måndag 19 november 2012

Tomatmustig bulgur med auberginelindad halloumi - gratinerat med parmesan. "Oj, vad gott!"


Gott och mättande vegetariskt - så'nt är inte dumt alls. Eller med kött av något slag, t.ex. grillad kyckling, stekt biff eller liknande - det avgör du. Bulgur som får koka med grönsaksbuljong och hela konserverade tomater och lök blir väldigt mustigt och gott. Halloumifyllda aubergineskivor, eller auberginelindad halloumi om du föredrar det, läggs ovanpå tomatbulgur och så på med parmesan innan allt gratineras i ugnen. 

Mannen gick loss på köttet först, det blev en bit entrécôte. Sedan smakade han på tomatbulguren. Så långt allt väl. Allra sist provade han aubergine och halloumi. Då plingade det till lite extra. "Oj, vad gott!" Vet inte riktigt vad han hade för förväntningar men han är något skeptisk till "vegetariska alternativ" så de var kanske ganska låga... Nu blev detta ett jättegott komplement till hans köttbit och bulgur men jag var lika lycklig utan kött till. 

Du kan även använda mozzarella i stället för halloumi, men då skulle jag inte skölja av aubergineskivorna efter att de saltats för att dra ur vätskan, bara torka av lite lätt. Mozzarella är ju väldigt snällt i smaken medan halloumi har gott om sälta så glöm inte att skölja av auberginen innan du fyller dem om du väljer gnisslig halloumi. 

4 portioner
2 auberginer i totalt 12 skivor på längden, 1/2 cm tjocka
Salt
Olivolja
200 g halloumi, i 12 lika stora skivor/bitar
Basilikablad, 24 st

3 dl bulgur
1 stor gul lök, grovt hackad
Olivolja
5 dl grönsaksbuljong
1 burk hela konserverade tomater
Salt och svartpeppar
Riven parmesan, drygt 1 dl

Salta aubergineskivorna och låt ligga ca 30 minuter tills vätska bildas ovanpå (saltet drar ur beska). Skölj med vatten och torka av om du fyller med halloumi, torka bara av om du använder mozzarella. Lägg skivorna på bakplåtspappersklädd plåt, ringla över olivolja och rosta i ugnen på 250 grader i ungefär sex  minuter tills de får färg. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Lägg en bit halloumi och ett par basilikablad på varje aubergineskiva och vik ihop. 

Fräs hackad lök i lite olivolja. Blanda ner bulgur och rör om ett par minuter. Häll i buljong och konserverade tomater. Stöt till de hela tomaterna lite grand så att de delar sig i mindre bitar. Låt småkoka ca tio minuter tills bulguren (heter det så i bestämd form?) är klar, d.v.s. den ska ha lite tuggmotstånd och inte vara grötig. Fyll sedan en oljad gratängform med tomatbulguren. Fördela aubergine- och halloumipaketen ovanpå och strö sist över riven parmesan. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter - till fin färg.

Servera vegetariskt som det är, eventuellt med färska tomater, eller med något annat protein.



Aubergineskivorna är rostade i ugnen. På med en bit halloumi, lite basilika och vik sedan ihop...



Lägg aubergine- och halloumipaketen ovanpå tomatbulgur i en gratängform. Riv över parmesan...



I ugnen på 225 grader till fin färg och knaprighet. Garnera med lite färsk oregano.



Som sagt, jag behövde inget kött till den här goda och mättande vegetariska rätten med inspiration från ett recept på Saltå Kvarns blogg. 


Den här veckan ska jag verkligen försöka få till en matsedel fram till torsdag och handla allt på en gång för att slippa det där stoppet på vägen hem från jobbet. Hur svårt ska det va liksom?! Siktet är inställt på något grytliknande, nå't med kyckling och gärna lite husman. Vi får se om siktet sitter rakt också så att jag prickar rätt!

Ha en bra (mat)vecka!

22 kommentarer:

  1. Det här ser ljuvligt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Massor av smak! Tomatbulgur blir det fler gånger också, med något annat till. Grillad kyckling tror jag passar bra.

      Radera
  2. Halleluja, detta MÅSTE jag testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Med mozzarella är det lättare att rulla aubergineskivorna runt om och det blir ju lite krämigare än med den hårda halloumin. Mozzarella blir det nästa gång för mig så att jag kan jämföra.

      Radera
  3. Alltså, de där lindade ostaskivorna ska testas för de låter oerhört goda. För tillfället blir det en hel del halloumi i vårt kök, gärna till lördagsfikat på eftermiddagen. Att bara ringla över lite olivolja med fint hackad chili i är så gott och passar fint till öl, hälsar Håkan.

    Ja, det där med meny är lite svårt att komma ihåg att få till ibland, men när det blir gjort så är det så skönt. Speciellt det där att stå handfallen i köket och inte veta, varken vad som ska göras eller om det finns ingredienser hemma... Vår planering är nästan klar, bara torsdagen som hänger och dinglar.

    Lycka till med planerna,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halloumi är verkligen gott och inte bara att steka eller grilla, jag har panerat kyckling med riven halloumi också, hur gott som helst! Olja och chili låter supergott det också.

      Lite dinglande med veckans mat kan vara trevligt, och låta lust och anda avgöra - men inte varje dag...

      Det gick fint med planerna - nu är det bara att utföra dem :-)

      Kramar!

      Radera
  4. Mmm, vad gott det ser ut. Till och med utan kött dessutom.
    Just nu är jag ingen bra matbloggare eller matlagare. Har lite mycket nu, lätt sagt... Men fasligt kul är det!

    Kram Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, kött behöves icke!

      Men du, det är ju förståeligt. Kul att det är kul så att du inte ångrar dig i det här läget :-)

      Kram!

      Radera
  5. Ser otroligt fräscht och gott ut!

    Lena från Make A Head Food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bara intyga att det stämmer med hur det ser ut :-)

      Radera
  6. Svar
    1. Satt fint och mer av tomat och bulgur kommer det att bli!

      Radera
  7. Ser kanongott ut. Men vad är det med män (och barn) och deras skepsism för vegetariska rätter. Det ska liksom bara vara kött eller fisk till. Men det är klart om man mutar med halloumi så brukar det gå hem. Hoppas att siktet satt rätt ;).

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller männen kanske de är rädda för att deras "muskler" ska få för lite protein :-) Med barn vet jag inte...

      Verkar som att siktet var rätt inställt, allt enligt planerna - nu är det bara att utföra också!

      Radera
  8. Halloumi var längesen! Ska absoluta testa det i en gratäng nästa gång - jag har bara ätit den stekt eller grillad, mer "rakt upp och ner". Men sältan ihop med den milda auberginen kan jag tro blir en höjdare! Gillar vegetariska gratänger! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan göra så mycket mer med den här härliga osten. Panera kyckling med till exempel! Vegetariska gratänger är bra att göra och lätt att komplettera med kött till Mannen.

      Radera
  9. Ho ho ho hooo, en middag helt i min smak! Är passionerat kär i hallomui!

    Inte illa om du lyckas med veckohandlingen - där är jag så ruskigt dålig. Men önskar dig stort lycka till i din utmaning ;) Ser fram emot att få höra vad det blir för något.

    Kram - och ha en bra vecka du med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kunde jag nästan ana :-) Jag har också en crush i halloumi.

      Jag lyckades förresten väldigt bra idag med planerna och är så stolt! Bara att återkomma och kolla vad jag hittar på...

      Kram till dig!

      Radera
  10. Oj, vilken bra start på matveckan ni hade! Här fanns bara ingredienser som jag gillar. Just halloumi vill jag gärna ha recept med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, fast där åsikterna isär bland mina kommentatorer :-) Halloumi är verkligen mer mångsidigt än som det introducerades från början, grilla/steka typ.. Älskar't!

      Radera
  11. YUMMIE YUMMIE, hur har jag kunnat missa det här receptet... unbeliveable!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi hi, tänkte väl att det kunde tänkas falla söta fröken på läppen :-)

      Radera