tisdag 3 juli 2012

Prosciuotto med parmesangratinerad broccoli och blomkål i cambozolagrädde


Varsågod - en gratäng som var så god :-) Broccoli och blomkål i krämig cambozolagrädde som toppas med prosciutto och parmesan och sedan in i ugnen. Skinkan blir underbart knaprig och ger massor med smak. Det går att använda strimlad bacon också för att få ner kostnaden, prosciuotto kostar ju en del sekiner. Eller vanlig rökt skinka i skivor.

Vi åt gratängen till grillad fläskfilé som fått massor av smak från sin persikomarinad. Mest gjorde jag det här till svågern som undviker kolhydrater men även brorsan och jag som hade potatisklyftor att smaska på, tog för oss ordentligt av gratängen också, den blev verkligen supergod! Har jag sagt det redan, att den blev god :-) Gratängen blir lite såsig och det passar fint till potatis och kött så att det inte blir för torrt.

Variera grönsakerna - ta bort/lägg till och vill du äta vegetariskt är det bara att skippa skinkan.

Ca 4 portioner
1 blomkålshuvud
1 broccolistånd
3 dl vispgrädde
1 "trekant" cambozola, 150 g
Svartpeppar
2 dl riven parmesan
12 skivor prosciutto

Dela blomkål och broccoli i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills de mjuknat lite - inte för mjuka - och spola av med kallt vatten. Koka upp grädden i en kastrull, ta bort från värmen och smält ner cambozolaosten. Smörj en form och lägg i blomkål och broccoli. Häll ostgrädden över och svartpeppra lite grand. Snurra ihop skinkskivorna lite grand och fördela jämnt i formen. Strö över parmesanosten och ställ in i ugnen på 225 grader tills grädden bubblar och osten har fått färg, ca 15-20 minuter.



Rejäla grönsaker som blomkål och broccoli är jättegott på sommaren också när de är lite "snällare". Inte bara vintermat alltså. Och så är de ju så vackra att titta på...


Grönsaker och grädde är på plats och väntar på sin underbara topping av prosciutto och parmesan. Inget dåligt sällskap!


Snurra ihop skinkskivorna lite grand och fördela dem över grönsakerna, då bränns de inte så lätt. De blir ändå löjligt goda och knapriga.



Så! Nu är parmesanosten strödd över också. Bara att ställa in i ugnen och vänta på slutresultatet. Som vanligt ser det inte lika fint ut när ugnen har gjort sitt men det smakar desto bättre!


Alla gillade verkligen den här gratängen och svågern sa högt att det här måste han komma ihåg att göra själv. Han ville förresten ha det som blev över i matlåda och det är väl ändå ett gott betyg? Självklart fick han det som blev över!

Nu när solen och värmen gör att det äntligen liknar riktig sommar blir det nog mer somrig mat framöver. Matiga sallader t.ex. är toppen då. För er som har semester och fint väder tänker jag avundsjukt på packade picknickkorgar med en massa gott. Lapande av sol och lata dagar. Men har jag tur är det sommarväder även till helgen och även i augusti när vi får ta lite semester.

Hoppas verkligen att du har en fin sommardag och tack för att du läser!



21 kommentarer:

  1. Mums! Ser supersmarrigt ut och bra tips att ha i bakfickan när man bjuder lchf-arna på mat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, de lever mitt ibland som helt vanliga människor :-) Skämt åsido, ett perfekt tillbehör - för alla!

      Radera
  2. Här blir det sällan grönsaker men denna gratäng ser sååå god ut! Tack vare dina fina bilder känner jag både doften och smaken ända hit - synd bara att dina fina prosciuttorosor vissnade i ugnen ;-)

    Som *ensamrätt* kanske man skulle kunna göra en äggstanning med ost i, eller lägga till små fina hela champinjoner...

    Ännu ett recept från dej som skrivs ut direkt och som får fantasin att flöda!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Kajomida - vad glad jag blir att jag kan inspirera. Jättesynd med vissnade blommor i maten :-(

      Spinn på bara, lär ju bli matigare med ägg, champinjoner och vad man nu gillar.

      Jag har lagt till mängden cambozola, ungefär 150 g är en sån där trekant på. Tack för påminnelsen!

      Radera
  3. Gick en sida tillbaka efter att jag skrivit ut och hoppsan, där var min kommentar plötsligt dubbelt... kan du ta bort en, Lotta?

    En fråga kom jag på också: Hur stor är en "trekant" cambozola i Sverige? Även om det är en smaksak hur mycket man sen använder, så är det en fördel att veta vikten som användes till det ursprungliga receptet ;-)

    SvaraRadera
  4. Halloj Lotta!

    Äntligen 2 minuter allena framför min dator. Jag har fått lägga ner allt vad bloggeri heter nu när familjen är lediga och stör mig ;-)!
    Mobila bredbandet tar en evig tid att komma nån vart med. Just nu befinner jag mig i Sörmland, men åker hem en vända på torsdag då jag blir alpänka i 5 dagar.

    För att ha nån koll på omvärlden är jag istället flitig med Instagram. Oj så roligt det är och snabbt dessutom. Skaffa ett själv vettja så kan du följa mig när jag står här på landet och diskar och lagar mat , diskar och lagar mat osv...

    Bigfootc var ju namnet. Nu gick de ner för att fiska igen, hoppas att de inte får napp. Benig gädda en gång den här veckan räcker!

    Kram till dig Lotta från en smått uttråkad bigfootc!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hej vad roligt att höra av dig! Jag får nog lov att kolla in det där med Instagram, fler och fler som använder och det verkar ju kul. Vill ju absolut inte missa när du står och diskar eller benar ur en gädda :-)

      Förstår precis hur det blir, det märks av i hela bloggosfären att det är semester och det är inte mer än rätt och riktigt tycker jag att de sociala medierna får vila lite till förmån för annat trevligt.

      Låter härligt med Sörmland - vädret är ju inte fy skam nu heller! Jag håller en tumme för att det inte blir någon gädda även om det låter lite elakt, bara för din skull :-)

      Eventuell uttråknad får vi göra något åt. Kan du inte flirta lite med Kat om hennes nya altan? Där tycker jag vi ska ses i sommar!

      Stor kram tillbaka!

      Radera
  5. Mmmm, så gott det ser ut!! Måste testas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med om. Bådadera. Gott och måste testas :-)

      Radera
  6. Åh. det både ser och låter vansinnigt gott.

    Kram Malin

    SvaraRadera
  7. Åh, gillar gillar gillar! Det är bland det bästa jag vet kombinationen ostsås tillsammans med blomkål och broccoli. Och gärna ihop med en lite salt charkuteri, kan vara en god korv eller en god skinka. Det här är comfortfood vill jag lova!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med korv också - det måste jag prova - eller både och! Ett himla bra sätt att få i sig blomkål och broccoli!

      Radera
  8. Mums säger jag! Du har fått till de där skinkorna som jag inte äter så fint. Ser verkligen ut som rosor. Undrar vad jag måste lägga så det kan efterliknas? Kanske tomater...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomatrosor låter fint - och tomat är ju jättegott att ugnsbaka... Det är bra om det som läggs ovanpå är lite salt men det är ju bara att salta tomaterna. Prova!

      Radera
  9. Hej Lotta!
    Har precis ätit din gratäng....och så jä...la god...som vanigt, då dina recept brukar vara spot on! Fick anstränga mig för att äta lugnt o sansat och inte köra "HomerSimpsonStyle:)
    Älskar både blomkål o broccoli o prosciutto så detta var verkligen en kanonkombination!

    Många Tack!, Niclas m Familj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Niclas med Familj!
      Visst är den för jä..a god :-) Dregel i mungipan också kanske!

      Verkligen roligt att höra att gratängen gillades och tack för snälla ord som verkligen uppmuntrar och inspirerar mig att fortsätta laga mat och bjuda på här!

      Radera
  10. Hej.
    Vilken fin blogg med användbara! recept. Bjöd på din gratäng i lördags och alla gäster mmmmm:ade över den. Mumsgod! Tack för tipset.
    Hälsningar
    Ingrid i Onsala

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ingrid!

      Så roligt att gratängen gillades - varsågod!
      Tack så mycket för din kommentar - det värmer :-)

      Hälsningar Lotta

      Radera
  11. Igår var det dags... och denna gratäng är SÅÅ god att det måste jag också tala om för er andra som inte testat än!

    Sambon var särskilt förtjust i cambozolagräddsåsen - och den knapriga prosciutton förstås ;-) *Muttrade* något om att det borde varit potatis till så han hade kunnat mosa och få upp varenda gnutta sås på tallriken...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Ja, den blev verkligen en favorit direkt hos mig också. Såg att en LCHF-blogg plockat upp den :-) Fast LCHF utan potatis är ju inget för potatisgrisar som din sambo och mig, potatis ska det vara till att äta såsen med :-)

      Radera