måndag 3 december 2012

Återbruk av Mannerströms pannbiffar, nu i italiensk kostym


Hur goda pannbiffarna à la Mannerström än blev så orkade vi inte äta upp allt på en gång så en laddning åkte in i frysen i väntan på nästa liv. Det började med att jag blev så himla sugen på grov tomatsås, ost och spagetti. För egen del skulle det räcka bra men så har jag ju en man som inte tycker att vegetariskt är en komplett måltid… Gratinerade köttbullar i tomatsås har jag gjort förut och det blev jättegott, så jag tog helt enkelt pannbiffarna från frysen och gjorde ungefär samma sak.

Mer mozzarella blir det här alltså. Ibland kan råvarorna gå i skov och just nu gillar jag mozzarella extra mycket. Det är en matig ost som inte tar över eftersom den är så mild. Den funkar till det mesta och så är det så härligt när den trådar sig.

Principen är enkel. Tomatsås i botten av en form, på med pannbiffar (eller köttbullar) och färsk tomat i stora klyftor, mozzarella och lite parmesan på det och in i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter – tills mozzarellan smält ner och fått fin färg. Serveras med kokt spagetti och garneras med färsk basilika.



Mozzarella, parmesan och tomater - en mycket bra början!

Tomatsås i botten av tallriken, spagetti, pannbiff, ostar och tomat. Mmmm.....

Jodå, pannbiffen finns där under all ost :-)

Matlagning med tända ljus i köksfönstret. Mysigt!

En ljuvligt lugn helg har vi spenderat på landet där det tråkigt nog inte alls var någon snö att tala om. Jag blev faktiskt riktigt besviken även om det var skönt att slippa flytta på den för att komma fram. Men det kommer nog tids nog dit också... Det gick alldeles utmärkt att koppla av och bara njuta ändå.

Helgen avslutades hos min svägerska och hennes två barn. Vi fick kokt kyckling med currysås och ris - oj, så gott det var! Det har jag aldrig gjort själv men jag är jättesugen på att testa det nu. Och så lite fikabröd med hembakta saffranslängder och sega havreflarn. Ett gäng aktiviteteter senare i form av kurragömma, blindbock, Hello Kitty Memory, pingis och leka doktor - se'n var jag redo att sjunka ner i soffan och titta på inspelat avsnitt av "Allt för Sverige". Jag tycker nog att Lundin raljerade lite väl mycket med hur svenskar "är". Hoppas att deltagarna tog det med en nypa salt och litar på sina egna erfarenheter i stället, att många svenska är blyga och svåra att komma inpå livet - men att det oftast ger sig med tiden. Vi är nog allt ganska trevliga ändå!

En ny vecka och temperaturen utomhus visar ungefär minus femton. Nu kan vi snacka om att värmande grytor har sin plats i våra kök :-)




24 kommentarer:

  1. Skrapade is för första gången idag - lika mycket vardera på in- och utsidan av bilen :-(

    Imorgon beställer jag fläskben som det blir rotmos till i helgen, även det vintermat, men väntar även på din nästa varma gryta ;-)



    SvaraRadera
    Svar
    1. Då ligger vi lite före där, med is-skrapandet :-) Fast nu när det håller sig runt tio minusgrader behöver man inte skrapa mer och det är inget slask på vägarna - finns fördelar med allt!

      En god fläskfilé i gryta är på gång! Fläskben och rotmos hoppar jag över :-)

      Radera
  2. Åh vilken go comfort food middag. Ja visst är det så att man snöar in på vissa råvaror i perioder? Känner ett stort sug för att liksom du snöa in på mozzarella... Trådigheten som du säger, mycket angenäm!
    Låter som en helg som skulle passa mig, jag är inte alls något snöförespråkare... Det går ju knappt att cykla ju! :)
    Ha en bra start på veckan - kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man är periodare helt enkelt :-)

      Det är fint och mysigt med snö tycker jag, men den ställer ju till det ibland. När man som du behöver bajka förstår jag att det inte är så kul. På med dubbdäcken nu!

      Kram!

      Radera
  3. Det där såg precis hur gott ut som helst!
    Och ja, vi är ganska trevliga tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket gott! Visst är vi ett trevligt släkte, vi svenskar :-)

      Radera
  4. Visst är det härligt med hur användandet av olika ingredienser kan gå som i berg och dalbana, man snöar så lätt in på vissa godsaker lika lätt som man sen tröttnar...
    Denna enkla princip du har här tycker vi låter och ser oerhört god ut, mycket bra återvunnet!

    Minus 15 grader!!! Harrejisses, så kallt, klä dej ordentligt - mössa på!

    Vi har inte sett gårdagens avsnitt av A.F.S än men det ska vi göra nu i kväll, direkt efter vi besökt CSI, snacka om motsatser:)

    Ha det riktigt gött nu och ta det försiktigt i kylen.
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland blir det för mycket av nå't och så kan det ta evigheter innan man blir sugen igen, det är baksidan med att vara "periodare".... Ja, ingen dålig återvinning alls!

      Nu har temperaturen sjunkit lite, till strax under tio minus. Helt OK faktiskt. Mössa, vantar och dubbla tröjor under jackan är det som gäller.

      CSI är inspelat - det har vi kvar att titta på :-)

      OK, jag ska ta det försiktigt i kylen fast det är lite trångt där :-) Men jag ska ta det försiktigt i kylan också ;-)

      Detsamma till er - ha det gött och kramar!

      Radera
  5. Ibland blir man bara sjukt sugen på Pasta. Gött eré !
    Hejsvejs!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Då utgår jag från pasta och sen får det bli vad det blir. Inget matliv utan pasta. Basta!

      Radera
  6. Så gott! Nu blir jag hungrig fast jag är mätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, det är ett bra betyg :-)

      Radera
  7. Härlig middag av rester! :) Gott att göra något nytt. Var glad att ni slapp snön i helgen, vi körde hem i värsta ovädret. Inte roligt alls, men mysigt när man väl var hemma klart ;) Kokt kyckling med currysås var längesen nu, det som är så gott! Kokt kyckling känns typ dom det nyttigaste man kan äta, haha. Det och spenat ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är verkligen inte roligt när det slår till i trafiken. Det har vi gått igenom många gånger på vägen mellan sta'n och landet. Usch! Skönt att ni kom hem ordentligt. Hellre sent än aldrig...

      Kokt kyckling smakar ju inte så mycket men just med ris och currysås blir det så bra! Jag måste testa att laga det själv snart...

      Radera
  8. Minus 15!!! Hua! Älskar att kunna plocka fram halva middagen från frysen. Tex köttfärssås, biffar eller nån "gammal" gryta! Återanvändning!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, tack - hua är ordet! Nu är det "bara" omkring tio minus tack vare lite moln som släppper ifrån sig mini-snöflingor. Det är verkligen suveränt med blandade rester i frysen att experimentera med. Utmanar fantasin många gånger :-)

      Radera
  9. Fy vad kallt ni har det. Jag håller på att frysa brallorna av mig med -4 utanför dörren. Samtidigt som det är mysigt att bli lite nedkyld för att sedan mysa inne i värmen med god mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, på med tjockare brallor vetja :-) Inte lika kallt nu men det biter fortfarande rejält i kinderna. Jag gillar det faktiskt och man är ju inte utomhus så långa stunder. Och som du säger, desto skönare att komma in i stugvärmen!

      Radera
  10. Mums, mums, gott, gott! Det är så härligt att "återskapa/återanvända mat! :)
    Ha en toppen tisdag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra för fantasin att hitta på nytt med "gammalt" :-)

      Detsamma och kram till dig!

      Radera
  11. den här ser riktigt lovande ut!! prova på imrn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Prova på - se till att ha goda köttbullar eller pannbiffar att gömma under mozzarellan bara!

      Radera
  12. Här ska det bli -20 på fredag (är det sagt). Hoppas de har fel, brrrr!
    Fina foton!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, oj! Här har det stigit rejält i temperatur och med det väldigt mycket snö men det kanske du inte har missat. Stockholm har haft rejäla bekymmer idag... Några minus bara. Hoppas att det inte dippar så mycket hos er. Verkligen, brrrr!

      Radera