måndag 7 maj 2012

Färsbiffar på fat med champinjoner, purjolök och tomater - i ugnen eller varför inte på grillen?


Jag hade stora planer på massor av matlagning i helgen men med facit i hand så blev det bara på fredagskvällen. På lördagen blev vi bjudna på pappas goda lasagne och söndagens närainpå sommarväder gjorde att jag inte alls hade någon lust att stå i köket. Så då blev det fredagsrester. Enkelt, bekvämt och gott. I fredags åt vi det fyllda fatet med potatisklyftor från ugnen men en annan dag går det lika bra att äta pasta till. Efter succén med grillad pizza så kan jag mycket väl tänka mig att tillagningen av det här funkar lika bra på grillen (i klotgrill med locket på) som i ugnen. För lite rökigare grillsmak om man vill.

Det här fatet med färsbiffar, svamp och grönsaker kom till baserat på sådant som redan fanns i stugan och att jag ville ha det lättlagat eftersom vi kom fram ganska sent till landet. Färsbiffar går snabbt att blanda ihop och forma så det fick det bli. Och så stekta champinjoner, tomater och fräst purjolök på ett fat och in med alltsammans i ugnen. Kanske låter det torrt utan någon sås men det blir saftigt och gott ändå med lite steksky från färsbiffarna. Den som vill ha lite gegga till kan förslagsvis värma på en färdig bea eller vispa ihop en själv, passar speciellt bra med potatisklyftor till. Eller någon annan god röra, t.ex. med fetaost. Det där kan du bäst själv!

Färsbiffarna blandade jag ihop och smaksatte med lite av det som fanns tillgängligt; dijonsenap, tomatpuré, chiliflakes, salt, svartpeppar, soja och en skvätt grädde. För mer förslag på färsbiffar, rota runt i skafferiet här hos mig och sök på färsbiffar - bland annat finns en variant med bacon :-)

4 portioner
8 (små) färsbiffar
1 dl vatten
1 stor purjolök i strimlor
1 knippe körsbärstomater
1 ask små färska champinjoner
Smör
Svartpeppar

Stek färsbiffarna nästan färdiga så att de får fin färg och form. Ta biffarna ur pannan men behåll värmen på. Släng i en skvätt vatten och vispa/koka ihop till en steksky. Fräs purjolöken och lägg på smort fat. Lägg färsbiffarna ovanpå. Skeda över lite steksky. Fräs champinjonerna i smör tills de får fin färg och svartpeppra. Lägg svamp och tomater runt om färsbiffarna på fatet. Ställ in i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter, tills körsbärstomaternas skal börjar spricka. Servera fatet med potatisklyftor eller pasta - eller utan kolhydrater överhuvudtaget. Som vanligt är det du som bestämmer!



Saftiga champinjoner som får steka till fin färg kryddar jag gärna med svartpeppar Matigt och gott!



Ja, så mycket märkvärdigare än så blev det inte den passerade helgen. Tiden som uteblev i köket lade jag i stället på att glassa i söndagssolen med inte mindre än tre feta tidningar, ett på tema mat och två om inredning. Så nu är jag laddad med inspiration till stordåd både vid spisen och i våra små hem. Vad som blir verklighet av idéerna återstår dock att se. Inte bara ett, utan två bastubad blev det också i helgen. Usch, vilket slappo jag är. MEN jag gjorde faktiskt mer än att bara fantisera om vad jag ska göra, rent handgripligen tog jag räfsan också och krattade bort MASSOR av löv på vår lilla tomt. Faktiskt ganska tillfredsställande jobb eftersom man snabbt ser resultatet. Att min otränade kropp fick ont både här och där efteråt med skavsår i händer och allt - det fick det vara värt. Det går ju över. Kanske brände jag en och annan kalori också but who's counting!

Hoppas alla får en fin vecka - i och utanför köket!

PS
Citron- och vitlökssmöret som jag glömde i frysen under valborgshelgen hade jag tänkt skiva och lägga på färsbiffarna. Duktig som jag är kom jag ihåg att ta rullen ur frysen och lägga i kylen - så länge. Men oduktig som jag är så glömde jag rullen i kylen och smöret fick inte glänsa den här helgen heller. Helt otroligt vilket eko jag har i skallen.

150 g smör blandas med rivet skal från en citron, 2-3 finrivna vitlöksklyftor, flingsalt och svartpeppar efter smak. Rulla ihop i aluminiumfolie, som en smällkaramell och frys in ett par timmar. Ta fram en kvart innan det ska användas. Smöret går att använda till allt möjligt. T.ex. att fräsa champinjoner i eller lägga på färsbiffar. Om man kommer ihåg att ta fram det vill säga... Suck.



4 kommentarer:

  1. kajomida07 maj, 2012

    Jag börjar bakifran... ditt citron- och vitlökssmör borde passa utmärkt till fisk, sa det tänker jag (men inte du väl) prova! Särskilt till panerad fisk men kanske ocksa som smakgivare i foliepaket som grillas...

    Ungefär som du "bäddade" dina färsbiffar hade jag tänkt göra med kotletter igar. OK, inga tomater, men med morötter och selleri istället. Idag far min "M" fixa det, är själv för trött... Igar blev det "bara" rester, men inte vilka som helst - dina bacon- och persiljebiffar som vi älskar!! Jag kör t.o.m. med kryddorna (soja och peppar) nästan x 1,5 och gärna (skäms inte för det!) med 2 köttbuljongtärningar i ocksa. Det blir en sas som man (och det gör min "M"...) kan äta med sked ;-) Gjorde det i lördags och med mycket bacon i och eftersom det var sa gott sa fryste vi inte in utan at även igar... Om inte detta är ett gott betyg ;-)

    God start i den nya arbetsveckan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade gärna haft lite av det smöret på mina färsbiffar, det är ju Mannen min som ratar vitlök, därav lite vitlök i mina recept. Tror det skulle passa perfekt som du säger på panerad fisk och i foliepaket!

      Perfekt också att bädda ner färsbiffar eller kotletter med olika sorters grönsaker man gillar. Jag var trött jag också idag så det blev väldigt enkel matlagning. Mannen handlade och jag slängde ihop maten på 20 minuter. Perfekt denna måndag.

      Det är verkligen jätteroligt att ni gillar de där färsbiffarna med bacon och persilja. Nu måste jag snart göra dem själv igen :-) Låter inte alls dumt att vräka på med mer av allt! Såser man kan äta med sked är det bästa som finns.

      Tack detsamma - nu hoppas vi på ny energi till resten av veckan!

      Radera
  2. Färsbiffar borde ju passa fint på grillen! Klart det finns en variant med bacon, fattas väl bara! Vi har minsann något spännande med bacon som vi ska testa att göra en dag, undrar just vad du komer att tycka om det när det väl hamnar i köket:)

    Kollade in er underbara idyll i det tidigre inlägget och vi kan bara säga WOW. Så mysigt och härigt det ser ut, en fantastsk plats för återhämtning och avkoppling. Och som grädde på moset är ju era katter. Skulle gärna haft en egen liten katt men med Håkans allerg går det inte alls...:(

    Kramar tillbaka till dej, tack för krya på dej hälsningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Gärna med ett så'nt där teflongaller emellan så slipper man definitivt att maten fastnar på grillgallret.

      Har redan spanat in er fisk med bacon och är så sugen! Kommer det mera, menar ni?! Nu har ni mig på halster vill jag lova...

      Tack, vi trivs verkligen där. Det är litet på landet men helt ärligt behöver vi inte mer. Största rummet är utomhusrummet och det behöver inget tak eller väggar. Gärna färdigt trädäck dock till barfotafötter, men det är på G som sagt!

      Kramar igen :-) Så kul att höra av er!

      Radera