måndag 10 september 2012

Risotto med svamp, purjolök och bacon - en fantastisk kombo!


Mer svamp! Men inte kantareller den här gången utan hederliga champinjoner som du kan plocka i nästan vilken butik som helst -  i en krämig risotto med purjo och bacon. Är något av risotto-freak faktiskt. Älskar smaken och konsistensen fast den är som bebismat :-) Om du ändå har kantareller till hands ska du självklart använda dem, om du vill alltså. Luften är fri!

Risotto är så tacksamt att göra. Man håller sig till ett någorlunda konstant grundrecept och sedan kan smakerna varieras på massor av olika sätt. Blanda i och toppa med grön sparris, olika sorters svamp, bacon, purjolök eller andra grönsaker.

För mig är risotto en hel rätt, jag serverar sällan något mer än själva risotton och det som är i men det passar som tillbehör till kött, fågel och fisk. Själva grundreceptet kan varieras genom att t.ex. använda gul lök i stället för schalottenlök, att blanda i västerbotten- eller prästost i stället för parmesan och använda grönsaksbuljong i stället för hönsbuljong. För sjutton, använd ädelost eller smaksatt färskost om du känner för det!

Det är inte svårt att göra risotto bara man håller sig till några enkla grundregler som jag har lärt mig by doing. Det här är vad jag tänker på för att lyckas med risotto:
  • Använd ris som är avsett för just risotto (avorio eller arborio). Riset ska klara av att suga åt sig mycket vätska.
  • Bryn inte löken för hårt - om den blir endast en aning bränd eller bitter så påverkar det smaken negativt på hela risotton.
  • Slarva inte med att fräsa riset med löken och smöret. Det ska göras ordentligt och på lagom värme. När riset "rostas" innan vätska tillsätts så får man fram smakerna bäst.
  • Vänta tills allt vin har absorberats av riset innan du börjar tillsätta buljongen.
  • Se till att buljongen är riktigt het. Om den är för kall avstannar tillagningen av riset.
  • Första omgången buljong ska täcka allt ris och sugas upp av riset innan den tillsätts skopvis i omgångar - varje gång efter att buljongen har sugits upp.
  • Det ska aldrig koka utan sjuda sakta så att riset hinner suga åt sig buljongen vartefter den fylls på.
  • Om det står i receptet att det ska vara 1 liter buljong, gör 1,5 liter.... Det går alltid åt mer för att hålla risotton krämig - den ska inte bli för torr utan ska flyta ut på tallriken när den serveras.
  • Gör gärna risotton i en rymlig traktörpanna med höga kanter i stället för i en gryta eller kastrull.
  • Smaka på riset mot slutet, det ska vara mjukt men ha en liten kärna med tuggmotstånd kvar - annars blir det för grötigt.
  • Smaka av med mycket svartpeppar!

    Till sist det kanske allra viktigaste, se till att precis ALLT som ska användas i tillagningen är förberett och klart. Det går fort på slutet och risotton ska ätas à la minute, dvs på störten!

    Och nu till receptet på just den här risotton som tyvärr blev lite för torr eftersom jag glömde min egen gyllene regel om att ha mycket buljong tillhands. Men det blev väldigt gott, smakerna är ju där ändå... Det behövs inget salt förutom lite grand på champinjonerna. Buljong, ost och bacon innehåller så mycket salt så det behövs inget mer. Tycker jag i alla fall...

    Fyra portioner risotto
    2 msk smör
    1 hackad gul lök
    4 dl risottoris
    1 dl vitt vin (matlagningsvin från vanliga matbutiken går bra)
    1-1,5 liter grönsaksbuljong (det varierar från gång till gång hur mycket som behövs beroende på rissort m.m)
    1,5 dl parmesan
    Svartpeppar


  • Att blanda och toppa risotton med när den är klar:
    500 g champinjoner, skivade, frästa och kryddade med lite salt och svartpeppar
    1 liten purjolök, strimlad och fräst
    2 paket bacon, fräst och skuren i mindre bitar
Smält smöret och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt riset och "rosta" det med löken några minuter på medelvärme - rör om regelbundet. Tillsätt vinet och rör om tills vinet har tagits upp av riset. Fyll på med varm buljong så att den täcker riset. Låt sjuda tills buljongen har sugits upp av riset. Tillsätt en skopa buljong åt gången tills riset är klart och risotton fortfarande är ganska lös. Räkna med att det tar minst en halvtimme. Smaka av med svartpeppar. Blanda ner osten så att den smälter och gör det där sista för risotton - att den blir riktigt krämig! Nu är det bara att blanda ner bacon, purjolök och champinjoner. Spara lite att toppa risotton med. Servera direkt!



Bra med champinjoner som finns att "plocka" året runt :-) Om du nu har kantareller eller annan svamp så går det naturligtvis lika bra att använda det.



Jag älskar att göra risotto även om den tar sin tid och kräver sin passning! Att stå vid spisen och fylla på buljongen i sakta mak och låta tankarna flyta omkring. Det är avkoppling och njutning på samma gång. 




Ha allt klart som ha i på slutet så att du kan servera risotton direkt. Rör om försiktigt.




Purjolök och bacon är så himla gott ihop. Kan verkligen rekommenderas!


Jaha. Så var även denna helg förbi. Det är väldigt skönt att lämna byggdamm och färgfläckar i lägenheten och byta till frigga och sovstuga på landet. Fast det går riktigt bra faktiskt att leva veckolivet i ett sovrum, vi har ju tillgång till ett badrum och allt som ska ingå i ett sådant. Vi har provat ett antal färdiga frysta rätter och även en del färska typ Gooh! Helt OK även om portionerna är aningen för små. Då får man komlettera med t.ex. tomater och en bit bröd. Och en frukt efteråt. Att det är en tillfällig lösning är nog största anledningen till att det funkar så pass bra.

Jag har läst om alla möjliga härliga upplevelser och aktiviteter bland bloggare jag följer den här helgen. Att ha tillbringat större delen av söndagen på soffan känns sådär men efter en rejäl kräftskiva så behöver i alla fall min kropp och knopp tid till lite återhämtning. Med gråmulet väder utanför fönstret var det ändå riktigt skönt att bara dra en filt över sig och titta på mat- och inrednings-TV med en sovande katt bredvid sig. Lite gott från kräftskivan ska jag självklart dela med mig av och det jag lagade i fredags, i friggaköket. Men mer om det lite senare.

Ha en fin vecka - nu är det höst på riktigt!


18 kommentarer:

  1. Höst? I dag har vi sommar, knasigt!

    Detta ser ju så gott ut och jag blev sugen på att laga risotto på studs. Tyvärr går det inte för jag upptäckte att det viktigaste fattades, riset.

    Så det får väl bli en äggamacka, igen... ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev ju det, sommar alltså. Skumt! Fixa ris bums till en annan dag i veckan! Fast det är verkligen inte fel med äggmacka heller.

      Kram!

      Radera
  2. Okej, jag ger mig, du har övertygat mig om att jag måste göra egen ristotto... har bara provat köpt hittills och det var ingen hit... purjo, bacon och champinjoner ihop med "såsigt" ris kan bara inte bli fel... ett par matskedar pimientos för färgen och smaken kanske... Det ser så gott ut!!

    Påminner mig också lite om stekt ris jag åt i Spanien för evigheter sedan. Allt gjordes vid bordet; det var köttfärs i, riven morot, böngroddar heter det på svenska tror jag osv. Kanske något för dig att spinna vidare på, när köket är klart förstås ;-)

    Vilken tur att jag inte tryckte på "print" utan att kika hur många sidor som kommer... det är nog något fel igen, för jag hade troligen fått alla dina recept utskrivna - behöver jag ju inte, eftersom flera - delvis redan testade - ligger i min "lilla" hög ,-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det måste du faktiskt göra :-) Risrätter som blandas med allt möjligt är verkligen gott, och det behöver verkligen inte vara en kladdig risotto utan stekta risrätter är också gott!

      Vilken tur att du har koll på när det blir knas här i bloggen. Jag har kollat och ser vad du menar. Man vill ju bara skriva ut ett recept i taget och inte typ 46 stycken... Tror det har att göra med det nya bloggergränssnittet som jag inte har bytt till ännu. Då ska det förstås börja krångla. Jag får väl helt enkelt se till att byta då så att inte fler saker börjar krångla...

      Tack för att du gillar och testar - det är verkligen superkul!

      Radera
  3. Risotto är en av mina favorit rätter :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det bland det bästa som finns!

      Radera
  4. Vad gott det ser ut, det var länge sedan jag gjorde risotto, men det börjar väl bli dags snart :-)

    Haha,jasså, du hade ont i håret i söndags, hoppas ni hade trevligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Det börjar bli dags och jag vill gärna läsa om hur du gör och smaksätter din!

      Graden av håront säger mig att vi måste ha haft det väldigt trevligt :-)

      Radera
  5. Nu blev jag sååå sugen på risotto... Har bara gjort en i mitt liv, för längesen. Med svamp, purjo och bacon låter det som att det kan bli en riktig höjdare!

    Förstår om du börjat längta lite efter en riktig lägenhet nu, det är jobbigt att bo i ett bygge! Nu börjar nog fler än jag bli nyfikna på att se bilder på hur det blir! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det hög tid att testa igen! Så kreativ som du är i köket hittar du säkert på riktigt bra sätt att variera det på.

      Ja, det är lite meckigt men allt går ju, i alla fall ett tag. Håller på och filar på ett inlägg med lite före och just nu-bilder att visa. Måste ju stilla nyfikenheten :-)

      Radera
  6. Mycket bra instruktioner där, det finns verkligen en hel del att tänka på vad gäller risotto. Men vi kan inte mer än hålla med dej, det är något så meditativt att stå där och filosofera undertiden man rör och rör och rör och rör och rör...

    På lördag är det dags för oss att gå på kräftskiva... ock och ve säger vi redan nu så har vi det ur vägen:) Kanske bäst att ladda med lite bra filmer, smågodis och pizzerians telefonnummer...

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket att tänka på - och så glömde jag ändå det där med att låta en smörklick smälta ner på slutet också. Det blir det inte direkt sämre av :-)

      Bra att ni förbereder er på sviterna redan nu. Låter mycket rutinerat. Hoppas det blir en kul skiva!

      Kramar!

      Radera
  7. Risotto är gott även om jag inte smakat den här varianten minsann. Att baka eller laga mat är rexande vännen och du har rätt... lite meditativt är det allt! ;) Kram fina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att jag är lite stressad nu och har svårt att sova kanske har med avsaknaden av rörande i grytor och sånt att göra - saknar terapin i köket :-)

      Kram!

      Radera
  8. Oj oj nu börjar jag nästan dreggla. Risottoälskare är vi allihopa!!

    SvaraRadera
  9. Nu i höst ska jag verkligen frossa i risotto och polenta, det är min favorit-comfort food. Och liksom du tycker jag också att risotto är en hel rätt, passar liksom inte som tillbehör till en bit kött eller fisk.

    Bra guide dessutom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, polenta som verkar så gott och så har jag aldrig provat ännu. Det måste jag göra i höst! Kikar in hos dig så kanske jag hittar ett bra recept?

      Visst ses vi i södra Sverige om några veckor :-)

      Radera