tisdag 3 januari 2012

Spagetti med hemlagad pesto och ugnsrostade körsbärstomater


Pesto med prästost, mandel, basilika och solrosolja är hur gott som helst och något som jag gjorde för första gången någon gång i somras. Då åt vi pestoslungad pasta till grillad kyckling och stekt halloumi. Den här gången rostade jag körsbärstomater i ugnen och serverade till pestoindränkt spagetti med några klickar ricottaost och extra pesto. Mozzarella i stället för ricotta går också bra om inte bättre när jag tänker efter... Mannen ökade proteinmängden med färdiggrillad kyckling men jag nöjde mig glatt med det andra på tallriken. Men så lyfter jag inte skrot på gymmet heller fem dagar i veckan :-)

Börja med peston. Om du vill kan du lägga till några klyftor vitlök men det blir verkligen jättegott utan. Sätt sedan in körsbärstomaterna i ugnen medan du kokar pastan. Receptet räcker till ca fyra portioner.

Pesto
Bladen från två krukor basilika
1 dl solrosolja
100 g flagad mandel
100 g riven lagrad eller vanlig prästost (ju starkare desto mer smak)
Salt och svartpeppar
(Finhackad vitlök)

Lägg basilikabladen i en behållare som funkar att mixa i, t.ex. en glaskanna. Mixa en halv dl av solrosoljan med basilikabladen. Häll sedan i riven ost, mandel (vitlök) och resten av oljan. Mixa till en röra. Smaka av med salt och svartpeppar.

Ugnsrostade körsbärstomater
Lägg två knippen körsbärstomater i en ugnsform. Skvätt över ungefär en msk olivolja, en knapp msk socker, en knapp tsk salt och svartpeppar. Ställ in i ugnen på 220 grader i 15-20 minuter. Ha koll på tomaterna så att de inte bränns.

Koka spagetti för fyra personer under tiden tomaterna rostas i ugnen. När spagettin har kokat klart, häll av vattnet och blanda med spadet som bildats i ugnsformen med tomaterna. Blanda sedan med nästan all pesto, spara lite att klicka på tallriken.

Servera med några klickar ricotta eller riven mozzarella som du ringlar lite olivolja över. Komplettera med grillad kyckling eller annat kött om du vill.

Smaklig måltid!

Två krukor basilika ser ut att bli mycket...

... men mixat med oljan ser det inte så mycket ut längre. Det ser smått omöjligt ut att kunna mixa ihop det här men det går och det smakar fantastiskt gott!


Enklast möjliga rostade tomater i ugn. Olivolja, socker, salt och svartpeppar... Tomaterna blir så goda!


Häll gärna upp all spagetti på ett stort fat eller i en stor skål och toppa med tomaterna.

Klicka på lite extra pesto och ricotta eller mozzarella. Sen är det bara att tugga i sig. Vansinnigt gott!

Och vacker mat, tycker jag!




7 kommentarer:

  1. Hemmagjord pesto slår det mesta. Och ugnsbakade tomater....yammi!!

    SvaraRadera
  2. Så gott och fräscht! Tomaterna behöver verkligen all hjälp de kan få med smaken i vintertider:)

    SvaraRadera
  3. Mer pesto ska det bli i olika varianter. Visst är det gott, Sofie!

    Håller med er, Mårtenssons. Jag köper också kvisttomaterna Romantica, de enda jag har hittat nu som smakar något överhuvudtaget. En stund i ugnen gör verkligen inte saken sämre :-)

    SvaraRadera
  4. Så enkelt och så gott! Hemmagjord pesto är ju grymt gott till pasta :-)

    SvaraRadera
  5. Hej Karin!

    Riktigt gott blev det. Spagettin som blev över åt vi med stekta utskurna biffar dagen efter. Smakade lika bra då även om tomaterna blev lite väl mosiga efter ännu en uppvärmning.

    Mer pesto blir det framöver :-)

    SvaraRadera
  6. Mums, detta är lättlagad mat när den är som bäst!

    SvaraRadera
  7. Håller med dig, Emilia! Jag vill göra det redan ikväll igen men ska försöka variera mig lite :-)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera