onsdag 25 april 2012

Tomat- och paprikasoppa med sol i mitt kök


Det blev en tisdagssoppa lite på en spik. Eller i alla fall lite på en höft med sådant som fanns hemma. Det är det som är så bra med soppa, det behövs inte så mycket för att snabbt få fram en mättande middag bara man kompletterar med smörgås. Röd och härlig blev den med tomater och ajvar relish. Dessutom sken solen in genom köksfönstret (trots oputsat glas) och det blev ännu roligare att stå i köket och pula. Snart kanske man inte behöver använda blixt överhuvudtaget!

Soppan kokas med ett rejält knippe färsk timjan och mixas efteråt. Dessvärre blir inte alla kvistar mixade så förvarna de som ska äta av soppan att de finns där och inte är så roliga att tugga på. Därmed inte världens trevligaste bjudsoppa men till vardags så gör det inget om det fastnar lite grönt mellan tänderna. Jag använde mild ajvar relish men ta den hetare varianten om du vill ha mer drag. Vi fick soppa över som vi har fryst in. Till helgen har vi med oss "blocket" och tinar på landet. Det blir perfekt som mellis!

Som med de flesta soppor kan man toppa med gräddfil, crème fraiche eller liknande och även knaperstekt bacon. Men vi blev jättenöjda så här.

4 portioner
1 purjolök, grovstrimlad (ej det grövsta)
1 gul lök, grovhackad
2 mjöliga potatisar, skalade och skurna i små tärningar
Olivolja
500 g krossade tomater
5 msk ajvar relish
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1 rejält knippe färsk timjan
Salt och svartpeppar

Fräs purjolök, gul lök och potatis i olivolja i en stor gryta - ett par minuter. Tillsätt sedan krossade tomater, ajvar relish, buljongtärningar, vatten och timjan. Låt koka 15-20 minuter under lock. Mixa soppan och smaka av med salt och svartpeppar. Ja, det är faktiskt inte svårare än så!



Purjolök och gul lök - en riktigt bra bas i en soppa!



Färsk timjan kokar med i soppan. Var beredd på lite trådar i soppan sen bara som inte låter sig mixas så lätt.



Rågkusar tycker jag är jättegott och saftigt! Lite ost, skinka och tomat. Perfekt till en soppa.




Till onsdagens middag hade jag tänkt göra en nyttig (och tråkig) tonfisksallad med ris. Men jag har ångrat mig. Det blir något helt annat i stället som nog inte kan klassas som särskilt nyttigt. Men desto roligare att laga och äta :-)

6 kommentarer:

  1. Sitter hungrig nu och läser i senaste allt om mat om all härlig sommarfest mat. Massor av härlig institution. Men en rågkuse skulle just nu sitta allra bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har precis kommit hem och sett den också men har inte hunnit befria den från plasten ännu. Ska ta med den till landet och frossa i helgen!

      En rågkuse är (nästan) aldrig fel :-)

      Kram!

      Radera
  2. Huvudsaken man har roligt och det smakar gott:) Och du åt ju nyttigt när du åt soppan, eller hur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajamensan. Det är den kombon som är den bästa. Tonfisksalladen med ris är urtråkig att göra men nyttig, så den platsar inte riktigt. Fast ibland får man väl göra så'nt också. Fast inte ikväll :-)

      Radera
  3. Ingen soppa för första daten då ;-) Låter mycket gott i alla fall. Sedan får man väl stå ut med att spotta ut lite kvistar (gräs som Lowe kallar alla örtkryddor).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njae, inte riktigt :-) Jag tycker Lowe har hittat ett riktigt bra ord!

      Radera