onsdag 22 februari 2012

Tortellinigratäng i brist på inspiration. Fast det är ju inte heller så dumt. Faktiskt...


Det straffar sig direkt när jag inte har "en plan" för veckans mat när den drar igång. Då blir det lite som det blir från dag till dag och jag får gnugga receptknölarna många gånger om i stället för att ha en matsedel så att jag kan handla allt jag behöver på en gång och slippa ett antal turer till matbutiken. Urk, jag hatar det. Lägg lite trötthet på det så sjunker inspirationen rejält och det blir mat som lövbiff i gräddsås med pommes, färdiggrillad kyckling med pommes eller som här - en tortellinigratäng...

Nu är det inte något fel på tortellinigratäng - makalöst gott blir det med en rinnig gratäng - men rätten finns liksom där långt nere bland "reserverna" när jag inte kommer på något annat och då känns det lite trist. Fast jag var verkligen sugen på det här så det passade fint. I måndags var jag kreativ och gjorde färsbiffar av färssmet där jag blandade i köttet från ett par chorizokorvar och riven parmesan. Biffarna smakade rökigt, kryddigt och gott! Bilderna såg dock alltför "bruna" och tråkiga ut så det tar jag inte med här...

Åter till tortellinigratängen... Mångderna bestämmer du själv efter eget tycke och smak.

Lägg kokt tortellini i en ugnsform. Vänd runt med lite olivolja och mal över rejält med svartpeppar. Blanda med fräst gul lök, strimlad paprika, skivade och stekta champinjoner, strimlad och fräst bacon. Häll i en ostsås och blanda runt. Peta ner några halva körsbärstomater också. Toppa med riven parmesanost och ringla lite olivolja över. Gratinera i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter - tills gratängen har fått fin färg och det bubblar läckert i gratängen.

Ostsåsen
Häll 2 1/2 dl mellangrädde och 2 dl crème fraiche i en kastrull. Värm upp och vispa ihop. Ta kastrullen från värmen och rör ner 2 dl riven prästost (eller annan smakrik ost) tills den har smält. Klart!

Jag har använt torkad tortellini fylld med skinka och ost. Just när jag gör gratäng tycker jag det är bättre med torkad tortellini än färsk. Den färska går gärna sönder för mycket när det ska röras om som i den här rätten...

Tänk vad en stund i ugnen kan göra med mat i sällskap av ost! Gratängen blir härligt såsig, bubblig och smakar mycket! Kan tänka mig att även yngre generationer skulle uppskatta det här...
Testade bacon à la Butcher's Choice den här gången. Skillnaden ska vara att det är bacon från kotlett i stället för från välansad svål som vanlig bacon. Köttet släppte ifrån sig mycket mindre fett när jag fräste det och det kändes "köttigare". Dock kan jag inte säga att jag tyckte bättre om det än vanlig bacon (ekologisk). Men det var i alla fall inte sämre.

Dagar när inspirationen inte ligger på topp och jag känner mig lite "sådär" rent allmänt försöker jag tänka på ett himla bra citat. Ibland funkar det, ibland inte:
"Livet består inte av att vänta ut stormarna. Det handlar om att lära sig dansa i regnet."
Med önskan om en trevlig lill-lördag. Snart är det helg och jag får åka till landet igen och njuta av vår färdiga sovstuga med en underbart skön säng! (Ska snart sluta tjata om det....)

.

17 kommentarer:

  1. Lindha Johansson22 februari, 2012

    Gratängen såg jättegod ut! Men jag har inte hittat någon tortellini som jag tycker om, är mycket kräsen tyvärr...
    Jag ser att du gillar tomater! :) Vad har du för tips nu under vinterhalvåret?
    Jag hatar mosiga, smaklösa tomater och köper bara på kvist, helst körsbärs- och cocktailtomater. Romantica är inte tillräckligt goda för att motivera ett pris på ca 50 kr för 400-500 gram. Jag längtar verkligen efter de svenska, närodlade körsbärstomaterna nu...
    Tack för tipset om pizzakitet. Hoppas det märket finns i någon butik nära mig.

    OT, är det någon annan som har problem att läsa de där jäkla orden som man måste verifiera med?! Blir galen, får väl lyssna på dem istället. Ibland orkar jag inte kommentera pga oläsligheten... :(

    SvaraRadera
  2. Hej Lindha!
    Den är verkligen riktigt saftig och god - många sköna kalorier :-)

    Jag är också ganska kräsen och har fått prova mig fram till tortellini som funkar, Barillas torkade i småpåsar med prosciuotto & formaggio eller bara med formaggio (ost). Några av de färska sorterna funkar också, t.ex. med kronärtskocka eller svamp men då blir det dyrt..

    Jag fullkomligen älskar tomater så jag unnar mig körsbärstomater på kvist fast det kostar, tycker att de smakar bra! Ännu godare efter en stund i ugnen...

    Håller med dig om verifieringen som ska intyga att man "inte är en robot". Skitsvårt rent ut sagt ibland att se vad det står. Kan bli helt fel effekt med det där nya.

    SvaraRadera
  3. Ja, tänk om man alltid tog sig tid att göra veckomenyer. Får till det ibland, men långt ifrån alltid!

    Tack för fina citatet. Är precis i detta "mood" just nu, så den tar jag till mig:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mrs Sunshine!

      Jag har föresatsen att planera inför varje ny vecka men det vill sig verkligen inte alla gånger...

      Vilken fin blogg du har. Kanonbilder och goda recept. Får bestämt hålla ett extra öga på dig :-)

      Idag är det bättre "mood" - hoppas du också dansar snart igen!

      Radera
  4. Prova med gorgonzolasås nästa gång, det är ljuvligt till tortellini med kött- eller skinkfyllning!

    Du skriver att den färska tortellini går sönder för mycket osv.; när jag köper färska tortellini här så ska den läggas i kokande vatten och behöver sen bara sjuda 2-3 minuter. Om det är så med din sort också så behöver den kanske inte kokas först alls...

    Här har vi inte lillördag idag, vi kallar det bergfest... måndag och tisdag är det "uppförsbacke", onsdag är veckans "höjdpunkt", sen torsdag och fredag har man "nerförsbacke" och helgen är där igen :-)

    Ha en bra bergfest alltså ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter jättegott med gorgonzolasås till gratängen! Kul att kunna variera såsen... Det är nog samma typ av färsk tortellini vi menar och det jag upplever med den är att fyllningen lättare ramlar ur när man ska blanda runt som i den här gratängen.

      Kul med annat uttryck för lellelöda (som Andy i Götet säger)! Bergfest. Har jag aldrig hört talas om :-)

      Tack detsamma! Bergfesten "firas" med rester av nämnda tortellinigratäng.

      Radera
    2. Är ett tyskt uttryck som av en tillfällighet skrivs likadant på tyska som på svenska och även kan förstås så. Början på en ny arbetsvecka är ju ofta lite "trög", det är värt att "fira lite" på onsdagen för att man klarat veckan så långt ;-) ... resten är ju självklar!

      Idag blir det nog ugnsbakad falukorv här. Rester hade vi igår; gjorde 2 sorters järpar i förrgår fyllda med plommon och ost/bacon och ditt goda recept till baconfärsbiffarna + såsen som "grundrecept".

      Radera
  5. Tortellini vill jag göra själv någon gång när jag har mer tid. Annars köpt är en bra alternativ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill också göra egen men har aldrig kommit till skott. Riktigt stora skulle de vara med någon riktigt god fyllning som man blandar till själv också. Och en god sås att gegga in dem med :-)

      Radera
  6. Åh så krämigt och gott det där såg ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt gott! Inte lika krämigt idag som restmiddag men inget fel på smaken alls. Perfekt matlådemat!

      Radera
  7. Ser fantastiskt gott ut! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Hanna :-) Ha en fin helg!

      Radera
  8. Ett av mina absoluta favoritcitat. Dansa på!
    //Lottzy

    SvaraRadera
  9. Gör en annan variant av tortillinigratäng, med röd currypasta och vitlökssalami. jätte gott med en klick kall creme fraiche och färsk basilika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Låter jättegott. Tortellinigratäng är bra på det sättet, lätt att variera.

      Radera