. Jag hade i lite kesella och det gjorde nog en hel del för saftigheten. För smakens skull hade jag i kantarellfond och färsk timjan. Vi var ganska överens både jag och Mannen om att det här var bland de godaste pann-/färsbiffar jag har gjort. Jag väljer hellre en god och saftig färsbiff framför hela biffar och stora köttstycken. Varje gång. En tomatsallad med rödlök, lite olivolja, vinäger, flingsalt och svartpeppar passar bra till.

Till färsbiffarna
500 g nöt- eller blandfärs
1 ägg
3 msk kesella
1 liten finhackad gul lök
1 msk kantarellfond
2 msk färsk finhackad timjan
1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar
Smör och olivolja att steka i

Steksky
1 1/2 dl vatten, 1/2 tsk soja, 1 krm vitpeppar

Blanda allt till färsen och forma till pannbiffar. Stek i smör och olivolja tills de får fin färg på båda sidor. När de börjar bli färdiga, häll vatten i stekpannan och låt biffarna sjuda några minuter i vätskan. Lyft ur biffarna och lägg upp på fat. Vispa ihop stekskyn med soja och vitpeppar. Skeda över biffarna på fatet. Garnera ev med färsk timjan.

Kesella i färssmeten kommer jag att fortsätta använda. Det blev väldigt saftigt och gott. Färska kryddor är också gott att blanda i. Första gången jag använde kantarellfond också. Smaken blev lagom salt och fyllig.

Biffarna ser nästan ut att vara gjorda av kalvfärs, de blir så ljusa av kesellan...

Lägg upp biffarna på fat när de är färdigstekta och skeda över skyn.

Till gratängen med bara ett lager
8 potatisar
3 dl gräddmjölk (50/50 vispgrädde och standardmjölk)
Salt och svartpeppar
Ca 1 dl riven västerbottenost
Smör

Skala och skiva potatisen. Smörj en stor ugnsplåt med lite kant och lägg i potatisskivorna omlott. Salta och svartpeppra. Häll över gräddmjölken och strö till sist över den rivna osten. Gratinera på 225 grader i 25-30 minuter tills gratängen har fått fin färg och potatisen är färdig. Täck över med folie om det blir för mycket färg innan gratängen är klar.

Ett lager potatisgratäng i plåten räcker till mig och Mannen och en matlåda. Det går fort att göra och så blir det ju så mycket av det gottaste i en gratäng. Nämligen den knapriga ytan med osten!

12 kommentarer:

  1. Ser underbart gott ut!
    Ska göra karrekotletter med svampsås idag tänkte jag!

    Ha en fin helg!

    PS. Fram till söndag kan du vinna julgodis hos mig om du skriver ihop ett rim! DS.

    SvaraRadera
  2. Låter gott med karré och svampsås är ju aldrig fel! Trevlig helg!

    Julgodiset får jag försöka klara mig utan. Sikte på Beach 2012 redan i januari då vi åker till Thailand :-)

    SvaraRadera
  3. Lät intressant med kesella i biffarna. Aldrig hört. Får jag nog testa!

    SvaraRadera
  4. Suck, färsbiffar igen...


    ...som ser så goda ut, att jag måste testa dom också!

    Trevlig helg hemma eller i stugan på landet!

    SvaraRadera
  5. Sofie, prova kesella. Det blir verkligen saftigt och gott!

    SvaraRadera
  6. Förlåt, Kajomida... Du vet att jag är en sucker för färsbiffar :-)

    SvaraRadera
  7. Hej! Du inspirar mig sååå mycket med dina bilder och recept! Du är grym!
    Önskar dig en trevlig lördag!
    Kramkram

    SvaraRadera
  8. Så jäkla kul att höra :-) Sånt inspirerar tillbaka. Tack snälla Vardaxlyx och ha en toppenlördag!

    SvaraRadera
  9. Tack så mycket för detta receptet det blev supergott, och även in kräsna familj tyckte om det! Rejäl tummen upp för de :)

    SvaraRadera
  10. Hej Sabina! Varsågod, mitt nöje helt och hållet :-) Verkligen kul att hela familjen gillade dem. De blir verkligen saftiga och goda!

    SvaraRadera
  11. Hej igen Lotta!
    Efter PepprigaGrytan upplevelsen så prövade jag o min lilla familj(sambo Anna o lille Olle) detta recept idag....
    Återigen SÅ JÄKLA GOTT!!!! Kan lika gärna slänga ut mina kokböcker på gatan, vem behöver dom...???
    Och till Fotografen som tar dom mest förföriska bilder på råvaror och färdiga maträtter, stort TACK!!!!, man blir ju sugen på att laga till allt!
    Kommer prova mer recept och kommer kommentera efter hand!:)

    Niclas m Familj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Niclas! Oj, vad glad jag blir för allt snällt du säger - bästa inspirationen för mig själv att fortsätta! Både med matlagningen och fotograferingen - jag gör både och själv :-)

      Hoppas du och familjen hittar fler favoriter, välkommen åter!

      Radera