torsdag 20 december 2012

Vegetarisk potatisgryta med indiska smaker


Jag fortsätter att göra det lite lättare för mig i köket tills kockarglöden är tillbaka ordentligt igen. Det fick bli en burk med färdig indisk sås som utgångspunkt. Lite potatis och grönsaker senare och jag hade en riktigt god middag. Jag valde en sås, eller grytbas kanske det snarare är, som heter korma. Den är kokosmjölkbaserad, ganska mild men har ändå mycket smak.

Med en sån sås gör man lätt en gryta att äta vegetariskt eller så kompletterar man med t.ex. kyckling (läs Mannen). Det smakade gott och jag har inget emot att använda den här typen av färdig produkt ibland. Jag använder lika gärna färdig thailändsk currypasta. Dock har jag inte provat indisk currypasta ännu, det får bli nästa äventyr.

Med fördel använder du potatis som är kokt i förväg så slipper du råsteka klyftorna i en halv evighet, det är mitt bästa tips när det gäller den här rätten som känns fräsch och nyttig, trots stekt potatis om du inte använder färdigkokt. Till 1 kg potatis räcker det med 1 msk olivolja till stekning på medelvärme, det är bara att röra om regelbundet under stekningen på medelvärme medan du gör i ordning resten tills den börjar bli klar. Med tio minuter i grytan efter stekningen behöver den inte bli helt genomstekt i pannan.

Alla recept som ska räcka till fyra personer blir tre portioner hemma hos oss. Två stora till Mannen och en lite mindre till mig. En av de stora portionerna åker ner i en matlåda. Känns bra att vi kan laga mat för fyra varje gång och att maten går åt. Om det låter som mycket potatis är det bara att minska mängden lite, receptet är anpassat efter potatisgrisar :-)

Till fyra normalportioner
10-12 fasta potatisar, ca 1 kg i klyftor (rå eller kokt)
1 röd paprika i strimlor
1 gul paprika i strimlor
1,5 msk olivolja
100 g haricot verts, sockerärtor, sugarsnaps eller gröna bönor - välj själv!
2 burkar indisk sås korma (700 g)
1 påse babyspenat (65-80 g)
Salt
1 dryg dl salta cashewnötter (hela eller grovt hackade)
1 msk kokosflingor
Starkt paprikapulver
Fräs kokta potatisklyftor snabbt i olivolja på hög värme tills de får lite färg. Eller råstek potatisklyftor i ca 1 msk olivolja på mellanvärme i ca 20 minuter. Vänd runt klyftorna regelbundet. Känn efter med sticka när de börjar bli färdiga, de ska ha lite stuns kvar. Lägg potatisklyftorna i en stor gryta.

Fräs paprikastrimlorna i resten av olivoljan ett par minuter och lägg över i grytan. Häll i kormasåsen och blanda allt. Lägg haricot verts (eller det du valt) överst och sätt på locket. Låt sjuda i ca 10 minuter.

Ta grytan av värmen och vänd ner babyspenaten. Smaka av med salt och strö över nötter och kokosflingor. Avsluta med att pudra över paprikapulver. Servera grytan vegetarisk som den är eller med t.ex. grillad kyckling.


Gott och nyttigt med färgglad paprika. Bra på flera sätt i mörka förkylningstider!

Och så gott och grönt! Babyspenat och haricot verts som jag snoppat ändarna på. Ser nästan ut som gröna bönor men icke...

Jag råstekte potatisklyftorna men nästa gång använder jag färdigkokta potatisklyftor. Inte för att det är så besvärligt men det tar ganska lång tid om man inte gör de väldigt tunna förstås men de ska vara ganska rejäla... Välj fast potatis!

Nötter är gott och knaprigt i mat. Salta cashewnötter passar kanon i den här grytan.

Det ser sjukt mycket ut när man häller i färsk babyspenat men så fort den blir varm så krymper det till nästan ingenting.... Den ska i precis innan servering!

Nötter, kokosflingor och sist starkt och kryddigt paprikapulver som pudras över grytan.

Jag åt vegetariskt medan Mannen tryckte i sig en halv grillad kyckling till grytan. Den andra halvan till matlådan! Summa summarum enkla insatser i köket med bra utdelning.



Det börjar verkligen dra ihop sig för långledigt. På jobbet vill alla ha "sitt" klart och det märks i inkorgen. Jag har turen att i mitt jobb kunna vara ledig under "klämdagarna". Det är värre för de som jobbar i någon typ av servicebransch, som brorsan och mamma (hotell respektive äldreomsorg). Då är det bara att bita ihop och jobba oavsett om kalendern visar julafton. Något att vara tacksam för tycker jag, alla dessa servicemänniskor som finns och håller i gång allt!


 

18 kommentarer:

  1. Blir väldigt sugen när jag ser bilderna! Kram

    SvaraRadera
  2. Det gör du väldigt rätt i :-) Kram till dig!

    SvaraRadera
  3. Såg väldigt gott och fräscht ut!

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakar mycket bra, hade väl tur som fick tag på en bra burk :-)

      Radera
  4. Så rätt du har i det sista du skriver, hatten av för alla de som jobbar när alla vi andra är lediga!
    Håkan jublar i år eftersom han för första gången ever kan vara ledig i mellandagarna, det blir en ny erfarenhet. För min del så var det sista arbetsdagen idag, ska bara in om och jobba den 2:a annars är det långledigt som gäller nu. Nice!

    Ingen fara med lite genvägar då och då, huvudsaken är att det är gott och gör gott. Det ser otroligt gott ut med alla fina färgerna på ingredienserna i grytan, man bli ju pigg av att bara titta på maten:)

    Vad gäller portionsantalet och storlekarna så låter det lite som det är hemma hos oss, 4 portioner blir middag till oss två och en matlåda dagen efter. Men såsrecepten alltså, där kan man ju verkligen allvarligt fundera på hur det beräknas... Vi får nästan alltid göra dubbelt upp!

    Hoppas det går på rätt håll nu med krasslerierna,
    kramar till dej Lotta,
    Anki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, herreje för alla i butikerna nu, som ska laga maten till alla som vill ha färdigt... Jag knegar i morgon också sen blir det ledigt till den 2 januari. Samma samma alltså :-)

      Genvägar ska man inte skämmas för. Ikväll steker jag på färdig pytt. Vet inte vad det är med orken men kanske börjar man slappna av nu och då kommer tröttheten som en våt filt. Att vara ledig ett tag ska bli så skönt.

      Ha, ha. När det gäller såserna så funkar portionsstorlekarna hos oss. Mannen är (lyckligtvis) inte lika såstokig som jag, så det räcker gott till mig.

      Tack, Anki och ta hand om hjälten där hemma när han väl visar sig :-)

      Kramar till er båda!

      Radera
  5. Den där kormasåsen är grym, jag brukar använda den ihop med veg färs... blir en god gryta tillsammans med ris och en god sallad :)

    Ja, halleluja för alla servicemänniskor. Själv ska jag i stort sett vara ledig men någon enstaka dag kommer jag att jobba lite lätt, dvs komma sent och gå tidigt... fördel när man har flextid ;)

    Är inte hundra kry ännu även om jag var en sväng inne och jobbade idag... så imorgon ska jag kurera mig så gott jag kan.

    Mår ni bättre nu även om matlagningslusten inte kommit tillbaka till fullo?

    Kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men så kan man ju göra - blanda med vegofärs och så ris till. Tack för tipset. Jag måste ju inte alltid äta potatis :-)

      Det blir riktigt skönt att vara ledig, vi får se till båda två att bli friska och pigga. Jag har ingen feber och så längre men är väldigt trött. Mannen är så gott som återställd, lite envis hosta som gör sig påmind några gånger om dagen bara.

      Krya på dig och ha en skön ledighet!

      Kram!

      Radera
  6. Åh, så gott det ser ut! Äntligen stora bilder nu när jag kollar på datorn. Jag bloggsurfar nästan alltid från iPaden, där har alla blogspotbloggar plötsligt fått mobilt tema så alla dina härliga bilder är små :/ Korma har jag aldrig testat men det låter ju onekligen gott och jag vill testa både ditt recept och Amys tips ovan :)

    Ha en superskön helg, såhär precis innan jul :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bilder vill man ju gärna se ordentligt så grattis där :-) Tror att det blir perfekt med vegofärs till kormasåsen, det ska jag också prova.

      Helgen är superskön och det kommer fortsätta så hoppas jag. Detsamma til dig!

      Radera
  7. Visst är det fantastiskt med alla människor som jobbar helgdagar för att just serva andra människor. För ett par år sedan hade chefen på Coop i vår stad bestämt att de skulle ha stängt på julafton för att alla skulle få ledig. Vilket liv det blev! Alla dessa som bara jobbar vardagar och som prompt (hör ni ironin) var tvungna att handla på helgdagarna och självklart då på julafton. Det blev bara den julafton som Coop hade stängt...
    Ha en skön julledighet. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och du är ju en av dem även om du är ledig just i år. Oj, oj. Kan tänka mig rabaldret med stängt Cooop :-) Antar att de ändå informerade om det i god tid så att folk borde ha kunnat fixa sitt i förväg men så bekväma har vi blivit nu att vi räknar med service dygnet runt. På gott och ont...

      Detsamma till dig och familjen - kram!

      Radera
  8. Lindha Johansson23 december, 2012

    Hoppas du känner dig piggare nu och att smaklökarna är i toppform inför julhelgen!
    God Jul önskar en trogen läsare (som kanske borde kommentera oftare, men jag älskar din blogg och tittar in varje dag! :))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lindha och tack - mycket bättre nu så julmaten ska nog smaka precis som den ska :-)

      Önskar detsamma till dig, god jul och tack för värmande ord!

      Radera
  9. Smarrig gryta med halv-fusk. Perfekt att få lite roliga smaker på det sättet. Hoppas ni har en härlig julledighet! KRAMAR

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halvfusk är bra :-) Vi har det bara bra. Tar det väldigt lugnt. Precis som det ska vara...

      Hoppas du och familjen har det gött också - god fortsättning!

      Kramar!

      Radera
  10. Ser riktigt gott ut och perfekt efter all julmat. Fina bilder :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja... Efter all julmat kan det kännas riktigt trevligt med något helt vegetariskt. Tack :-)

      Radera