måndag 23 april 2012

Pappas kinesiska fläskfilégryta med champinjoner, gurka, äpple och sötsur sås


Pappas kinesiska fläskfilégryta är bland det godaste jag vet. Han har förfinat den genom åren med utgångspunkt i ett så'nt där gammalt receptkort som var och varannan människa samlade på sig i olika kategorier och förvarade i en plastlåda med olika fack. Receptkortet är väl tummat och fläckigt av stänk från köket :-)

Grytan smakar  fräscht och gott med äpple, gurka och mustiga champinjoner. Och så en jättegod sötsur sås till. Jag har provat att laga till det här ett par gånger på väldigt många år men har inte lyckats få till den sötsura såsen lika bra som pappa. Så jag överlåter till proffset att göra den här grytan. Inte bara kvinnor kan, pappa kan också :-)

Burkchampinjoner ska det vara. Släng inte svampspadet när du häller av champinjonerna. Det ska användas i såsen! Här kan det vara värt att satsa på en bra kvalitet på burkchampinjonerna.

Det här behövs till fyra personer (och lite matlåda)
300 g fläskfilé
1 msk mjöl
Ca 1 tsk salt
Ca 1/2 tsk svartpeppar
3 msk flytande smör/rapsolja
1 burk hela champinjoner (funkar bättre här än färska)
1 liten skalad gurka i bitar
1 skalat äpple i klyftor (gärna Granny Smith)
1 röd paprika i bitar
1 grön paprika i bitar

Till sötsur sås
Skyn från grytan + svampspadet
1,5 dl köttbuljong
1 msk honung
1 msk soja
3 msk vitvinsvinäger
1 msk potatismjöl/maizena

Skölj, torka och skiva fläskfilén. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd köttet i blandningen - på båda sidor. Mängden salt och peppar lite på känn...  Hetta upp fettet i en stekgryta och bryn köttet väl på alla sidor. Ta upp köttet och lägg åt sidan.

Fräs svamp, gurka, äpple och paprika i grytan i lite fett. Lägg tillbaka köttet i grytan. Lägg på lock och låt puttra ca 10 minuter.

Vispa ihop potatismjölet med ca 1 dl svampspad. Blanda stekskyn, svampspadet och alla övriga ingredienser till den sötsura såsen och låt koka upp under omrörning. Smaka av med vinäger och soja.

Servera grytan med kokt ris och den sötsura såsen vid sidan av att skeda över. Lite extra soja kan vara gott att stänka på också om man gillar det!




Måndag har nästan passerat. Jag är väldigt trött i ögat idag. Det blev sent igår med filmkväll och allmänt omkastad dygnsrytm efter en helg på landet med långa sovmorgnar. Men allt går med lite vilja och jäklar anamma. Arbetsdagen är avklarad och jag ska fixa till dagens middag som blir rester av lördagens saffransrisoni kompletterad med grillad kyckling och bacon. Sen ska resten av veckan fram till torsdag planeras. Undras vad jag hittar i mina receptgömmor som inspiration. Häng med och kolla vad det blir vetja :-)


16 kommentarer:

  1. Det där kortsamlandet känns igen, undrar just hur många hushåll som hade en sådan plastlåda stående? Och hur många som har den kvar...

    Låter som en riktigt god gryta, precis som dagens restmiddag verkar vara!

    Så klart vi hänger med, nyfikna i strutar:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mamma och pappa har den kvar och den tillämpas fortfarande :-) Pappa har en afrikansk gryta från samlingen också som är jättegod. Hur "afrikansk" den är egentligen är nog tveksamt... Jag hoppas han bjuder på den snart så tar jag med den också här!

      See ya!

      Radera
  2. YES! Later perfekt!

    Jag har flyttat med ladan med korten jag började samla i slutet av sjuttitalet ända tills nu, fran Sverige till olika städer i Tyskland ... ladan star idag pa kylskapet men öppnas tyvärr ganska sällan. De bästa recepten ligger ända i recepthögen ;-) Paellakortet sag jag för ett par dagar sen bara...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Öppna lådan och titta igenom en kväll. Det kan verkligen finnas små skatter där! Du har ju inte velat släppa lådan ifrån dig i alla fall :-)

      Radera
  3. Jag har haft två sådana där lådor som jag fått ärva. Men båda har flyttat ut för att ge plats åt kokböcker, där några också snart behöver flytta ut... Min man tycker att jag samlar på för många recept ändå :-)
    Grytan låter supergod! Jag har faktiskt sökt efter något liknade recept.
    Jag testade auberginerullarna fast med röd pesto och fetaost istället. Blev jättegott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man behöver byta ut inspirationen med jämna mellanrum :-)
      Låter som jättegoda rullar med lite mer smak med fetaost istället för mozzarellan. Tack för tipset, det provar jag gärna!

      Radera
  4. Om pappa inte gjort det än sa maste han (eller du) prova kort nr. 27 i kategori 9 = "Kyckling - festligt och billigt". Det är "Kardinalens kyckling" som är sa jä*la gott att det är nästan inte sant... Smakar och ser svarare och "dyrare" ut än det är ;-) Tar ungefär 1 1/2 timma, men det mesta är *väntetid*, de sista 45 minuterna rätten star i ugnen kan man ju göra sig vacker tills gästerna kommer t.ex. *lol*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kardinalen har jag inte sett till faktiskt, och jag har själv rotat igenom korten ett antal gånger. Kanske är det inte samma serie, det fanns ju några stycken som florerade. Låter i alla fall utmärkt med den där tiden på slutet att plocka undan och pusta lite, pudra näsan innan gästerna kommer :-)

      Radera
    2. Mästerkocken var nog en av de första tror jag...

      Radera
  5. Sötsurt är gott (jag har lärt mig att tycka om det). För några år sedan tyckte jag inte alls om smaken. Du har så rätt, kvalitetschampinjoner lyfter förmodligen rätten ett snäpp! Älskar dina fina foton, önskar jag vore så duktig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en lite speciell smak. Jag tyckte inte heller om det förut. Det kanske händer något med smaklökarna eller så får man träna upp dem :-)

      Tack, snälla Amy. Jag bockar ödmjukt...

      Radera
  6. Svar
    1. Tack! Då blir pappsen glad också :-)

      Radera
  7. Är den godaste sötsur såsen på denna gryta och älskar den verkligen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den god! Nu blev jag jättesugen på att göra detta igen :-)

      Radera
  8. Grönsakerna hinner bli sönderkokta testa och la i några och sjuda på låg värme 2 min enbart och fanns betydligt bättre koncistens och smak. Så rekommenderar och spara paprika, äpplen och gurka till sist och bara värma på dom snabbt på låg värme. Byte ut gurka mot Zucchini för jag gillar det mer i matlagning för mer koncistens.

    SvaraRadera