måndag 2 april 2012

Gräddig och gratinerad fläskfilé med lök och baconpotatis


I helgen lagade jag fläskfilé som i grädde gratinerades med stekt lök och rosmarin. Hur enkelt som helst och jättegott. Bara att steka på skivad fläskfilé, ner i en form med stekt lök, på med grädde, rosmarin och ost och så sköter det sig själv i ugnen tillsammans med baconlindad potatis. Någon grönsak till hade varit gott men jag missade det... Smörfräst grön sparris t.ex. hade nog suttit fint till. Men det blev gott nog ändå. Baconpotatis kommer jag att göra fler gånger, t.ex. med färskpotatis i sommar och lägga på grillen!

Ca fyra portioner
1 fläskfilé
Salt och svartpeppar
Smör
Olivolja
2 gula lökar, skivade
2 1/2 dl mellangrädde
1/2 tsk kinesisk soja
1 krm vitpeppar
Färsk rosmarin
Riven ost (gärna vällagrad)
Ca 12 delikatesspotatisar
6 skivor bacon (en halv skiva per potatis)

Börja med att koka potatisen nästan färdig i välsaltat vatten. Låt den svalna och linda sedan en halv skiva bacon runt varje potatis. Lägg i form med olivolja och skaka runt. Förbered sedan fläskfilén.

Skölj, ansa och torka fläskfilén. Skiva den och stek i smör. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg i smord form. Häll grädden i stekpannan och vispa ihop med stekskyn. Smaksätt med soja och vitpeppar. Stek den skivade löken i smör tills den får fin färg. Lägg löken ovanpå fläskfilén i formen. Häll på grädden och strö över ost. Toppa med färsk rosmarin.

Ställ in baconpotatisen i övre delen av ugnen på 225 grader i ca tio minuter. Vänd på potatisen en gång under tiden så att den får fin färg på båda sidor och baconet liksom "smälter in" i potatisarna. Flytta ner potatisen till nedre delen av ugnen och ställ in fläskfilén i den övre delen. Behåll samma värme och låt allt stå i ugnen tills gratängen har fått fin färg, 10-15 minuter.


Potatisen omlindad med bacon. Om du använder stora potatisar kan en hel baconskiva gå åt till varje potatis. Skivorna ska nå runt, omlott.


Gyllenstekt gul lök toppar fläskfilén innan grädde, ost och rosmarin fullbordar verket. Här är det fritt fram att komplettera med annat gott. T.ex. svamp, paprika och andra grönsaker man gillar.



En fläskfilégratäng var det här! Lite färsk rosmarin som får vara med i ugnen smakar och doftar gott! Ser lite visset tråkig ut efter omgången i ugnen men man kan inte få allt. Eller?



Baconlindad potatis blev en riktig hit! Tänk att ge färskpotatisen samma behandling innan den läggs på grillen!



Det behöver inte bli svårare än så här en lördagskväll. Med grädde och ost kommer man långt!


Vi kämpade på bra med vårt skräp i helgen och kom så långt vi ville. Tajmingen med busvädret hade kunnat vara bättre. Efter varje pass i snålblåst och snöfall sprack himlen upp och blev blå med solsken ungefär en haltvimme efteråt. Tack för det! I bilen på väg hem från landet på söndagskvällen när vi gottade oss åt hur duktiga vi varit så kom vi på att vi totalt glömt bort byggavfallet som vi tryckt in i vår bod... Ungefär på samma sätt som man lätt glömmer bort förrådet vid en flytt. När man tror att man är klar... Men men. Containern står kvar även under påskhelgen så vi får ta en vända till då. Tills dess är det av med blåstället och på med kontorsoutfit. Inte för att jag är knytblustypen direkt men något mindre casual än blåställ blir det i alla fall. 

Önskar en bra (mat)vecka. Ska bli spännande att se vad som lagas till i ditt och mitt kök! Nej, just det, jag har ingen veckoplanering klar den här veckan heller så i skrivande stund är det helt öppet vad det blir :-)


25 kommentarer:

  1. Vilket snygg huvudrätt! Det är första gången jag sett någon göra så med potatisen. Läckert!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Sanna! Riktigt lyckat med potatisen måste jag säga. För mig som både potatis- och baconälskare kan det inte bli bättre :-)

      Lite grön sparris på tallriken hade nog gjort det både snyggare och lite godare. Just gratänger brukar ju inte se så där jättefina ut...

      Radera
  2. Tack Lotta för att du finns och skänker så mycket glädje! Hur skulle de gå för oss om vi inte fick skämta om allt - det jobbiga också.

    Din fläskfile kändes grabbig och skulle säkert gå hem hos mig. I sommar kommer jag nog och inspekterar din folk och lilla kök för att hämta inspiration.

    Fortsätta glada kramar från Skridskoändan!

    SvaraRadera
  3. Svar
    1. Tack, själv fina du! Med lite humor kommer man långt :-)

      Kanske ska döpa om rätten till "Grabbig fläskfilé" i stället för gräddig :-)

      Holk och folk, änka eller ända - same same but different!

      Klart du ska hälsa på i sommar - när du ändå har krokarna förbi vackra Sörmland!

      Kram så länge

      Radera
  4. Älskar dina bilder, så fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, tack snälla Amy!

      *Rodnar lätt*

      :-)

      Radera
  5. Det här blir man ju sugen pa direkt! Fläskfilé kan jag äta jätteofta utan att tröttna, det passar ju sa mycket annat "godis" till, t.ex. med stekta bananer och currysas, örtfyllning, bacon och kantareller eller som Lottas Wellington ;-)

    Efter att ha testat Martenssons marinerade potatis igar (jätteläckra - gar ocksa pa grillen) sa star nu dina baconlindade pa min "to-do-lista" som tillbehör till nästa "större" experiment i köket... Det är ju ocksa smidigt när bada rätterna kan in samtidigt i ugnen.

    Imorgon har vi en middagsgäst - min sambo *tvingar* mej att göra din carbonara igen :-)))))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar också fläskfilé, nästan lika lätt att variera som kyckling. Och potatis med bacon, say no more. Ska kolla in Mårtenssons potatis också.

      Så himla kul att carbonaran gillas! Så gott att det bevisligen är svårt att tröttna :-)

      Trevlig måndagskväll!

      Radera
  6. Baconpotatis, är inte det någon form av grönsak? Oavsett vilket så måste vi ju absolut prova göra dom, inom det snaraste, för det låter supergott!

    Skönt att ha fått undan det mesta av skräpet i alla fall, men mindre kul att komma på det man gömt och glömt. Tur iaf att ni kom på det nu och inte blev överraskade senare i vår...

    Ha en riktigt bra vecka på kontoret!

    SvaraRadera
  7. Ha ha, nu blir jag osäker om ni driver med mig eller inte, vaddå grönsak? Jag var tvungen att googla men fick ingen träff som säger att det är en grönsak, och idag är det ju den andra och inte första april :-) Kanske luras ni kanske inte...

    Japp, vi är beredda och laddar om för att ta det sista under påskledigheten i stället. Lite surt men vi kommer att ha gott om tid så vi behöver inte stressa.

    Ha det gott - i dubbel bemärkelse!

    SvaraRadera
  8. Anmäl "Gräddinerad" pa patentverket innan nagon annan gör det ;-)

    Önskar dej ocksa en bra veckostart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klockrent! Att jag inte kom på det själv :-)

      Radera
  9. Snygg mat och spännande med bacon runt potatisen, måste provas snarast! Tack för en bra blogg med fantastiska bilder :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Sandra - vad glad jag blir :-)

      Bacon runt små färskpotatisar och sen på grillen (när det är lite trevligare att grilla ute) tror jag blir kanon!

      Kikade in hos dig - ser jättefint och gott ut där!

      Radera
  10. Ser jättegott ut! Gratänger är så otacksamt att fota, men ofta så gott och världens smidigaste mat. Baconpotatis måste jag testa. Barnen borde älska det.

    SvaraRadera
  11. Instämmer på A, B, C och D - jag och barnen :-)

    Gratäng ska man egentligen fota innan man kör in det i ugnen och osten lägger sig som en gulbrun hinna över - så ser man vad som är i åtminstone.

    Go'natt nattuggla!

    SvaraRadera
  12. Baconlindat mycket har jag sett men aldrig potatis, det ser ju apgott ut- måste testa!

    Btw: Såg att Beijer sålde blåställ i knytblusvariant! Eller... nä förresten det gjorde jag inte alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apgott är ordet!

      Åh, du fick mig nästan att rusa iväg till Beijer direkt. Eller förresten... näää :-)

      Radera
  13. Ser verkligen jättegott ut! Och baconpotatis - det ska jag minsann komma ihåg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå där! Yes, gott som tusan. Baconpotatis blir det fler gånger. Garanterat :-) Glad påsk!

      Radera
  14. Vilken spännande rätt och baconpotatis har jag aldrig ätit. Måste nog prova den här
    Glad påsk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Baconpotatis är riktigt gott, klart du ska prova :-)

      Glad påsk!

      Radera
  15. Riktigt god rätt det här med. Det blir pluspoäng från mig och sonen idag också! Sparris passade utmärkt till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Bra att du testade med sparris till, då vet jag att det funkar. Hade det på känn :-)

      Radera