tisdag 10 januari 2012

Krispigt vackert och isen är på gång. Och så köttbullar...


Vi fick en riktigt fin avslutning på Trettonhelgen på landet. Solsken, några minusgrader och riktigt skönt att vara ute en stund. Tunn is har lagt sig närmast land men det är absolut inget att ge sig ut och promenera på - ännu på ett bra tag. Men det kommer nog. Jag hoppas verkligen på blankis denna vinter, det är så häftigt att gå på. Lite läskigt också. Förra årets vinter med all snö gjorde det omöjligt att promenera på isen. Med ett par skidor hade det gått. Bilden ovan är från den ena viken där vi badar från berghäll. Bilden nedan från den andra viken där båtarna ligger. Här badar vi (läs andra utom jag) från brygga efter bastun på vintern när berget är halt och jäkligt.


Jag tog en liten sväng med kameran. Underbart kul att fota med dagsljus! Jag tycker det frostnupna blir så vackert och krispigt. Löven på marken blir jättefina, tycker jag.




En del av växtligheten har inte släppt ifrån sig det gröna. Det säger en del om årets vinter...


Solsken på dagen, kortvarigt men uppskattat. På natten svart himmel och en måne som lyste upp i mörkret. På fredagsnatten vaknade jag och trodde vi hade glömt att släcka utebelysningen. Häftigt. Förutom det vackra med månen på en svart himmel så är det väldigt praktiskt också. När det är dags för sena besök i busken behövs ingen pannlampa :-) Nu har vi skaffat varsin pannlampa och de underlättar verkligen tillvaron utomhus när mörkret har fallit.

Igår blev vi tvungna att ta en snabb tur och retur till landet för att hämta kvarglömd plånbok, laddare till kameran och ett par bikinis som jag snart kommer att behöva. Det tog hela kvällen så det blev snabb mat från BK som vi åt i bilen. Inte riktigt den myskväll och lugn i soffan som jag hade behövt efter trött och seg måndag, men det gick det också.

Ikväll har vi trillat köttbullar tillsammans i köket och ätit med stuvade makaroner. Köttbullarna blev extra saftiga med lite grekisk yoghurt i smeten. Varför inte, tänkte jag? Nu ligger jag efter med två avsnitt av nya omgången Sveriges Mästerkock, så dem ska jag knapra i mig ikväll. För nu är det revansch för måndagen och soffmys som gäller!


I köttfärssmeten använde jag 400 g nötfärs, finhackad gul lök, 1 ägg, 1 dryg msk grekisk yoghurt, lite sirap, soja, salt, vit- och svartpeppar. Rullades och stektes i smör till nästan klara. På med 2,5 dl mellangrädde, lite soja och vitpeppar. En gräddsås som köttbullarna får puttra färdigt i medan makaronerna stuvas. Makaronerna stuvas så här:


Nu ska jag kolla in vad Sverige har att erbjuda för hemmakockar i årets Sveriges Mästerkock. Fortsatt trevlig tisdag. Snart är det helg igen!


6 kommentarer:

  1. Härliga bilder! Här har vi knappt haft någon frost... Skönt att slippa skrapa rutor på bilen - och nu behövs det ingen snö (julen är slut) för min del.

    Stuvade makaroner är jättegott tycker jag, det blir det mycket för sällan nu för tiden! Här nere i Tyskland finns det emellertid inga vanliga makaroner, alltså det vi svenskar kallar makaroner ;-) , utan bara andra sorters nudlar. Mina 3-minuters från Kungsörnen får jag "importera" hemifrån Sverige.

    Tack för tipset, det blir att stuva lite inom den närmaste framtiden!

    SvaraRadera
  2. Jättevackra bilder Lotta ! Härligt att få uppleva dagsljuset på plats och inte inifrån sin arbetsplats.

    Nu blir jag nyfiken , var behöver du bikini??
    Inte för att bada i en vak va?

    Simma lugnt.

    Kram Carina

    SvaraRadera
  3. Hej Kajomida!
    Håller med dig om snön. Den får gärna hålla sig borta även om det bara har kommit lite grand. Några morgnar med skrapa bilen har det blivit men så länge jag slipper skotta fram den är jag nöjd :-)

    Visst är det gott med stuvat! Knepigt att bo i ett land där det inte finns samma grejer man verkligen behöver till vissa saker. Du får beställa gammaldags idealmakaroner så att du kan stuva järnet!

    SvaraRadera
  4. Tack, Carina! Det var verkligen härligt att få in lite riktigt ljus i kameran.

    Nej, det är verkligen inte i någon vak jag ska använda bikini, utan i Andaman Sea. På jobbet vill de inte höra något om det (även om de självklart unnar mig det fast de är ärligt avundsjuka med glimten i ögat).

    På lördag åker vi för att ö-luffa i södra Thailand med brorsan och hans partner. Det är nu broders 40-årspresent från i somras blir verklighet. Då fick han ett litet startbidrag på resan av mig och Mannen. Han har aldrig varit där och det är en av hans största resdrömmar.

    Sen om bikinin fortfarande passar min vinterbleka och något svullna kropp är en annan femma :-)

    Kram!

    SvaraRadera
  5. Mmmm. Ser riktigt smarrigt ut!!! Vattnas i munnen. Fast när vi gör stuvade makaroner, så gör vi kort och gott en bottenredning som stuvning.
    Har suttit och njutit av dina blider ett bra tag nu! Du är duktig med kameran också! Gör en kokbok!

    // Kram Anna

    SvaraRadera
  6. Tjena Anna! Kul att du hittat hit :-) Tack snälla för fina kommentarer. Kul och väldigt inspirerande med sådan feedback!

    SvaraRadera