onsdag 1 augusti 2012

Frozen melon daiquiri och heta sesampinnar


Slush puppie för vuxna! För att det är lill-lördag, semester, till helgen eller bara för att det faktiskt fortfarande är sommar och för att det är så gott!

Till den här otroligt läskande och goda drinken smakar det gott med drinkpinnar av tvinnad smördeg som strösslats med sesamfrön och chili explosion-krydda.

Räkna med några timmar för att frysa melonkuberna ordentligt.

4 personer
1 1/2 kilo vattenmelon (helst kärnfri)
1 1/2 dl vit rom
1/2 dl rörsocker
1/2 dl pressad citronsaft
Rivet skal från 1 citron
1 krm hhili explosion-krydda (eller chili flakes)
2-3 dl mineralvatten med päronsmak

Skala och kärna ur melonen. Skär köttet i stora kuber och frys in ordentligt, ge det några timmar. Mixa allt utom mineralvattnet i mixer eller matberedare och var beredd på att det blir som slush, tjockt och trögflytande. Det är här mineralvattnet kommer in. Späd med vattnet till lagom konsistens. Det ska fortfarande vara tjockt men ändå möjligt att hälla upp i glas.

Så gott blev det! Jag ska testa att göra på samma sätt fast byta ut melon mot jordgubbar eller hallon, eller använda både och. Om du inte gillar rom så funkar det med vodka.



Lägg melonkuberna på bakplåtspapper i frysen så fastnar de inte. Lägg ut dem på en plåt om du har plats i frysen. På landet har jag en liten frys så jag fick lägga på hög. Det gick bra det också.



 
Om du vill snygga till presentationen kan du garnera med en bit vattenmelon på kanten av glaset och lägga på några blad citronmeliss.

Och så får vi inte glömma sesampinnarna, frasiga och väldigt goda som drinktilltugg!
Smördeg. Igen :-)


 

4 personer
2 frysta smördegsplattor
1 ägg, vispat
Ca 1 msk vita sesamfrön
Ca 1 tsk chili explosion (eller 50/50 chiliflakes/flingsalt)

Ugnen ska värmas till 225 grader och smördegsplattorna ska vara halvtinade. Kavla ut plattorna lite lätt och pensla med vispat ägg. Strö över sesamfrön och chilikrydda. Skär plattorna i remsor på längden, ungefär 1 cm breda. Snurra remsorna och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Efter snurrningen är en del ytor av smördegen "openslade", pensla med ägg och strö på lite sesamfrön och mer chilikrydda. Grädda sedan mitt i ugnen i ungefär 12 minuter tills pinnarna har fått fin färg.

Servera med frozen melon daiquiri och du blir väldigt populär. I alla fall just för stunden :-)


Kavla ut plattorna lite lätt bara innan du kryddar och snurrar...


Se till att få vispat ägg, frön och krydda all over innan du gräddar.


Frasigt, salt, kryddigt och gott. Verkligen ett suveränt tilltugg till en läskande drink.

Hoppas att du har en bra onsdag, att det blir något gott i magen till middag ikväll och tack för att du läser!




12 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja! Slurpie kan man ju kalla det också :-)

      Radera
  2. Ibland gör väldigt enkla saker att man blir populär, och det är ju tur det ;-) Frasigt, salt, kryddigt och gott passar även till en iskall öl vågar jag påstå och funderar på en variant med vitlöksmak eller med lite lite parmesan i...

    Verkar också vara en bra "ta-med-grej" när man träffas några stycken för att t.ex. titta på EM/VM/OS eller vad det nu kan vara och har lite knytkalas utan att det äts vid dukat bord.

    Ha en bra *Bergfest*!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakade mycket bra till ölen också :-) Ös med med alla möjliga kryddor och absolut ost! Funkar att äta efter ett tag också, behöver inte tuggas direkt efter gräddningen.

      Die Gleiche!

      Radera
    2. Vad tror du om att krydda "köksbänken" först, lägga på degen, krydda igen - och sen kavla? Då får man nog in allt det goda i degen och har inte så mycket lösa kryddor som hänger i penseln...

      Radera
    3. Kan funka, go for it!

      Radera
  3. Åh, så gottit med lite chilisting i drinkarna. Melon och chili me like!
    Sesamfrön har jag aldrig smaksatt smördegspinnar med. Varför förstår jag inte, men jag har bara testat med parmesan och vid jul pepparkakor och ädelost. Håller med om att det är ett finfint drinktilltugg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen en perfa kombo! Jag hade velat ha chiliflakes både till drinken och pinnarna men det fanns förstås inte på affär'n... Smördegspinnar och parmesan är suveränt gott, skulle kunna tänka mig att lägga till det på dessa pinnar. Julspecialen låter jättegod, måste jag komma ihåg att testa!

      Radera
  4. Slush puppy för vuxna låter inte fy skam!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går förstås bra utan rom också, för den som vill skippa alkoholen. Men en riktigt god vuxendrink är det!

      Radera