söndag 1 juli 2012

Caprese på höjden - snyggt och gott!


Same same but different! Tomatsallad caprese på höjden i stället för varvat med mozzarellan liggande på ett fat. Det blir mycket snyggt och smakar som vanligt mycket gott. Om inte godare för att det ser så läckert ut, speciellt på en buffé. De här små tornen monterade jag ihop till helgens buffé och det var helt klart en fördel att göra klart en stund innan, säg någon timme, så att de fick stå till sig och samla på sig smakerna i rumstemperatur. 

Det blir lagom att göra fem "våningar", tre med tomat och två med mozzarella. Allt hålls ihop med en grillpinne i mitten så när det är dags att äta är det bara att ta kniv och gaffel och hugga in från sidorna in mot mitten. Kan vara att det smakade bättre än traditionell uppläggning eftersom tomat och mozzarella ligger lite som "i press" tillsammans med olivolja, basilika, salt och svartpeppar. Inbillar mig att smakerna tränger in bättre men det kan vara inbillning. Väldigt gott är det i vilket fall!

Till varje portion/torn behövs:
3 tomatskivor
2 skivor mozzarella
3 basilikablad
Olivolja
Salt och svartpeppar

Lägg en tomatskiva som bas. Salta och svartpeppra lätt. På med lite olivolja. Lägg på en mozzarellaskiva och lite olivolja. Kläm fast ett basilikablad i utkanten av mozzarellaskivan så att den sticker ut lite grand från tornet. På med nästa tomatskiva, salt, svartpeppar och olivolja. En mozzarellaskiva till, olivolja och basilikablad. Överst sista tomatskivan, salt, svartpeppar och olivolja. Lägg ett basilikablad överst i mitten och stick pinnen igenom bladet och ända ner i botten. Klart!

Som variation kan du även lägga in lite tunnskivad rödlök i två lager, tillsammans med mozzarellaskivorna. Då blir capresen lite vassare och inte lika mild som utan lök. Men gott förstås, lök och tomater är sällan fel.Jag blev supernöjd med mina capresetorn! Nästa gång ska jag använda spetten annorlunda men ändå göra caprese. Tänk dig de små mozzarellabollarna i miniformat och så körsbärstomater, varvat på spett med basilika, salta och svartpeppra och så ringla olivolja över... Snyggt och gott!

14 kommentarer:

 1. Allvarligt, det är inte så att vi är tvillingar? Jag läste igår i en bok om att göra så här och har tänkt att göra så på sonens kommande kalas! Det stod tandpetare men jag tänkte att grillpinnar blir bättre. Jag gör nog som du skrev i slutet med kulmozarella och körsbärstomater ;)

  Snyggt och gott, kan man begära mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tankeläsare kanske :-) Hittade idén i en buffébok som heter "Festligt runt bordet", det kanske är samma bok som du bläddrat i?

   Detta har allt!

   Radera
  2. Systrarna Eisenmanns bok "Mingelmat". Och det var där det stod om mozarellakulor och körsbärstomater. Men man kanske ändå ska ha tandpetare? Tänkte att det blir för fjuttigt...

   Radera
  3. Aha! Den har jag gett bort i present men har den inte själv... Om tandpetarna rymmer säg tre tomater och två mozzarellakulor blir det ju inte så fjuttigt. Kanske funkar med 2 + 1 också. Så får man äta fler! När det är barn som ska äta kanske det är bättre än många på ett spett...

   Radera
 2. Snyggt! Gott också kan jag tro. Idén om minimozzarella låter helsöt tycker jag! Här blir det en helt annan form av caprese i veckan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket gott! Visst borde det bli fint att göra minicaprese :-) Så kan man tugga i sig rakt av från "spettet" också!

   Radera
 3. Åh caprese. Finns ju nästan inget bättre. Och nu när tomaterna börjar smaka något igen, härligt! Tjusigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det GOTT! Och så enkelt. Tomaterna med en av sina bästa kompisar helt klart. Inte fel att kunna tjusa till det lite också med enkla medel :-)

   Radera
 4. Precis vad tänkte när jag började närma mig slutet på texten och så kommer det! För det enda som kunde gjort det ännu musigare, vilket lagom stora munsbitar oftast är, så hade det varit minimozzarella och cocktailtomater på tandpetare rakt in i munnen. Nomnom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så får det bli nästa gång - hur munsbitigt som helst :-) Perfekt att lägga upp på en buffé, och som mingelmat!

   Hoppas semestern är fortsatt bra för dig och familjen.

   Kram!

   Radera
 5. Ser riktigt snitsigt ut! Och caprese tröttnar man aldrig på. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul att göra :-) I alla fall när man har tid på sig. Caprese funkar nästan alltid och nästan till allt.

   Radera
 6. Svar
  1. Tack, Milla - lite pyssel men roligt!

   Radera