onsdag 26 september 2012

Mu(m)stig färsgryta med salsiccia och en massa annat gott


Varsågod! För att undvika risken att tjata ut höstens stadiga epitet på mat - mustig - så bjuder jag här på en MUMSTIG och rustik gryta som kokas ihop med salsiccia, nötfärs, champinjoner, rödvin, rödlök, chili, vitlök, tomatpuré och rosmarin i ugnen! Lätt att göra också, bara att förbereda allt och sedan ner i samma form/gryta innan det ska in i ugnen ungefär 30 minuter. Det är visserligen en del ingredienser att ta hand om så det är inte gjort i ett nafs men vem bryr sig när (bland)  det bästa som finns är att stå i köket och pula :-) Grytan gjorde jag till middag en ruggig sommardag som mer liknade en höstdag. Den serverades med pasta men även potatismos tror jag passar bra. Eller ris kanske?

Salsiccia är en italiensk fläskkorv smaksatt med vitlök och andra smaker som kan variera, t.ex. paprika. Det är en s.k. råkorv så jag tog bort fjälstret och använde köttet inuti som håller ihop jättebra. Kanske helt galet (?!) men så är jag ingen korvexpert heller. Med pasta och en driva riven parmesan så smakade detta minst sagt jäkligt gott! Rejält och rustikt italienskt skulle jag vilja kalla det (försöker som sagt undvika mustigt...). 

4-5 portioner
300 g salsiccia (fyra små korvar) - utan fjälster skuren i småbitar
300 g nötfärs
2 röda lökar - grovt hackade
3 vitlöksklyftor (valfritt) - finhackade
1 röd chili, t.ex. spansk - urkärnad och finhackad
600 g körsbärstomater
12 champinjoner - grovt skivade
1 kvist rosmarin
Svartpeppar och salt
Olivolja
1 dl rödvin (eller rött matlagningsvin)
2 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
1 dl vatten
Parmesan eller pecorino
Pasta

Bryn salsciccian i lite olivolja. Lägg över i en stor ugnsform eller gryta. Bryn nötfärsen och dela den lite slarvigt så att den fördelas grovt. Krydda med svartpeppar och salt. Lägg över i formen/grytan. Fräs champinjonerna i lite smör tills de får fin färg. Krydda med lite svartpeppar. Lägg över i formen/grytan. Fräs lök, vitlök och chili i lite olivolja en kort stund. Lägg i de hela tomaterna och rosmarin. Låt fräsa i ca 2 minuter. Slå på rödvinet, tillsätt tomatpuré och socker. Låt fräsa lite till och häll sedan över allt i formen/grytan. Häll även i 1 dl vatten, täck formen med folie och ställ sedan in i ugnen på 200 grader i ungefär en halvtimme (ungefär den tid det tar för pastavattnet att koka upp, pastan att koka färdigt och att röja köket ungefär).

OBS! Efter halva tiden, mosa till körsbärstomaterna lite grand så att de såsar till röran. Tillsätt ev lite mer vatten om det blir för tjockt. Smaka av med svartpeppar och salt.

Servera med kokt pasta, kokt potatis, potatismos eller ris och riv över parmesan eller pecorino. Gott!


En del av godsakerna som samsas i denna gryta; salsiccia, tomater, rödlök, chili och rosmarin.

Så här läcker ser salsiccian ut när fjälstret är bortskalat... Jag ska testa att blanda det i en vanlig köttfärssås nå'n gång...

Formen (eller grytan) fylls på vartefter med allt gott innan den ska in i ugnen.

En gyllene regel i mina två små kök - allt med tomat i ska även tillsättas en gnutta socker...

Att låta tomatpurén fräsa med en stund i pannan gör att den smakar så mycket bättre!

Allt är klart och på plats i formen - dags att ställa in i ugnen!

Ost på toppen och klart att äta!

Till grytan grönsaker dressade med mosad fetaost, olivolja och pressad citron.

Här är receptet på dressingen >





Jag går för närvarande upp i närkamp mot en förkylning som segar till mig men min raka höger är farlig så förkylningen ska få sig en KO så att den går ner för räkning. Eller jag är förkyld och jobbar på att bli frisk :-) Inget ska i alla fall stoppa mig från att träffa en massa härliga matbloggare i helgen. Det är så spännande så jag knappt vet vart jag ska ta vägen. Jo, det vet jag ju - till Ystad!

Eftersom vårt kök ännu inte är klart för matlagning (vi väntar på bänkskivan och sedan ska det kaklas) och det inte blir någon matlagning på landet i helgen så dröjer det lite innan jag kan bjuda på något nytt här i bloggen. Till dess lovar jag att den här grytan är väl värd att lagas! Varmt välkommen åter!

Hoppas att du är fri från höstförkylning och har en bra onsdag!


17 kommentarer:

  1. Men så roligt Lotta! Å du kommer att få en dunder trevlig helg. Bort bort nu dumma förkylning!

    Kram Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt - det kommer bli kanon. Bra med fler som motar förkylningen, tack :-)

      Kram!

      Radera
  2. Så himla välkommet att grytsäsongen är här!

    Krya på dig tills helgen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mums är ordet!

      Tack - finns inget annat alternativ :-)

      Radera
  3. Tack för grytan och säg till förkylningen, att du tyvärr inte har tid för tillfället ;-)

    Det sägs ju att vitlök är bra för att förhindra förkylningar men inte vet jag om det beror på att snoriga medmänniskor inte kommer i närheten av en eller om det är av en annan anledning... Föreslår att M flyttar ut på soffan (eller in i sovrummet igen) och du äter mycket vitlök och är frisk till träffen. Och så har du kanske mycket mer plats på tåget också ;-)

    Håller tummarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja du har säkert rätt att vitlök mot förkylningar snarare beror på att folk håller sig undan och därmed deras baciller :-) Vitlökskapslar och M förpassad till soffan (som nu har fått plats i vardagsrummet) kanske inte är en så dum idé. Fast jag undrar vad han tycker :-)

      Tack - all hjälp mottages tacksamt!

      Radera
  4. Vad gott det ser ut, kan tänka mig att korven satte bra smak till grytan.

    Jag vill ha fredag NUUUU. Ses snart!

    Kram Malin

    Du kommer väl också vid två har jag för mig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev verkligen något extra och man behöver ju inte alltid ha köttbitar i grytan, färs och korv går jättebra!

      Håller MEEEEED :-)

      Japp, mitt tåg tuffar in ett par minuter före kl 14 och sen ska jag bara knata ett par gator så ses vi.

      Kram så länge!

      Radera
  5. Den där salladen ska jag göra! Gott!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är supergod! Fetaost i dressingen är kanon. Dra på med vitlök om du gillar det!

      Radera
  6. MEN vad gott! Och vad härligt att det är viiin i grytan! Det här måste jag testa! Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt riktigt gott, och vin gör sitt till för mu(m)stigheten. Kram och ses snart!

      Radera
  7. MUMSTIG låter najs :) Fri från förkylning här, jag hoppas innerligt att du kryar på dig för vi ses väl om två dagar? ;) Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-)

      Grattis till dig som är fri! Jag klarade mig ganska länge med tanke på hur omringad jag har varit på jobbet av snörvlande kollegor. Vi ses absolut denna helg! Inte ens vilda hästar...

      Kram så länge!

      Radera
  8. Fler som slåss ser vi, här dricks det Kan Jang och c-brus för fullt. Ingen större fara men vi har ju förkylda människor runt oss båda på jobben så det gäller att ligga steget före...Peppar, peppar!
    Hoppas du vinner matchen för denna gången måste vi få ha med dej.

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra taktik där! Jag har klarat mig länge denna höst innan det slog till men det är bättre nu, snart blir det walk over :-) Om inte proppar jag mig full med treo så får kroppen säga vad den vill.

      VI SES!

      Kramar!

      Radera
  9. Mumstig var ordet! Älskar färsk rosmarin, doftar så underbart - både innan, under och efter matlagningen :)

    Hoppas förkylningen släpper och att ni får en riktigt go helg i Ystad! :)

    SvaraRadera