onsdag 29 januari 2014

Bacon- och salviaburgare med hemmagjord "ketchup" och frittar - funkar som färsbiff också!


I minnet hade jag hamburgare med salvia som Ernst gjorde i TV-rutan i somras och blev så himla sugen. Han virade finskinka runt avlånga "hamburgare" med fläskfärs, men jag valde nötfärs och virade puckarna med bacon istället. Och så toppade jag med ost. Överflödigt att nämna kanske. Det är liksom en naturlag. I övrigt ganska likt. Och tomatsåsen som han gjorde till sina burgare testade jag också - med lite modifikationer.

Slutresultatet blev en grymt god och saftig burgare med smak av salvian som trängde igenom precis lagom. Den ganska heta såsen gjorde sitt men med lite majo som grund så klarar man sig utan den röda såsen. Jag gjorde egna frittar också, väldigt lätt och tar inte särskilt lång tid. Som bröd använde jag ciabattafralla och det blev kanon. Jag är trött på de fluffiga bröden som säljs som hamburgerbröd, även om Max-märket är hyfsat.

Dessa burgare kan även gå under eptitetet färsbiffar och ätas med till exempel klyftpotatis, pasta eller kanske en grönsaksgratäng!

Tomatsås
6 (plommon)tomater 

1 färsk röd chili, finhackad utan kärnor
1 gul lök, skivad
1 1/2 msk flytande honung 
(Fling)salt
Svartpeppar
Olivolja

Snitta tomaterna. Koka upp vatten i en kastrull. Ta bort från värmen och lägg i tomaterna ca fem minuter. Ta upp dem och låt svalna innan du skär bort fästet på tomaterna och tar bort skalet. Mixa tomaterna slätt. Fräs lök och chili mjukt i olivolja i en stekpanna. Häll sedan i de mixade tomaterna och smaksätt med honung, salt och svartpeppar. Låt puttra i ca 20 minuter. Om du vill ha såsen helt slät, mixa en gång till.

Bacon- och salviaburgare (eller baconlindade färsbiffar med salvia), 4 st
400 (nöt)färs
1 ägg
Salt och svartpeppar
8 baconskivor
8 färska salviablad
Smör/rapsolja
Ost
Majonnäs
4 (hamburger)bröd

Blanda färsen med ägget och smaksätt med salt och svartpeppar. Forma till fyra burgare/färsbiffar. Lägg två salviablad på varje och linda två baconskivor runt. Stek till fin färg runt om tills köttet är genomstekt. På slutet lägger du på ostskivor som får smälta lite. Halvera bröden och stek snittytan frasig. Grunda bottenbrödet med en klick majonnäs. Lägg på burgaren med ost, såsen och sedan topphalvan av brödet (eller använd bara bottendelen).


Istället för färdigköpt ketchup - gör din egen tomatsås med lite sting!


Frittar gör jag gärna själv. Skala och skär fast potatis i stavar. Lägg i kallt vatten i ca 30 minuter.
Torka av potatisen noga. lägg på plåt med bakplåtspapper. Ringla över smör/rapsolja och ställ in
i ugnen på 225 grader 25-30 minuter, tills potatisen har fått fin färg. Vänd några gånger under tiden.
Krydda med salt och peppar och/eller andra kryddor.


Två blad salvia och två skivor bacon till varje burgare/färsbiff.


Stek till fin färg och njut av dofterna från bacon och salvia!



Glöm inte osten för allt i världen :-)


Monterat och klart! Sugen på burgare?


14 kommentarer:

  1. Fasen vilka läckra bilder, Lotta! :)

    SvaraRadera
  2. Jag håller med Sara! Jag sitter här och surfar runt, väntar på att få gå lunch, och hamnar här... Nu är vrålhungrig! Ser galet gott ut!
    Som du kanske såg på FB så kommer jag inte på bloggträffen. Hur gärna jag än vill så går det inte. Läger kanske ändrar sig, men just nu går det inte. Tyvärr... Kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, vad bra att hungerkänslorna reagerar på rätt sätt :-)

      Jag har också en del att fundera på när det gäller den helgen. Jag hör av mig till dig!

      Kram!

      Radera
  3. Vilken grym bildkavalkad! Här har jag just klämt i mig en bönburgare - men vad hjälper det, nu vill jag ju ha en burgare till.
    Glömma osten? Är du galen? ;)
    Många kramar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Det kan aldrig bli för många burgare. Fast kanske av just bönburgare... Om inte annat så för att magen kanske kniper :-) Nej, vet du vad. Osten glöms icke bort. Ingen risk!

      Kramar!

      Radera
  4. Gudars skymning så makalöst goda dina baconburgare ser ut! Och egen tomatsås slår ju kecha vilken dag som helst, i klass med ätasmedskedsås:)

    Vi såg att både du och Emmy och Kim inte dyker upp i April, tycker det är så jäkla synd! Vi såg ju fram så mot att få träffas igen, det är ju ett tag sen sist nu...:( Suck!

    Kramarna till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken blev riktigt bra med både bacon och salvia! Tomatsåsen är jättegod till pasta också, som vegetarisk rätt - behövs inget kött där. Bara drivor av parmesanost :-)

      Ja, jag vet. Det är verkligen synd och alldeles för länge sedan. Men det blir fler gånger!

      Kramar tillbaka!

      Radera
  5. Salvia är så gott , men tyvärr glömmer jag bort att använda den tack för påminnelsen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen gott! Jag glömmer också bort att använda den - lyfter smaken på det mesta - speciellt ljust kött som inte smakar så mycket som kyckling och fläsk.

      Radera
  6. Ja, jäklars du, vad gott det ser ut! Salvia är en favorit i tomatsås och på prosciutto-lindad kyckling i ugn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, måste testa salvia i tomatsåsen nästa gång! Självklart!

      Radera
  7. Underbart!! Sååå smarrigt att jag bara vill ta ett STORT bett!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så ska det ätas - big bite!

      Radera