onsdag 21 november 2012

Salviakyckling, pumpa och gnocchi i buljongfraiche


Ibland verkar en maträtt på papperet godare än vad den faktiskt blir i verkligheten. Det här är ett sådant exempel. Med det inte sagt att det här inte blev gott, för det blev det. Men jag hade högre förväntningar med ingredienser som kyckling, bacon, gnocchi, crème fraiche och parmesan. Dessutom pumpa som jag för första gången har använt i matlagning men den gjorde i ärlighetens namn varken till eller ifrån i den här rätten. Pumpan kanske måste spela huvudrollen för att man verkligen ska känna vad den smakar och förstå vad den har att erbjuda i form av skådespelartalanger.

Att den här rätten inte gick direkt upp på topplistan för mig kan också ha att göra med att jag inte riktigt visste vad jag skulle förvänta mig av kompositionen. Vi har en buljong med crème fraiche som gör det "blött" men det är ingen matig soppa, och det är ingen pastarätt med pastasås heller. I mitt huvud blev det lite kortslutning. Smakerna är goda men något fattades för mig, så kan det bli...

Alltså. En hygglig vardagsrätt som mättar men inte så mycket mer för mig. Jag kommer inte att göra om det. Allt blir inte alltid som jag har tänkt eller vill i mina kök, men det betyder ju inte att det här kan vara något för dig så avgör själv!

4 portioner
1 paket bacon (140 g), tärnat
1 gul lök, hackad
500 g pumpa i små bitar
Olivolja
4 kycklingfiléer i mindre bitar
Färska salviablad
3 dl kycklingbuljong
6 msk crème fraiche
Salt och svartpeppar
500 g färsk gnocchi, tillagad enligt anvisningar på paketet och avrunnen
Riven parmesan

Ta fram en panna med ganska höga kanter, typ traktör. Fräs bacon, lök och pumpa i lite olivolja, ca fem minuter tills det börjar få lite färg. Blanda ner kyckling och färska salviablad. Stek i ungefär fem minuter till, tills allt har fått fin färg. Häll i buljongen och låt puttra ihop några minuter tills pumpan är mjuk och kycklingen färdig. Blanda ner crème fraiche och smaka av med salt och svartpeppar. Vänd försiktigt ner tillagad gnocchi och garnera med färsk salvia. Strö över riven parmesan vid servering.


Det blev ingen Oscar till pumpan den här gången. Inte ens för bästa biroll. Tror att jag måste casta bättre för att uppskatta dess potential. Det får bli en huvudroll nästa gång. Inte ens Brad Pitt blev ju stjärna över en natt... Butternutpumpan som fanns i butiken var gigantisk så jag valde delad Halloweenpumpa som jag kallar den i brist på kunskap om det rätta namnet. Mycket uppskattat att de säljer i mindre bitar, precis som med vattenmelon ibland. Härlig färg!


Färsk salvia doftar så gott! Och passar jättebra med kyckling.



Det här är en maträtt där all prepp bör vara klar innan du sätter igång, ända ner till den rivna parmesanosten. När spisen är igång så ska allt ske i ett fram till att du lägger upp maten och river över osten. Servering direkt! Så till och med crème fraiche mättes upp i förväg :-) Lite överdrivet kanske men så'n är jag!


Tja, som sagt. Varken bu eller bä, hiss eller diss, flipp eller flopp...


Gnocchi föredrar jag faktiskt att steka på lite efter tillagningen. Både för smak, färg och konsistens. Har aldrig provat att göra egen gnocchi men det ska nog bli av så småningom. Leker med tanken att kunna smaksätta den också. Visst borde man kunna blanda ner örter och kryddor i "degen"? Någon som har provat?





20 kommentarer:

  1. Än så länge är det inte "vår" vecka men det kommer ju husman och gryta ;-)

    Have a nice Bergfest!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Husman och gryta kan man lita på :-)

      Radera
  2. Salvia är verkligen krydda jag behöver utforska mer. Kan knappt påminna mig om hur den smakar...
    Jag får för mig att Halloweenpumpan är den pumpa med minst smak, så det kanske förklarar statistrollen den tog... Jag utmanar dig att testa annan pumpa :)
    Jag vill också göra egen gnocchi, tänk om vi bott i samma stad då hade vi kunnat ha gnocchiarbetsläger (för jag antar att det är lite pill med det).

    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Färsk salvia är helt annorlunda mot torkad. Jag rekommenderar bestämt den färska varianten. Gott att "fritera" hela blad i lite olja i pannan och ha till kött, inte bara kyckling.

      Det skulle vara butternut i receptet och då kanske det hade smakat lite mer. Misstänker att just Halloweenpumpan inte är den mest smakrika...

      Gnocchiafton hade inte suttit fel alls! Vi kan ju inte vänta tills någon kommer på hur man flyttar städerna närmare så det får ju bli en resa söderut så småningom, helt klart!

      Kram till dig!

      Radera
  3. Nej, man kan ju inte alltid gilla det man kockar till, oavsett hur mycket man vill och önskar... Halloweenpumpa har vi inte provat, men butternutten tyckte vi hade ganska mycket smak (lite sötig), men att köpa hem en gigantisk version är kanske inte direkt vad man behöver.

    Vi har också lite funderingar på att ge oss på gnocchi framöver, vi föll ju som furor för det men också har bara provat färdiga. Gratinerade med massa ostar på är de såååååååå goda... mmmm
    Visst borde man väl kunna smaksätta gnocchisarna, det låter inte fel alls.

    Och du, fotot på crème fraichen, helt underbart fint är det! I en ram, på en köksvägg, där hade det passat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, ibland vill det sig inte riktigt... Har fått bekräftat att det är smakskillnad mellan Halloweenpumpa och butternut. Typiskt mig när jag ska premiärtesta pumpa, så väljer jag den mest smaklösa :-) Det får bli revansch!

      Jag föredrar gnocchin som jag gjorde den förra gången, då stektes den efter kokning och fick bättre konsistens. Gratinerad med en massa ost backar jag inte på heller!

      Tack :-) Kanske ska fixa något collage framöver med några av alla de bilder som knäpps av i köket...

      Radera
  4. Det ser i alla fall riktigt gott ut, och finfina bilder som vanligt.

    Halloweenpumpa har jag enbart bakat med, och några andra pumpor har jag aldrig testat. Jag har en del maträtter på min to-do-list känner jag. Något med pumpa är ett av dem.

    Kram kram

    Jag anmäler mig härmed till lägret!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid nåt, tack :-)

      Jag får helt enkelt testa något annat jag också.

      Du är noterad på deltagarlistan!

      Kram och lycka till med butiken nu i helgen!

      Radera
  5. Pumpa smakar ju i ärlighetens namn just ingenting... Men ger en bra konsistens i vissa rätter, lite "redning" i soppor och sådär. Tråkigt att maten inte blev som förväntat, men det ser väldigt gott ut i alla fall! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade nog fel förväntningar, har hört och läst så mycket om pumpans förträfflighet men jag får prova något annat så får vi se, och tagga ner lite och inte tro på underverk :-) Tack!

      Radera
  6. Det är svårt det där ibland. När inte bilden av maten blir densamma när den tillagats. Ser mycket gott ut i alla fall. Både pumpa och gnocci kräver mycket kryddor tycker jag. Även om salvia är en krydda som gärna sticker ut, men kanske inte på rätt sätt här. Är ju den enda kryddan som ska lyfta rätten. Pumpa (oavsett sort, skiljer inte så mkt) behöver kryddor med sting i pga sin sötma. Men det är så här man lär sig också, inte sant?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jäkla trist är det. Hungrig är man och har lagt ner tid och energi på att laga och så blir man besviken. Men oftast brukar jag kunna avgöra innan om en maträtt är värd att satsa på eller inte. Här lurade jag mig själv men visste som sagt inte riktigt vad pumpan skulle tillföra. Du har helt rätt i att det är för mesiga smaker. Chili har jag sett användas med pumpa, det kanske hade varit något... Men strunt samma. Jag gör inte om detta med andra kryddor i alla fall. Så mycket lärde jag mig :-)

      Radera
  7. Nästa gång tycker jag du ska testa butternutpumpan. Den har en mer nötigare smak än den här pumpan. Denna pumpan har jag haft mycket i bröd, muffins, marängpaj etc där jag tycker den passar bättre... och nästa gång tycker jag du ska göra en soppa av (butternut)pumpan. Jag vet att jag är partisk men det blir gudagott, promise!

    Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så får det bli. Jag stod och höll i den men den var så himla stor... En soppa får det bli. Med curry också kanske :-)

      Kram!

      Radera
  8. Låter jättespännande med den här rätten tycker jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gick ju igång på ingredienserna som verkligen lockade men det måste till mer med kryddningen tror jag. Den blir ganska tam annars...

      Radera
  9. Muskatpumpa heter den sort du använt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Tack för info :-) Aldrig hört faktiskt...

      Radera
  10. Hej!
    Jag lagade en variant på detta recept ikväll och det blev så himla gott! Jag kommer publicera det på min blogg imon och självklart länkar jag även hit där jag hittade originalrecpetet :)
    Tack för en trevlig matblogg som ofta ger mig inspiration i köket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frun!
      Så roligt att du fick till en god variant av detta, jag blev ju inte så himla supernöjd själv med just den här varianten. Ska bli jättekul att se hur du gjorde för att lyckas :-) Tittar in hos dig (igen) i morgon!

      Tack själv för din kommentar - jag blir jätteglad!

      Radera