onsdag 6 februari 2013

Ost- och skinkfyllda färsbiffar med syrlig tomat- och ruccolasås


De här färsbiffarna är inspirerade av två andra helt olika rätter. En schweizerschnitzel som består av två skivor kalv eller färsk skinka med ost och rökt skinka mellan, panerad och stekt. Saltimbocca som är kalvinnanlår som toppas med prosciuotto och färsk salvia och sedan tillagas i vitt vin och buljong. Typ. En korsning av detta blev färsbiffar fyllda med ost, prosciutto och färsk salvia. Varken kalv eller färsk skinka men ändå en del gemensamt med de andra rätterna. Färsbiffar är helt respektlösa och kan anta nästan vilken skepnad som helst genom att sno inslag från andra rätter :-) Det är därför jag bara älskar färsbiffar!

Tomatsåsen mixas ihop av ugnsrostade körsbärstomater, olivolja och ruccola. Den är supergod och jag kommer att göra den fler gånger. Helt klart kommer den passa kanon till exempelvis grillat kött, både nöt och fläsk kan jag tänka. Som det mesta man gör med tomat så behöver såsen en aning socker, i alla fall i min smak. Men om du gillar tomatsyran och vill ha den intakt, hoppa över sockret!

Börja med såsen så kan du värma upp den när biffarna och tillbehöret är klart. Servera med potatisklyftor eller pasta.

Syrlig tomat- och ruccolasås
Ca 20 körsbärstomater
Ca 50 g ruccola
1 msk + 1/2 dl olivolja
1 tsk pressad citronsaft
Salt och svartpeppar
Socker

Ugnsrosta körsbärstomaterna på kvist med 1 msk olivolja och (fling)salt, i en ungefär en halvtimme på 150 grader. Ta bort kvistarna och mixa med ruccola, 1/2 dl olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och svartpeppar. Runda allra sist av med en nypa socker eller två.

Biffarna
400 g nötfärs
2 msk tomatpuré
4 skivor parmaskinka (eller annan rökt skinka - lufttorkad eller inte)
4 tjocka skivor smakrikt ost
Färska salviablad (eller 2 krm torkad salvia)
Smör
Salt och svartpeppar

Dela färsen i fyra bitar och forma till bollar som du sedan delar i två delar och plattar till lite grand. Totalt alltså åtta delar. Bred tomatpuré på fyra av delarna. Lägg en skinkskiva, ostskiva och ett par salviablad på tomatpurén. Lägg resten av delarna ovanpå och jobba med fingrarna för att platta till och sluta ihop längs kanterna om fyllningen så att inget sticker ut.

Stek biffarna på väg värme i smör till fin färg runt om. Efterstek på fat i ugn i 12-15 minuter på 150 grader tills de är genomstekta. Ta upp biffarna och håll dem varma tills potatisen eller pastan är klar. Servera med tomatsåsen som du värmer upp.



Tomaterna äter jag gärna som de är direkt från ugnen som tillbehör - gärna till pastarätter.
Men det blir väldigt gott att göra en sås av dem också...


Tomater och ruccola mixas med olivolja och citronsaft till en riktigt god sås!



Skinka, ost och salvia som fyllning!


Tryck ihop i "sömmarna" och platta till biffarna lite grand.


Stek först på hög värme i smör så att biffarna får riktigt fin färg.
Att lite av osten rymmer går inte att göra så mycket åt...


Servera biffarna med potatisklyftor (eller pasta), tomatsåsen
och lite ruccola som säkert har blivit över...



Nå'n mer än jag som längtar efter så'na här dagar? När man kan duka utomhus och äta i värme och solsken?



Eller är det överskattat :-) Skulle inte tro det... Just nu känns det väldigt avlägset med snöfall och mörkgrått som dominerande färg utanför fönstren. Men vad sjutton. Sommarsäsongen startar officiellt i slutet av april. I alla fall på landet för då sätts vattnet på igen. Och dit är det ju inte så fasligt långt. Det är bara en fråga om inställning! Lycklig är den som glömmer det man inte kan ändra på. Och det är ju inte mycket vi kan göra åt vintern och vädret... Smile :-)

14 kommentarer:

  1. Mmm ser mumma ut! Ska testas till helgen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gott och saftigt! Såsen är jättegod till biffarna. Lycka till!

      Radera
  2. Så härligt det här såg ut! Biffar är så himla gott och det går ju att variera i oändlighet, vilket gör att man aldrig tröttnar:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Mycket tacksamt med färsbiffar. Det lär finnas många varianter kvar att göra. Tur det :-)

      Radera
  3. Låter som en väldigt lyckad parning av två olika recept, och ruccola i tomatsåsen gillar vi också ljudet av!

    Om vi längtar... i alla fall till våren som man ju nästan börjat få lite försmak av nu. Fåglarna kvittrar lite då och då, och så är det ju faktiskt ljusare lite längre på eftermiddagen. Det finns hopp i alla fall:)

    Jotack, det blev en väldigt lyckad dag och kväll igår, lite sliten återvände jag till Ystad idag, tur man är ledig! zzzzz

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Mycket bra avel :-) Ruccolan i såsen ger jättefin smak ihop med de syrliga tomaterna. Som sagt, en sås att använda till annat också framöver.

      Jag brukar tänka på de stackars fåglarna som blir så glada och kvittrar järnet när det är lite sol och inte så kallt. Sen kommer det mer snö och kyla och de blir tysta igen. Stackarna... Ja, vi också men det kommer!

      Hoppas det gick bra med återhämtningen - kul med en liten tripp sådär!

      Kramar!

      Radera
  4. Biffarna ser ut som en blandning av lyxiga små hamburgare och moderna järpar ;-)

    Vädret "leker" tydligen med oss alla överallt... här hade vi storm och sol i måndags, igår snöblask, idag på morgonen blev det att "skotta" fram bilen - och nu är det barmark igen som det var i går kväll... men som du säger, det finns saker vi inte kan ändra på... t.ex. att idag är det onsdag = lillelördag = bergfest ;-) Ha det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har du rätt i och det är ju ingen dålig beskrivning!

      Jag hatar den här typen av väder, ingen ordning på nånting. Och blötsnö. Tung och jä...ig att skotta. Grrr....

      Snart helg och sovmorgnar - det behövs!

      Radera
  5. Såååååå gott! :)
    Vill ha allt! :)
    Sparar recept! :)
    Och jag har precis likadana kannor fast röda! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod och hugg in :-) Visst är de fina de där kannorna, och perfekt att ha stora buketter i. Och bra priser från det blå-gula varuhuset också :-)

      Tack!

      Kram Lotta

      Radera
  6. Tack för påhälsningen på min blogg Lotta! Vilken härlig blogg du har, och varför har jag inte hittat till dig tidigare? Det kan man undra, men nu är du i alla fall tillagd på Favoritlistan. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kjersti och tack! Det finns så många bra bloggar så det är inte konstigt att man missar, jag har ju missat dig tidigare men klickade vidare via en kommentar hos Mårtenssons!

      Gillar hur du skriver och suger åt mig av av all din erfarenhet. Du verkar grym i köket!

      Detsamma till dig!

      Radera
  7. Härliga biffar och fantastiska bilder!

    SvaraRadera