torsdag 25 april 2013

Lövbiff i ädelostsås med knapriga sugarsnaps och ugnsrostade körsbärstomater


Mat med brun sås blir just brun på bild och därmed inte så vackert att vila ögonen på. Men smaklökarna blir glada och magen mätt och belåten. Jag gillar att fräsa på lövbiff eller fläskfilé och göra en god sås med lite grönsaker. Snabbt och lätt fixat och så kan man oftast äta det med potatis, pasta eller ris - variation bara där!

Den här snabblagade rätten blev riktigt god. En bit cambozola, både crème fraiche och grädde, stekt gul lök och lite sugarsnaps för knaprighet och färg. En kvist ugnsrostade körsbärstomater blir sällan fel som tillbehör. Jag har verkligen snöat in på det nu, speciellt om ugnen ändå är igång som i det här fallet med potatisklyftorna som jag valde att servera till kött och sås.

Lövbiffen kan bytas ut mot fläskfilé, tillagningssättet blir det samma.

3-4 portioner
4 skivor lövbiff av innanlår
1 stor gul lök, skivad
Smör
2 1/2 dl mellangrädde
1 dl (lätt) crème fraiche
1 trekantig bit kantskuren cambozola (standardstorleken - missade vikten...)
En skvätt soja
Salt, svartpeppar och vitpeppar

Fräs löken i lite smör tills den mjuknar, ställ åt sidan. Hetta upp en stekpanna till hög värme och stek lövbiffarna hastigt på varje sida så att de får färg. Salta och svartpeppra. Ta köttet ur pannan och lägg åt sidan så länge. Dra ner värmen och vispa ner grädde och crème fraiche i pannan. Dela osten i bitar och blanda ner i såsen. Rör om tills osten har smält. Smaka av med lite soja, salt, svartpeppar och vitpeppar. Lägg i köttet och löken. Låt puttra ihop några minuter. På slutet lägger du i sugarsnaps så att de mjuknar lite grand men inte för mycket, de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd kvar. Smaka av såsen, krydda eventuellt lite mer. Servera med ugnsstekta potatisklyftor, kokt potatis, pasta eller ris.



Om du vill ha körsbärstomater till (självklart) så slänger du in dem i ugnen de sista tio minuterna med potatisen på 200-225 grader med lite olivolja och salt.



Cambozola ger lagom mycket smak tycker jag och såsen blir härligt krämig. Dra på med någon annan ädelost om du vill ha kraftigare smak.



Gult är fult sägs det men även brunt är ganska fult, men då är det oftast gott :-)


Det närmar sig helg! Jag har fått rapport från pappa om att kommunen har släppt på vattnet på landet så nu ska det eldas i helgen. Inte så bra att starta brasor om det inte finns vatten tillgängligt i slang. Så nu hoppas vi på fint väder och riktiga vårkänslor. Tänkte storstäda både frigga och sovstuga också. Vintern och den långa kalla "våren" har satt sina spår både inne och ute. Boden behöver också en utrensning men så vill jag ta det lite lugnt också så den får nog vänta till en annan helg. Och så blir det säkert grillat igen!


15 kommentarer:

  1. Härlig comfort-food när den är som bäst!

    Vi eldade faktiskt på landet förra helgen trots att vattnet lagt av (den där tryckutjämningstanken/expanderkärlet eller vad den kallas hade rostat sönder). Dikena var däremot helt vattenfyllda så det gick bra att samla på sig ett gäng kannor och hinkar. Inte så jättestor brandrisk när man eldar i en tunna heller.
    Hoppas fröken Dill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bekvämt och gott!

      Vi har ju sjön intill också men vi eldar i en bergsskreva där det är lite knepigt att komma åt med vattnet om det vill sig illa. Men i en tunna med hinkar bredvid är det ju lugnt!

      Jaha, då vet ni vad ni ska investera i denna vår då :-)

      Radera
  2. Brun mat med brun sås tycker jag mycket om (särskilt med potatis) och din rätt ser väldigt god ut!

    Ha en trevlig helg och jobba inte för mycket, ni ska ju ha något att göra nästa och nästa... helg också ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, där är vi två, tack!

      Vi ska försöka hinna med lagom mycket, inte kul om det hopar sig och känns som att man måste göra en massa hela tiden. Njuta ska vi hinna med också. Det kommer ju fler helger som sagt :-)

      Radera
  3. Så gott med lövbiff! Längesen jag lagade något med lövbiff!
    Tack tack för påminnelsen!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker om tunt kött som lövbiff. Man kan göra så mycket med det, speciellt i alla möjliga såser. Vassego!

      Detsamma till dig!

      Radera
  4. Mmm vad gott!!
    Ha en fin dag
    Kram från www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  5. Brun mat är oftast god, som kålpudding t.ex. Men boken "Den bruna maten" - där hade din goda rätt inte platsat. Hemsk sjuttiotalsmat som ser oätlig ut...

    Lövbiff med ädelost är så jättegott! Själv åt jag ädelostsås med pasta igår. Snabbt och enkelt. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag menar alltså att din rätt ser god ut och att bokens mat ser oätlig ut. Så att ingen missuppfattar, haha!

      Radera
    2. Lustigt att det är så, att det är den bruna maten som ofta blir så god. Måste vara såsen som avgör :-) Ädelostsås är verkligen gott, måste äta det snart igen - med pasta!

      Jag har bra koll på den där "bruna maten" du menar och förstår precis. Helt galet vad man hittade på förr!

      Trevlig helg och kram till dig!

      Radera
  6. Fruns ögon faller direkt för sugar snapsen, brun sås - var då? Vi kan ju säga som så att det expieras ett stort antal av de gröna skidorna varje vecka... Fast en brunsås av ditt slag låter ju godare än vanlig brunsås, älskar ostsås gör vi båda!

    Tid att städa, rensa och sådana sysslor kan man alltid få till, passa du på att bara ta det lugnt och njuta av lugnet. Renset kan säkert vänta...

    Ha det så skönt och ta det lugnt med elden,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, ja det är bra med lite grönt i också, och gott är det! Ädelost är verkligen toppen att blanda ner i såna här enkla såser.

      Vi har pulat lagom mycket på landet kan jag väl säga :-)

      Kramar!

      Radera
  7. Sugarsnaps I löv och ädelostsås låter supersmarrigt... har aldrig testat det med soja- eller quorn men det borde ju såklart funka. Tycker du ska slappa, helt klart ;) Kram på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror absolut att det funkar med vegoalternativ! En del slappa och en del pula blev det!

      Kram!

      Radera