onsdag 30 januari 2013

Högrevsragu - mört och gott till pasta med riven parmesan


Ragu. Det förknippade jag egentligen med svensk husmanskost men egentligen är det italiensk husman det handlar om. Därför serveras pasta till den här otroligt möra och goda kötträtten. Ingredienserna påminner till stor del om det vi använder i en hederlig kalops så det kan ju verka lite knasigt att servera pasta till och riva över parmesan, men här ska köttet finfördelas och vätskan i grytan reduceras så att det blir en tjock röra. En ragu helt enkelt.

Det påminner en hel del om det omåttligt populära pulled beef som brukar rekommenderas att servera i pitabröd, till tex mex eller liknande. Men för sjutton, servera pulled beef eller dragen gris till pasta tillsammans med den där såsen som köttet har tillagats i - jättegott!

Som vanligt bestämmer du - med eller utan vitlök!

4 portioner
1 stor gul lök, finhackad
(3 vitlöksklyftor, finhackade)
2 morötter, finhackade
Ca 250 g rotselleri, finhackad
2 bifftomater, finhackade
Ett par kvistar färsk oregano, hackad
1 kruka basilikablad, hackade
4 msk olivolja
800 g högrev i bitar
140 g bacon, strimlat
5 dl rött (matlagnings)vin
5 dl oxfond
Salt och svartpeppar

Hetta upp olivoljan i en stor gryta. Bryn köttbitarna till fin färg. Ta några köttbitar i taget så att värmen i grytan håller sig. Mycket kött på en gång drar ner värmen och köttet får inte lika fin färg, det blir mer kokt än brynt men det vet du ju vid det här laget... Tillsätt alla hackade grönsaker och örter. Blanda runt och låt grytan sjuda på svag värme utan lock i 2-3 timmar tills köttet är riktigt mört och har strimlat sig i såsen som bildas - det är då du har fått en ragu! Den ska vara tjock och såsig. Hjälp gärna köttet lite på traven om det inte strimlar sig helt av sig själv. Det ska inte vara några stora bitar av kött i ragun. Servera med kokt pasta och riven parmesanost.



Jag är helt övertygad om att ragun blir ännu bättre med ett "äkta" rött vin som ska vara kraftigt i smaken i så fall. Men eftersom jag inte är någon vindrickare så har jag inga flaskor liggandes i något snyggt ställ i köket utan får nöja mig med matlagningsvin från ICA. Det går det också.



Ragu, pasta och parmesan. Jajamensan. Gott blir det!

Idag var jag ganska förvirrad och kunde inte rakt av säga om det var tisdag eller onsdag. Jag blev verkligen tvungen att tänka efter. Någon av dagarna, troligen tisdagen då jag var halvt död efter jobbet, bara försvann. Den tillfälliga sinnesförvirringen har nog med sömnbrist att göra så planen är att åtgärda det i natt.

När jag är hungrig eller trött och speciellt om det är både och, ja då blir jag ganska lätt irriterad. Jag skriker åt andra trafikanter när jag kör bil eftersom alla andra kör som idioter (det gör jag iofs alltid annars också men ändå). Bara jag kör felfritt! Och jag blev arg över att rulltrappan i Gallerian inte rullade. Den stod still. Jag gillar INTE att använda rulltrappor som står still, det blir konstigt att gå... Och alla stod liksom i vägen där jag skulle fram. Överallt i matbutiken och framför allt i kön när jag skulle betala. Valde "fel" kassa också. Aldrig att det "plötsligt händer" inte...

Eftersom jag blev tvungen att ändå stå still en stund där i kön så kom jag på mig själv med hur fånig jag var. Att det spelade väl ingen roll om det skulle ta fyra minuter istället för tre. Pulsen gick ned och jag bestämde mig för att tänka på nåt bra istället. T.ex. att jag snart skulle vara hemma hos min älskling och få laga lite mat till oss. Bara en sån sak! Den begynnande huvudvärken klingade bort och det blev en skön kväll. Matlagning är terapi. I morgon är det fredag! Jag menar torsdag...


18 kommentarer:

  1. Mmm...vad gott! Det här receptet sparar jag! har en fin köttbit i frysen! Blir en av maträtterna till nästa vecka! Tack tack för ett gott recept!
    Ha en toppen dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm, jättegott är det! Och sköter sig så gott som själv också. Himla bra. Vassego :-)

      Radera
  2. Det ser fantastiskt gott ut, men av någon anledning har jag svårt för ordet ragu (alltså bara ordet)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, det är ett väldigt osexigt ord och låter så robust och tråkigt. Uttala det mer italienskt så kanske det låter bättre; ragù :-) Eller köttsås... Fast det låter inte heller särskilt läckert. Köttstuvning... Näe. Gryta...

      Radera
  3. Oj vad gott det ser ut! Jag älskar när köttet blir trådigt och såsen är krämig/tjock. Liknar min gulasch i konsistensen faktiskt, men där får jag plocka ur köttbitar till sambon innan resten blir trådigt, för trådigt kött smakar inte bra tycker han... Karlar ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Samma här, det blir riktigt gott.

      Karlar är konstiga, det är bara att konstatera. Men rätten fick beröm från Mannen trots avsaknaden av stora köttbitar. Tänka sig!

      Radera
  4. Oj vad jag känner igen mig i tjurigheten när man är hungrig... DÅ smälls det i dörrar hemma kan jag meddela. Stackars sambon har lärt sig känna igen det och plockar per automatik fram något för mig att snacksa - så blir det lugnt sen... Mat(lagning) är terapi, indeed!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte för inte som jag har det sicilianska ordspråket här i bloggen :-) Det är tur att karlarna lär sig hur de ska hantera oss odjur...

      Något snabbt innan matlagningen bara så blir det så mycket roligare. Och godare!

      Radera
  5. Detta ser riktigt gott ut Lotta, bilden gör att jag vill ha det NU HÄR i Glommen, tack!

    Låter inget vidare det där med rulltrappan. Jag som kommer från "landet" blir så besviken när rulltrappor inte funkar. Fattar du hur sällan jag får åka rulltrappa? ;-)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket kan man göra via webben men än så länge funkar det inte att få iväg mat via ettor och nollor. Synd!

      Rulltrappor ska RULLA. Det hörs ju liksom på namnet. Ha ha, hoppas du passade på att åka när du var till Stockholm senast :-)

      Kram!

      Radera
  6. Med, absolut med:)
    När vi var i Köpenhamn så åt Anki andragu till pasta på den Italienska restaurangen och det uppstod ljuv musik, så vi ska absolut ge oss på ett försök framöver.

    Usch nej, det där humöret är inte att leka med, vissa dagar vaknar man helt enkelt bara på fel sida. Men all heder åt dej som lyckades tänka om och vända på det istället, det är inte så lätt att göra det. Bästa terapin är det absolut att bara få fokusera på skära, riva, röra och njuta av alla dofter som sprider sej.

    Hoppas uppåthumöret håller i sej, och imorgon - då är det fredag!
    Kramarna


    SvaraRadera
    Svar
    1. Visste jag väl :-) Ragu borde man kunna göra på olika sorters kött, bara att tillagningstiden varierar kanske.

      Det gäller att inte grotta ner sig i sitt eget elände när såna dagar sätter in, eller blodsockret droppar. Jag brukar dra på smilbanden även om jag inte känner för det och det känns bättre direkt. Det händer visst något i kroppen när man ler. Om man ler när man pratar i telefon låter man gladare och trevligare också har jag hört, så det brukar jag göra :-)

      Humöret håller i sig men jag tycker ändå att det ska bli riktigt skönt med fredag och helg efter en tuff arbetsvecka.

      Kramar!

      Radera
  7. Pasta och parmesan har jag testat (gott gott) men aldrig smakat på ragu (kanske av förklarliga skäl) :)

    Du det där med att hamna i fel kö till kassan känner jag igen... det drabbar alltid mig och vet du att det typiska är att jag ibland byter kö för jag tänker den här går ju snabbare... och sen i slutändan hade jag tjänat några minuter på att inte byta! Egentligen är några minuter inte så mycket men i detta hypade samhälle så känns det som en eeeevighet ;)

    Imorgon är det fredag kära du, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pasta och parmesan räcker långt :-)

      Varför blir det alltid så med köer? Jag har slutat byta och försöker tänka på annat om de är långa. Bättre för blodtrycket. Mannen däremot jagar gärna fortfarande efter den "perfekta kön"...

      Skönt med fredag - kram till dig!

      Radera
  8. Mums!
    Det här ÄLSKAR vi att laga, fast har alltid gjort med köttfärs och så 1 dl mjölk i som man späder med under koktiden. Kanske dags att testa med högrev istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter gott med köttfärs också! Men prova med högrev och låt det småkoka tills köttet verkligen faller isär. Så gott!

      Radera
  9. otroligt gott!
    Gör en liknande som går under namnet Italiensk köttsås som görs på högrev. Långkok när det är som bäst. trevlig helg!
    Lena från make a head food

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Ragu är ju italiensk köttsås, same same, så jag förstår att den du gör liknar denna. Trevligt också att kunna variera grönsaker och det som ska sjuda i grytan. Äter du din till pasta?

      Trevlig helg!

      Radera