torsdag 18 oktober 2012

Hamburgarbuffé till fredagsmyset kanske?


Fredagsmys! Undrar om det bara är i Sverige som det ordet finns? Som ordet "osvensk" och lagom... I vilket fall så är det väl trevligt att boosta fredagen och starta helgen med att samlas kring mat även om en viss chipstillverkare tycker att vi ska samlas kring något helt annat... I många svenska hem blir det "tacos" som förekommer i alla möjliga former. Jag vill slå ett slag för hamburgare som går lika fort att göra, om inte fortare, med en massa goda tillbehör.

Förbered burgarna så att det bara är att steka på dem det allra sista du gör. Fixa ett gäng tillbehör som var och en får ta för sig av efter egen smak, ungefär som med tacos och tortillas som man fyller med grönsaker och såser. Du kan lägga ner mycket tid på att göra tillbehören själv, eller så tar du den enkla, lite lata fredagsvägen och använder färdigt.

Tillbehören på en hamburgarbuffé kan vara hur många som helst men inte särskilt komplicerade; sallad, tomat, rå gul lök, stekt gul lök, rå röd lök, inlagd gurka, feferoni, jalapeños, hamburgerdressing, ketchup, senap, majonnäs, bacon, ost, pommes frittes, olika sorters bröd, chili cheese, dippsåser till frittar osv...

Köttet mellan bröden kan också variera. Burgare av kycklingfärs, vegetariska burgare och fiskburgare. Jag föredrar nötkött som jag kryddar i pannan medan jag steker det i smör - med salt, svartpeppar och chilipulver.

I onsdags provade jag "hamburgerfärs" som jag sett för första gången i butik. Enligt etiketten handlar det om extra fina råvaror av högrev och ryggbiff som grovmalts till burgarfärs. Personligen tycker jag att burgarna blev godare än med "vanlig" färs. Det blev saftigare och smakade mer. Eftersom jag inte äger någon köttkvarn (ännu) så tycker jag att hamburgerfärsen är ett sätt att komma så nära jag kan det som så många förespråkar när det gäller köttet till hamburgare, att mala själv och gärna låta högrev ingå.


På min burgare som den blev i onsdags hade jag på följande, nerifrån och upp: stekt lantbrödsskiva, hamburgerdressing, strimlad isbergssallad, rå gul lök, köttet, skånsk senap, bacon, färska tomater och så en skiva bröd till på toppen. Till detta frittar av den knubbiga sorten som jag kryddade med salt och chilipulver. Gott!


Senapen importerad från Skåne och Petersborgs gård smakade utmärkt på burgaren!


Hade gärna velat ha en ostskiva på också som får smälta så där härligt på köttbiten under sista delen av stekningen, men det fanns ingen i kylen. Det blev gott ändå!


Det bidde inga garderober igår, däremot möblerade vi om i sovrummet. Något med feng-shui har vi inbillat oss. Nu "känns det bättre" att sova :-) Så till det stora möbelvaruhuset ikväll i stället så att kläder och skor kan få flytta in i sitt också. Och sen hörrni är det ju fredag och fredagsmys! Vad blir det hemma hos dig?

16 kommentarer:

  1. Visste du att "fredagsmys" står med i akademins ordlista? Vi fick lära oss det för någon månad sedan, lite förvånade faktiskt:)
    Fiday cuddle, vad sägs om det?

    Hamburgerbuffé (vilken bra idé!), det väljer vi framför tacos, any day! Anki lägger absolut inlagd gurka på sin burgare, Håkan måste ha något hett typ sambal eller chiliketchup på sin.

    Morgondagsmyset i vårt kök blir en pastarätt och rött vin, soffhäng och förmodligen sömn i tittorna till tvn, precis som det "ska vara" när man inte är 25 längre:)

    Ha en lyckad shoppingtur och ett fint fredagsmys,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, till och med det! Det trodde jag inte att det hade letat sig ända dit. Fast de har visst blivit mer generösa att ta till oss nya ord, och det tycker jag är bra! Friday cuddle låter jättebra :-)

      Gurka vill jag också ha, med chilidipp till frittarna!

      Pasta alla dagar - gärna för mig. Soffhäng också höll jag på att säga fast kanske inte varje dag :-) Klart vi behöver lite mer skönhetssömn nuförtiden. Eller!

      Tack, vardagskvällar på IKEA brukar vara relativt lugna i alla fall.

      Kramar!

      Radera
  2. Det är inte länge sedan jag en fredagkväll gjorde en rostad macka med hårdkokta ägg, majonäs, räkor och kaviar och fotade. Funderade sen på hur sjutton skulle jag förklara *fredagsmys* här nere i Tyskland?!? Här ser man nämligen inga såna mackor och de har inte en aning om att man myser på fredagar ;-) Min fria, direkta översättning *Freitagskuscheln* låter mer som "hångel på soffan på fredagskvällen"... *lol*

    Där ligger vi svenskar före, och i fotboll var vi ju också bra, fast jag inte tittade och höll tummarna ;-)

    Jag äter inte ofta hamburgare, kanske 2 gånger per år och då är det köpt... men din ser god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En äggmacka med majo kan vara hur gott och fredagsmysigt som helst! Mårtenssons drog en variant på engelska, cuddly Friday. Det låter lite som den tyska versionen också, att det handlar om att mysa på ett helt annat sätt :-)

      Fotbollen var ju helt galen. Vi såg bara slutet och trodde inte våra ögon. Fast det är ju lite knasigt att man kan ligga under med fyra noll i halvlek och sedan bli typ hjältar när man "bara" kvitterar i andra...

      Det är en helt annan sak att göra sin hamburgare själv, och den kan ju smaksättas olika precis som färsbiffar. Det är ju egentligen bara formen som skiljer, och alla goda tillbehör som man inte brukar ha till en färsbiff. Har du köttkvarn så maler du med fördel färsen själv, som Andy gör!

      Radera
    2. PS Att man dessutom kan lägga bacon på burgaren kanske övertygar ännu mer ;-)

      Radera
  3. Hamburgarbuffé låter som något helt i min smak. Härligt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan göra det riktigt trevligt och gott fast det är "fast food" :-)

      Misstänker att du har en köttkvarn dessutom och kan mala färsen själv?

      Trevlig helg!

      Radera
  4. Här i finland firar vi också fredagsmys. Till to.m OLW fredagsmys låt har översatts till finska ;). Lördags och söndagsmys har vi också hos oss eftersom helgen är allt för kort :)

    Ha e skön fredag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske ett nordiskt begrepp? Vi sliter och jobbar måndag-fredag och belönar oss med fredagsmys när det äntligen är helg :-)

      Aha, visste inte att reklamen spritt sig över havet till er också :-) Låter helt rätt att både lördags- och söndagsmysa. Absolut. Helgen är alldeles för kort. Lite annat stuk på söndagsmyset brukar det bli men ändå mys.

      Tack detsamma!

      Radera
  5. Sista bilden får det verkligen att vattnas i min mun... Fyfasiken, så elakt av dig att lägga upp en sån bild! Jag som inte får gå hem förrän om minst en timme... Hamnburgerfärs har jag sett lite varstans på nätet men inte lyckats hitta i affären. Det har väl inte kommit till djupaste Småland än ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha hamnburgerfärs... :) Vad är det, fiskfärs kanske? Hamburgerfärs skulle det ju vara!

      Radera
    2. Hi hi, - oj det var ju inte alls meningen att vara elak :-) Det var ICA som hade hamburgerfärsen, en ganska stor och välsorterad butik i stora staden men det kommer nog till Småland också så småningom :-)

      Radera
  6. Frittarna - är de något du gör själv eller köper? De ser sådär lagom tjocka å goa ut :-)
    Tackar även för en underbart trevlig blogg, den är väldigt läsvärd och du har alltid så vackra och inspirerande bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland gör jag egna, ibland köper jag färdiga frysta. Just de här är faktiskt ICA:s egna märke för potatisprodukter. Jumbo, mega, king eller något sådant heter de.

      Fast att göra egna är inget större besvär. Här är tips på två varianter, en med dill som smaksättare och en "vanlig":

      http://lottakruse.blogspot.se/2012/06/dillfritters-frasiga-potatisstrimlor.html

      http://lottakruse.blogspot.se/2011/09/hamburgare-inget-vardagligt-med-det.html

      Bakpotatis använde jag för att det var sommar. Färskpotatis lämpar sig inte att fritera. Nu går det bra med vanlig fast matpotatis.

      Mitt bästa tips för att få de allra godaste frittarna, det är att låta potatisen ligga färdigskuren i kallt vatten i kylen i minst en halvtimme innan det är dags att fritera, gärna ännu längre. Innan de friteras torkas vattnet av så att de är torra.

      Tack för att du läser och gillar det du ser - jätteroligt att höra och inspirerande!

      Lycka till med egna frittar - med eller utan dill :-)

      Radera
  7. Milia och jag åkte direkt till affären efter dagis och jobb för kylen ekade pinsamt tom. Vi köpte med oss färdiggrillade revben och en grov baguette som blev till vitlöksbröd. Efter middagen slocknade lillskruttan i soffan så vi blev tre som fredagsmös i soffan.
    Trevlig helg på dig vännen. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som perfekt fredagsmys, för er och just den fredagen. Fredagsmys ska framför allt vara lite kravlöst, tycker jag. Enkelt och gott som inte tar hela fredagskvällen i köket. Måste ju ha lite tid över till att somna i soffan också :-) Låter jättemysigt...

      Detsamma, det som är kvar av den. Fullt upp i sta'n denna helg....

      Kram!

      Radera