onsdag 7 november 2012

Nudelwok med fläsk, paprika, purjolök och morot - lite åt det indonesiska hållet


Jag blev så sugen på wok av någon anledning - det är sällan jag gör den här typen av mat. Med nudlar, magert kött, mycket grönsaker och god soja. Kan det ha något att göra med helgens kaloriutsvävningar kanske? Fast väldigt ovanligt i så fall, det brukar inte hindra mig från att braka på med kalorier även dagarna efter...

I vilket fall fräste jag ihop en jättegod och fräsch nudelwok med fläskfilé, paprika, purjolök och morot, med en aning indonesisk touch (mest beroende på sojan Ketjap Manis). Visst, det tar lite tid att skära till allt i små fina strimlor men när förberedelserna är klara, då går det undan med själva tillagningen så det är ändå väl värt att göra detta, tycker jag.

Någon undrar säkert varför jag inte har tagit med ingefära som borde vara en självskriven ingrediens i en sån här rätt. Men faktum är att jag inte är särskilt förtjust i ingefära. Inte ett dugg faktiskt. Varken färsk eller torkad dessvärre... Om du vill använda ingefära i woken ska du ha i ungefär 2 msk riven färsk ingefära.

4 portioner
200 g glasnudlar (eller äggnudlar om du hellre vill det)
2 st morötter, skurna till tändsticksstrimlor
1 purjolök, strimlad
1-2 gröna paprikor, strimlade
500 g fläskfilé
Neutral olja
2 msk söt indonesisk soja, typ Ketjap Manis
2 msk brunt farinsocker
Ca 1 tsk salt
1 krm kayennepeppar

Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Spola med kallt vatten och låt rinna av. Skölj, ansa och torka fläskfilén. Skär den sedan i tunna skivor. Stek köttet hastigt på hög värme i lite olja så att den får fin färg på båda sidor. Lägg köttet åt sidan och skär det i strimlor. Låt det ligga tills det är dags att woka/fräsa det ihop med grönsakerna. Fräs morötter, purjolök och paprika i lite olja några minuter på ganska hög värme. Lägg även grönsakerna åt sidan.

Ta nu fram wokpannan om du har en sådan, annars en stor stekpanna, gärna med höga kanter och hetta upp med lite olja. Fräs nudlarna några minuter och blanda sedan ner kött och grönsaker. Krydda med soja, farinsocker, salt och kayennepeppar. Blanda om ordentligt och servera direkt!

Lite extra soja att ringla över kan vara gott om du vill förstärka den smaken och det vill jag! Och lite knapriga hackade cashewnötter hade nog inte varit så dumt heller... Det får bli nästa gång.



Morötter är väldigt gott i en wok. Skär till strimlor av tändsticksstorlek så blir de lagom tillagade. Det ska vara lite tuggmotstånd kvar. Tycker jag i alla fall... 



Sojan sabbar ju de fina glasnudlarna och grönsakerna rent färgmässigt men den gör sitt till för smaken. 2 msk kan låta mycket att slänga i men snåla inte där...



Chop chop! Fast om du är hungrig och ingen expert på att hantera chop sticks rekommenderar jag att du tar en gaffel och gafflar i dig istället för pin(n)ar i dig :-)


Just glasnudlar oroar mig varje gång när de ska tillagas i förväg, sköljas av och sedan rinna av väl. Innan de hamnar i pannan igen och ska fräsas så blir de till en svårhanterlig vit klump. Men varje gång oroar jag mig i onödan för när nudlarna blir varma igen så försvinner det vita och de blir som genomskinliga igen, som glasnudlar - tänka sig :-) Min glasnudelnoja har gjort att jag i alla fall delar nudlarna i mindre bitar innan jag lägger ner dem i det varma vattnet. Det gör åtminstone att det går lite lättare att få isär dem när man fräser dem.

Lite "vanlig" matlagning då äntligen. Jag fortsätter på det temat under veckan och kommer bland annat bjuda på något med potatis. Har ett gäng knölar som väntar på sitt öde i kylen... Men nu ska jag ta ett varmt bad och bläddra i ett gäng tidningar som har lagts på hög.

Trevlig onsdagskväll!

14 kommentarer:

  1. Samma här - jag gör inte heller så ofta wok eller liknande. Men - den senaste tiden har jag fått värsta intresset för thaimat. Det måste vara något i vattnet :=) KRAM!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag röstar också på vattnet. Eller årstiden. Inte så svårt att önska sig bort till vad som helst som påminner om Thailand nu :-)

      Kram!

      Radera
  2. Ja, du vet ju vad vi tycker om mat från dessa avlägsna trakter... finemang! Även om det går i vågor i vårt kök och vi är lite av periodare så gillar vi verkligen att resa bort via maten. Nu har det varit mycket indiskt men nästa vecka står Pad Thai på menyn så det är väl dags för en Thailändsk period igen:)

    Hoppas doppet blir skönt,
    kramizar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni är så mycket bättre där på att ta ut svängarna lite mer. Jag är lite mer kött-sås-och-potatis-tråkig. Men ibland så!

      Thailand låter inte så dumt, får se om jag kan snappa upp något att glädja Mannen med. Han älskar thai.

      Det var ett riktigt skönt bad, nu är jag alldeles rödrosig och härligt avslappnad. Dags för en macka med ost och cognacsmedwurst och iskall mjölk!

      Kramar tillbaks!

      Radera
  3. Wok har vi med smaskat i oss ikväll. Det är gott ibland men det blir ganska sällan här också! Det är bra mat för kvällar när man har lite annat planerat, snabbt ihopfixat om man är försägande nog att man skär grönsakerna kvällen innan. Då jäklar säger det bara swoop-swoop sen är maten klar. Och jag är så stolt, lyckades äta med pinnar ikväll! Haha. Trodde jag skulle svälta ikväll först men det gick minsann ;)

    Låter skönt med ett bad, jag vill med ha badkar! :( Trevlig kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var värst vad det blev poppis med wok och asiatiskinspirerat! Smart att förbereda dagen innan. Om jag åt med pinnar skulle jag hinna bli hungrig igen innan jag ätit upp, impad :-)

      Blev med badkar i nya lägenheten, där snackar vi vardagslyx!

      Tack detsamma!

      Radera
  4. Åh det ser jättegott ut. Jag gillar verkligen denna typen av rätter, snabbt och lätt men jag tar gärna ingefära i, och nötter på mums. Tror jag ska följa ditt exempel och ta ett bad, har frusit hela dagen, brrr..
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nötter skulle jag ju haft förstås!

      Ett varmt bad gör så gott, speciellt när man är frusen och så blir man sådär skönt avslappnad efteråt.

      Detsamma!

      Radera
  5. Gjorde också typ wok igår. Fräscht och gott. Gör det sällan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. You and me both, det blir sällan av någon anledning... Typ wokmat blev vanligt denna vecka :-)

      Radera
  6. Ja, bortser man från allt hackande så är wokade rätter snabblagat. Och blir dessutom alltid så goda. Glasnudlar har jag bara använt i vårrullar (av rispapper) eller i knyten av salladsblad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hackandet är ju trevligt men inget att ge sig på om man har dåligt med tid. Låter så gott att ha nudlarna i vårrullar och salladsblad, tror minsann att jag har sett det hos dig!

      Radera
  7. Längesedan jag gjorde wok! Du mitt bloglovin strular... detta inlägg visades inte alls :( Tur att man går igenom äldre inlägg...
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte helt pålitligt det där bloglovin'.. Vet inte vad som flög i mig som gjorde detta, ingen superfavvo att woka, men det går ju verkligen att göra så mycket gott på det här sättet och servera med nudlar eller ris.

      Kram!

      Radera