fredag 10 augusti 2012

Krämig tomatpasta med helstekt fläskfilé och sparris - snabbt och lätt fixat


Inte för att det finns ett självändamål med snabblagad mat eller ens något som jag strävar efter då jag gärna lägger ner tid i köket - men det gör ju inget om en riktigt god middag dessutom går hyfsat snabbt och lätt att fixa, eller hur? 

Jag hade en burk tomatpesto i kylen som jag funderat på vad jag skulle göra med. I ett svagt ögonblick köpte jag den för att använda som "sås" på en pizzabotten men modet svek mig och jag la på tacosås i stället. Den gången. Kan det funka tror ni med tomatpesto på pizzabotten? Det känns inte alltför galet tycker jag... Men i alla fall. Nu hade jag den där burken "över" och kom fram till att den skulle få sluta som pastasås och det visade sig bli en riktigt god slutsats!

Tomatpeston blandades med crème fraiche och grädde, kryddades med salt, svartpeppar, lite socker och vitpeppar. Pasta kokades och blandades med såsen och till det helstekt fläskfilé, färska tomater och fräst sparris. Väldigt, väldigt gott! Såsen ska helst bara värmas och inte koka. Eftersom pesto innehåller ost och mycket olja så skär den sig lätt och ser tråkig ut. Fast det gör inget för smaken och när den blandas med pastan så ser det bra ut. Jag skulle dock inte servera såsen vid sidan av.

Pastan smakar nog bra till olika sorters kött/protein. Jag valde helstekt fläskfilé och det passade jättebra. Fläskfilén stekte jag på hög värme i smör till fin färg, och sedan fick den steka färdigt i ugnen, inrullad i aluminiumfolie. Den kryddades med bara salt och svartpeppar och blev väldigt saftig.

4 portioner tomatpasta
400 g pasta penne rigate
Ca 190 g tomatpesto
2 dl (lätt) crème fraiche
1 dl (visp)grädde
Salt, svartpeppar, vitpeppar, socker

Blanda pesto, crème fraiche och grädde i en kastrull/panna med höga kanter. Värm sakta tills det sjuder och är genomvarmt, undvik att såsen kokar. Smaka av med salt, svartpeppar, vitpeppar och socker. Mest av salt och svartpeppar, försiktigare med vitpeppar och socker. Blanda såsen med den nykokta pastan som blandats med lite smör. Servera med helstekt fläskfilé eller annat kött, färska tomater och fräst grön sparris som kryddats med salt och peppar.



Använd en hel burk, standardstorlek på ca 190 g, av tomatpesto. Den här var riktigt god!




En rätt som smakar lätt, fräscht, gott och väldigt mycket. Den blev faktiskt en favorit som jag kommer att göra fler gånger, helt klart!




Fläskfilén ska vara genomstekt. Jag stekte hela filén i smör på hög värme till fin färg runt om. Kryddade med salt och svartpeppar. Sedan virade jag in den i aluminiumfolie, ganska tajt för att forma köttet också. In i ugnen på 150 grader i 15-20 minuter beroende på hur tjock filén är. Kolla så att köttet är genomstekt. Låt det vila några minuter i folien innan du skivar upp det. För riktigt runda och fina skivor, linda in köttet i folien riktigt hårt och forma till en jämn rulle.


Detta blir alltså vad jag bjuder på denna fredag i augusti. Första semesterveckan är snart slut och jag behöver väl inte säga att det har gått i ett nafs. Men en bra vecka. Ikväll ska vi ut och roa oss med middag och konsert. Mer om det sen.

Önskar dig en riktigt trevlig helg!




8 kommentarer:

  1. Mums, det här ska jag allt testa! Pesto i alla former är så bra och lättanvänt :) Ikväll blir de middag ute för vår del också, men någon konsert blir det nog inte om inte kocken extraknäcker som sångare ;)

    En riktigt trevlig helg till dig också! Hoppas konserten och middagen är bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pesto är verkligen en favorit, och att göra egen är riktigt najs. Man kan nästa mixa ihop vad som helst bara man har det basala. Hoppas utemiddagen smakade. För oss blev både middag och konsert (Toto på Skansen) toppen!

      Radera
  2. Tomatpesto har jag inte smakat... hmmm, det måste införskaffas! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Du gillar ju också tomat - klart du måste testa! Jag gör den gärna lite mildare eftersom tomatsmaken är ganska skarp av de soltorkade tomaterna, lite grädde t.ex.

      Radera
  3. Jag gillar när det går fort att få maten på bordet, speciellt då man jobbar och tiden är knapp innan hungrigmonstret kommer galopperandes och din pasta ser jättegod ut! Jag älskar grön pesto (hemlagad) och skulle hellre toppa pizzan med pesto än att ha det som pizzasås, fast det går säkert det med :-)

    Trevlig helg på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hemlagat blir så löjligt mycket godare och jag föredrar den gröna genovese framför tomatpesto men trevligt att variera sig.

      Tack detsamma fast helgen är över :-)

      Radera
  4. Jag och tomater... inte för att jag har födelsedag snart, men får jag önska mig ett annat recept ;-) Ja? Då vore det denna jättefina fläskfilé med något krämigt med champinjoner och potatis eller ris, tack ;-)

    Ibland överraskar min fantasi t.o.m. mig själv... Chicken à la King med fläskfilé, det vore nåt, men det kan jag nog klura ut själv ;-)

    Trevlig resthelg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du Kajomida. Jag är ju lite av en tomatnörd så det dyker oundvikligen upp här :-) Fläskfilé kan man ju verkligen variera hur mycket som helst. Lycka till med Pork à la King! Det mesta man gör med kyckling brukar gå bra att ersätta med grisen.

      Tack detsamma, fast det är sent - den gick fort!

      Radera