onsdag 29 augusti 2012

Kantareller och babyspenat i en pannkaksrulle


Man fullkomligen överfalls av recept med svamp, frukt, bär, rotfrukter och annat som skördas den här tiden på året så jag är väl inte sämre än att jag kan komma med ett bidrag jag också. Det får bli en favorit i repris från förra sommaren, vid den tidpunkten vi började med trädäcket som nu är (så gott som) klart! Några få semesterdagar på landet blev det medan vi inväntade hantverkare och då gav Mannen järnet med skruvdragare, tumstock och såg.

Då förra sommaren handlade det om det tunga grundarbetet, att gräva och gjuta plintar. Pappa hjälpte till och jag bjöd karlarna på den här pannkaksrullen som energipåfyllning. Man behöver inte ha bränt kalorier på att bygga trädäck för att peta i sig den här rullen, njut den som lunch eller lättare kvällsmat. Riktigt gott är det!

Pannkaka, 4 personer
125 g smör + smält smör till bakplåtspapperet
2 dl mjöl
3 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt

Smält 125 g smör och blanda med mjölet till en "pasta". Häll i mjölken och rör om tills det blir en slät smet. Ta kastrullen av pannan och låt svalna lite grand. Vispa sedan i äggen och salta. Lägg bakplåtspapper på en upnsplåt med höga kanter, måtten bör vara ungefär 25 x 35 cm så att inte pannkakan blir för tjock eller för tunn. Pensla bakplåtspapperet med lite smält smör. Häll smeten i pannan och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 20-30 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och färdiggräddad rakt igenom. Var beredd på stora bubblor som poppar upp men bry dig inte om dem, de plattas till när pannkakan rullas ihop. Rullen skivas i 12-15 bitar som räcker till fyra personer. När pannkakan är färdiggräddad, jämna till kanterna med kniven. Kantresterna är jättegoda att mumsa på som de är!

Kantarellstuvning
Ca 200 g kantareller i mindre bitar
1 finhackad gul lök
1 dl vispgrädde
1,5 msk vetemjöl
2 dl mjölk
En skvätt kinesisk soja
Smör
Salt och vitpeppar

Hetta upp en stekpanna och lägg i kantarellerna. När de har släppt ifrån sig vätskan, tillsätt löken och en rejäl klick smör. Fräs ett par minuter och pudra sedan över mjölet. Rör om och blanda i mjölk och grädde. Låt koka ihop till stuvningkonsistens, det får inte vara för löst. Smaka av med lite soja, salt och vitpeppar. Bred stuvningen på pannkakan, fördela en näve babyspenat över och rulla ihop. Låt rullen vila några minuter så att den sätter sig lite grand innan du skivar upp den. Lägg upp snygga skivor på ett fat och garnera med babyspenat och körsbärstomater. Servera till just dina lyckligt lottade matgäster eller frossa själv! Pannkaksrullen passar att äta både varm, ljummen och kall.


Plockar inte själv men det finns ju andra som gör det som tur är!


Stuvning och spenat på pannkakan med skurna kanter. Rulla ihop från ena långsidan. Försök rulla så tajt som möjligt så håller bitarna ihop bättre och ser snyggare ut. Jag misslyckades lite där... Min rulle tiltade lite men den smakar ju inte sämre för det!

 

Servera lite snyggt med tomater och spenat! Fast om du ska trycka i dig rullen själv kan du ju strunta helt i lull-lullet...



Livet i ett sovrum och badrum rullar på. Det funkar faktiskt men det är ju knasigt ändå! Och nu saknar jag verkligen att få pula i köket men till helgen ska jag ta igen det i köket på landet. Vi har packat upp kyl/frys och micro som ska stå i köket när det är klart. Vitvarorna står också i sovrummet där vi bor och i micron lagas lite mat. Eller lagas och lagas, ni vet ju vad en micro gör. Igår blev det Karins lasagne från Dafgårds och den är inte så tokig faktiskt. Mumsade i mig ett gäng körsbärstomater till också för inte är portionerna med färdigmat särskilt stora inte! Mätt blev jag men inte gladare för det, hade hellre lagat min egen lasagne men det får bli sen.

Ha en riktigt trevlig kväll - speciellt som vi fick lite bonussommar igen - i alla fall här i Stockholm!





20 kommentarer:

  1. Kanske döpa om till sovrumsköket? :)

    Pannkaksrulltårta brukade Ankis mor göra med ansjovisfyllning (en fyllning som du säkert gärna avstår från:)) och det var så gott. det har vi inte ätit på länge, men nu blev vi allt lite sugna.

    Vi tänkte på er i söndags när vi var på visning, inte för att det var en lägenhet av typen renoveringsobjekt, men det fanns ändå en hel del som man skulle velat göra... en vägg att knocka här och ett badrum att fixa där:) Inget köp dock, lite för mycket för vårt önskemål.

    Ha det så bra nu, i bonussommaren!
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja. Skulle säkert få nyfikna besökare som undrar vad som menas men sen skulle de nog fly sin kos och inte komma tillbaka :-)

      Nej, ansjovisfyllning låter jag nog bli, men spadet i en Jansson äter jag gärna. Hur nu det går ihop?

      Spännande med visning! Det finns ju alltid något man vill ändra och förbättra men det är klart när det handlar om rejälare grejer som att ta bort väggar och fixa badrum så börjar det bli lite mer än man vill ta på sig själv. Men kul att titta runt i alla fall väl? Snart hittar ni pärlan!

      Tack, vilken kväll det blev!

      Kramar tillbaks

      Radera
  2. Skönt med ett "livstecken" från dig - och gott verkar det också! Ett mycket bra alternativ till den så vanliga varma mackan med champinjonstuvning...

    Känner ni inte någon som har en liten "spis" med två plattor som man ser/såg i studentlägenheter förr, den platta grejen som man bara behöver sätta i kontakten i uttaget och sen kan laga mat på...? Den kan stå överallt där man har ström. Man *behöver* nämligen kokt potatis och t.ex. färsbiffar ibland ;-)

    Igår blev det broccoli-blomkålsgratäng med prosciuotto här igen - med gäster... som inte kunde sluta äta och som ville har receptet direkt! Klart jag berättade var jag hittat det och var dom hittar den tyska översättningen ;-)

    Ha det bra i "ettan-med-badrum" och vi väntar gärna en vecka på nästa inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är gott, kladdigt och mumsigt! Äter gärna med fingrarna :-) Problemet är att ta hand om det man smutsar ner om man skulle laga mat. Att diska i badkaret känns så där och det blir för meckigt. Men jag ska våldgästa bror och svåger har jag bestämt mig för. Tror att de gärna lånar ut sitt kök om de blir bjudna på lite mat!

      Kul att gratängen gillas, den blev verkligen supergod.

      Tack, jag återkommer!

      Radera
  3. Vilken god matträtt du lagat! Svamp och spenat är fint ihop! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Riktigt lyckat faktiskt och pannkaka mättar ju bra.

      Kram till dig!

      Radera
  4. En rätt helt i min smak. Här blir det allt som oftast omelett med kantareller men en stor pannkaka skulle minsann inte vara fel.
    Förstår att det är tjatigt att bo i sovrummet, men du får se det positiva.. det är nära till kylen när man blir sugen på kvällsmacka ;).
    Såg kajomidas tips om spisplattor, när vår spishäll gick sönder hittade jag en med två plattor på Biltema för 400:- funkade perfekt hade du bott närmre hade du fått låna den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kantarellomelett låter verkligen inte dumt, det är bra att man kan variera sig!

      Farligt nära kylen är det men som tur är finns det inte mycket i den. Mest i frysen, färdigmat :-(

      Vi har en kokplatta men det är ju det där med disken. Att ta hand om den där vi duschar och sköter hygien känns sådär... Och så finns ingen plats att bereda förutom på byrån och där får man i så fall trängas med mc-hjälm, posten, nycklar, handväska m.m. m.m. Jag får laga mat som en tok på landet och bjuda in mig själv i andras kök så länge :-)

      Radera
  5. Detta låter mycket gott men jag tar nog champinjonstuvning istället ;) Här plockas inga kantareller what so ever!

    Ja, det är inte lätt att bo så men ett litet tag får man stå ut... helt klart. Har saknat dig men förstår självklart att lite semester vill man ju ha. Japp, bonusdagar här med ljuvliga sådana, härligt härligt! Kram vännen!

    SvaraRadera
  6. Nej, håller med. Då får andra plocka eller så köper jag på ett torg eller i butiken :-)

    Vi är rustade med stort tålamod och mycket humor. Vi skrattar lite åt situationen och det kommer man långt med. Målet hägrar och gör resan helt klart värt det. Visst är det härligt med lite mer sommar, vilken överraskning! Hoppas det håller i sig över helgen också...

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Ho ho, så gott!! Give me pankaksrulle!

    SvaraRadera
  8. Ho ho! Yes, gott är det! Men va tusan har hänt med möjligheten att kommentera/svara direkt efter respektive kommentar? Jag har inte ändrat någon inställning i alla fall... Men du har ju inte blogger så varför frågar jag dig :-)

    SvaraRadera
  9. Med två diskbaljor borde du kunna diska lite i badrummet... en med diskmedel i, den andra till att skölja i. Behöver ju inte vara samma baljor ni gör fotbad i, heller hur ;-) Köp ett diskställ och lev så som vi gjorde innan det fanns rinnande vatten inomhus och diskmaskiner, vi och våra föräldrar överlevde det ju...

    Jag vet att det finns LIDL i Sverige numera och där finns det en (sortimentet brukar vara liknande) otroligt god fryst paella (okej, med musslor och fisk mm), men även Nasi Goreng osv. som jag tror man kan göra i mikron också. Deras lasagne smakar också bra... går att göra i mikron ialla fall, det vet jag.

    Har ni en fritös? Vet att det osar, men ni kan ju göra det i *köket*... Vårrullar, även de från LIDL med olika fyllningar är jättegoda, gillar mest dom med kyckling och grönsaker. Vi fritterar också gärna frysta kycklingvingar...

    Det finns mycket för dig att upptäcka, som "bara" lagat mat själv förut eller köpt färdiglagad mat med hem ;-)

    Matarkivet ser fortfarande konstigt ut, det är väl någon up-date som ska göra allt bättre, men innan det händer, händer det grejor som man inte vill ha... brukar vara så, du och andra är väl lite *försökskanin*


    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag orkar inte mecka med baljor och disk. Byggdammet lägger sig så fort man torkat av något. Det är en ganska stökig tillvaro där matlagning utanför micro inte är så lämplig men tack för pepp och idéer :-)

      Som tur är finns det faktiskt mycket riktigt bra helfabrikat. Debatten om tillsatser och "lagat från grunden" har rullat starkt ett tag och de stora färdigmatstillverkarna har tagit till sig det och förbättrat sina produkter avsevärt. Sen att det mycket handlar om att sluta sätta E framför tillsatserna, och istället skriva ut namnet är ju en annan sak. Men jag vet också att de flesta tillsatser är helt ofarliga men framför allt helt nödvändiga.

      Funktionen för bild tillsammans med tidigare recept funkar inte längre så det får bli en rubrik och kort intro. Mycket tristare än tidigare men det är bara att gilla läget eller ta bort det helt. Jag har inte bestämt mig ännu...

      Trevlig helg!

      Radera
  10. Den här ser supersmarrig ut!! Plockar inte heller kantareller, vet inte var dom finns och jag är ingen svampplockare....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så god och mättande rulle! Skönt att vi är fler som inte trampar runt i svampskogen, vad trångt det skulle bli då :-)

      Radera
  11. Pannkaksrulle var det länge sedan vi åt. Så gott att rulla in lite goda kantareller. Hm, får nog bli en megastor pannkaka framöver.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Rulla ihop och smaska i dig med fingrarna. Bästa sortens finger food men inte så elegant :-)

      Radera
  12. Åhå vad himla gott det här såg ut. Läckert minst sagt! Jag har tidigare testat svamprulle men inte med kantareller. Mmmm...!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rullen blir så där härligt kladdig och mumsig. Prova med kantareller!

      Radera