måndag 12 mars 2012

Gratinerad burgare med svamp, tomat och mozzarella - varför inte? Åsså egna frittar!


Burgare går nog att variera hur mycket som helst men för mig måste vissa beståndsdelar alltid ingå, förutom själva burgaren... Tomat, lök, ost, strimlad sallad och gott bröd. Ibland någon dressing och ibland (eller ok då, alltid) är det gott med bacon också men den här gången provade jag något helt nytt. Att bryna burgarna snabbt till fin färg, toppa med stekta champinjoner och mozzarella och sedan steka färdigt dem i ugnen, alltså gratinera. Därefter monterades dem "som vanligt" mellan bröd med ovan nämnda tillbehör. Surdegsbröd är en höjdare till burgaren kan jag lova. Som grädde på moset gjorde jag egna frasiga frittar. Det hade varit gott med  någon majig dipp till frittarna men man kan inte få allt, alltid. Det får bli en annan gång.

Färsen som jag gjorde burgare av blandade jag ihop med en dryg tsk rökig salsa som finns på tex mex-hyllan, lika mycket dijonsenap, salt och svartpeppar. Det blir fyra lagom stora burgare av den mängden, tycker jag. Efter att ha brynt dem ett par minuter per sida i olja på hög värme lade jag upp dem på ett ugnssäkert fat, toppade med skivade stekta champinjoner, tomatskiva och så riven mozzarella. En tjock skiva av någon annan ost hade gått lika bra. In i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter. Sedan var det bara att sätta ihop burgaren!

Frittarna gjorde jag av kokt kall bakpotatis. Skurna i stavar friterade jag dem sedan i traktörpannan som fylldes en bit upp med rapsolja. På med högsta värmen och testa med en bit potatis för att kolla temperaturen. Om det fräser till och potatisen tar färg så är det dags att lägga i stavarna. Lägg inte i för många åt gången, då kallnar oljan och den frasiga effekten uteblir. Lägg upp potatisen vartefter på papper för att rinna av lite. Jag kryddade frittarna med chili explosion - perfekt med både salt och lite hetta på samma gång.

Hur var det då att ha svamp på burgaren? Det smakade fantastiskt gott men jag märkte knappt av svampen faktiskt och tror att det hade smakat lika gott utan. Nästa gång skippar jag svampen och lägger på hela ostskivor och tomat. För att gratinera burgarna innan montering var i alla fall en höjdare!


Burgarna är brynta till fin färg, ett par minuter per sida och den stekta svampen är på plats.

Lite mozzarellaost och så tomat. Varm tomat på burgare har jag fått intygat från flera håll funkar alldeles utmärkt och det kan jag härmed skriva under på att det stämmer!

Krispig gul lök, strimlad sallad, tomat och så feferoni. Det var jättegott att knapra på feferoni mellan tuggorna av burgaren!

Att göra egna frittar är inte svårt. Var försiktig med den heta oljan bara. Tack, Andy för inspirationen att ta bakpotatisen och göra något vettigt av den (förutom att baka den och fylla med massor av smör!)...

Voíla! Här är lördagsburgaren som gick ner väldigt lätt :-) Hamburgerbröden steker jag alltid i lite smör men det blir bra att bara att rosta dem om man föredrar det, som Mannen gör.
En riktigt god sås till hamburgare gjorde jag i somras, med parmesanost! Finns här om du är sugen på att kolla...

Helgen på landet blev finfin trots att vi båda fortfarande dras med förkylningsbesvär. Sabla envisa förkylning... En stund i solen på söndagen satt inte dumt och det kändes i luften att nu händer det grejer. Isen börjar luckras upp mer och mer där vattnet är i rörelse, nära utloppet av ån i närheten. Ska bli spännande att se hur mycket som är kvar nästa helg för den här veckan ska det bli plusgrader på allvar. En sak är i alla fall säker, jag går inte ut på isen något mer i år...

Ha en bra vecka!



18 kommentarer:

  1. Mmmm, hemlagad pommes frittes, underbart. Snart är friteringssäsongen här. jag gör det alltid ute i pergolan på landet för att slippa oset inomhus!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle kunna äta bara frittarna och lite dipp :-) I traktörpannan och inte i fritös så osar det faktiskt inte. Men ska man ha mycket olja så behövs det nog en ordentlig fritös och då skulle jag nog också hellre göra det utomhus. Det är inte direkt fräscht...

      Radera
  2. Ha, nu ser jag att det var hos dig jag skulle ha spenderat söndagen (den efter festen!) :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekt käk da'n efter. Men bara om någon annan gör i ordning så att man själv kan ta det lugnt på soffan :-)

      Radera
  3. Den burgaren ser galet god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättegod, verkligen! Hittade en ännu godare hos Fröken Dill. Den gör jag nästa gång!

      Radera
  4. This post is look like MacDonald.

    SvaraRadera
  5. Åh, nu blir jag hungrig så sååå gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, det går ner. Riktigt lätt dessutom :-)

      Radera
  6. Äter gärna burgare, svamp och frittar - men hellre som burgare, champinjonsås och frittar, dvs. utan bröd ;-) Gott ser det ut iallafall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Champinjonsås som dressing, varför inte :-)

      Radera
  7. Jag hade gärna hängt med er i helgen och mumsat i mig dina goda burgare! Hade inte gjort något om suttit och snörvlat när det vankas så här god mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hade varit så välkommen, speciellt när du inte är så kinkig med baciller :-)

      Radera
  8. Nej, håll dej från isen-inga turer på den!
    Hemburgare är toppen och att låta dom gå färdigt i ugnen känns ju som en bra idé, kan man ju diska stekjärnet under tiden:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara, jag är lite nojjig när det gäller att gå på isar. De ska vara RIKTIGT tjocka för att jag ska ge mig ut...

      Mat i ugnen är ju alltid så bra på det sättet, under tiden det sköter sig själv, fixar man i köket :-)

      Hoppas förkylningen håller sig borta!

      Radera
    2. Guuud va gott! Glad fortsättning! Kram Jenny

      Radera
    3. Mycket gott och detsamma!

      Radera