tisdag 29 maj 2012

Chokladtartelette med vit chokladmousse och färska hallon


Superfina bloggen Söta saker har ett riktigt schysst återkommande tema, Månadens Sötsak. Ibland hakar jag på men det blir alltid ett bidrag på något som Mannen har fixat eftersom jag inte jättegärna bakar eller fixar desserter. Maj månads tema är "Sommar" och då passar de här chokladtarteletterna med vit chokladmousse och färska hallon som Mannen har gjort alldeles utmärkt. Vilken tur att jag har honom, men inte bara därför...
Inte en rabarberstjälk eller jordgubbe i sikte men sommar ändå! Det tar ungefär en timme att göra i ordning allting, se'n ska det stå i kylen minst fyra timmar - ännu hellre över natten. Jättegott pajskal med kakao och len god mousse med vit choklad. Moussen smaksätts med mörk rom och ger ganska rejält med spritsmak. Det går att utesluta den helt eller ta lite mindre om man vill. Med färska hallon blir det en riktig hit till sommarkoppen med kaffe.

Använd små formar som är ca 8 cm i diameter.

Till 8 formar
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk kakao
1/2 dl strösocker
1/2 krm salt
1 äggula, lätt vispad
1 msk iskallt vatten

2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
3 äggulor, rumstempererade
2 msk mörk rom

Färska hallon, kakao och vaniljsocker till garnering.
Blanda snabbt ihop mjöl, smör, kakao, socker och salt till smulig konsistens. Blanda sedan snabbt i äggula och vatten så att det blir en deg. Använd matberedare om du har. Tryck ut degen i åtta formar. Ställ i kylen i en halvtimme ungefär. Nagga degen med en gaffel och klä kanterna med folie. Folien gör att kanterna inte bränns och håller degen på plats. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca en kvart. Låt kallna helt.
Vispa grädden lagom fast - inte för rinnig och inte för hård så att den grynar sig. Smält den vita chokladen i vattenbad eller i mikro. Vispa upp äggulorna och vispa ner kraftigt i chokladen - inte för mesigt - då kan chokladen gryna sig.  Rör ner grädden och smaksätt med rom. Ner med smeten i formarna och låt stelna i kylen, minst fyra timmar men som sagt - gärna över natten. Garnera med färska hallon och sikta över lite kakao och vaniljsocker precis innan servering.


Vit choklad gillar jag inte att äta "i bit" men i de flesta desserter när den har fått smälta och som här ingår i en mousse blir det en helt annan femma. Lite angostura i bryter av allt det söta så tänk på det om du vill skippa spriten, det kan bli aningen för sött. Eller :-)


Pajdegen förbereds för fullt... Det gäller att ha allt förberett och sedan blanda ihop den snabbt som ögat.


Naggat och klart för gräddning med lite folie kring kanterna. Om jag fattat rätt, dessertpucko som jag är, gör man så för att degen inte ska sjunka ner längs kanterna. Har jag rätt, eller?



Dags att grädda de små tarteletterna!



Tarteletter i långa rader. Perfekt att förbereda och bjuda många på!


8 kommentarer:

  1. Vilken trevlig dessert! Eftersom den går att förbereda kan den passa ypperligt på min sommarfest. Tack till mannen din för inspiration!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättegod och somrig! Kan ju inte passa bättre än på en sommarfest. När kommer inbjudan :-)

      Radera
  2. Ojoj, ser verkligen goda ut och jättefina dessutom. Ska jag komma ihåg.

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perfekta små portioner sommar att bjuda på!

      Radera
  3. Åh hå hå vilken god dessert! Har har en annan saft som bidrag och du lägger upp värsta konditorskapelsen. Fasen vad duktig du är!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Host... Nu är det ju Mannen som är konditorn. Jag bara suger i mig berömmet. Å hans vägnar förstås :-)

      Och vad är det för fel på saft för guds skull? Vad ska man annars ha i drinken :-)

      Radera
  4. Tjusigt! Jag gillar inte heller vit choklad, möjligen så här i bakvek, fast jag tycker alltid att recepten låter och ser så himla goda ut! Och vad blir inte bättre med lite rom? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visste jag väl att du skulle gå igång så fort du såg att det var rom i :-)

      Nej, vit choklad är bara sliskigt och äckligt. Inte "riktig" choklad i mina ögon!

      Radera