fredag 3 maj 2013

En köttbit med chili-, lime- och gräslökssmör - och så potatismos innan färskpotatisen tar över knölscenen...


Jag är verkligen inget köttfreak, men det finns kött och så finns det kött. Om jag inte använder kött i malen form som jag gärna gör (färs är en av mina absoluta favoritråvaror) så tar jag gärna en bit entrècôte. Får man tag på några fina skivor och bara steker på dem lite snabbt med salt och peppar så smakar det riktigt bra. Fast det finns väl inget som är bra som inte kan bli ännu lite bättre, till exempel med ett kryddsmör? Om inte annat så för att variera köttbiten lite grand.

Det här kryddsmöret innehåller chilipastan sambal oelek, rivet limeskal, gräslök och salt. Urlätt att röra ihop och urgott också förstås. Urbra, helt enkelt! Självklart funkar det till andra sorters köttbitar också, utskuren biff till exempel. Eller varför inte på en färsbiff :-)

Ganska skönt att inte behöva lägga någon större tid på köttet. Det ska bara rumstempereras och sedan stekas i smör (eller oljas och grillas) med salt och svartpeppar. Smöret skivas och läggs på köttet direkt när det tas från pannan så att det smälter så där mysigt gott och rinner ut över köttbiten.

Jag serverade köttet med potatismos och broccoli. Det gäller att passa på nu och göra mos av vinterpotatisen, i alla fall om man som jag och Mannen fullkomligt älskar potatismos. Färskpotatisen står och trycker på i dörren och vill in för säsongen och det är inte mycket att göra åt den saken. Fast jag ska nog få till något gott av den också...

Kryddsmör med chili, lime och gräslök (ca 8 skivor - 2 till varje köttbit)
50 g smör, rumsvarmt
1 tsk sambal oelek
Rivet skal av en halv lime
1/2 tsk salt
2 msk hackad färsk gräslök

Rör ihop ingredienserna och lägg på en bit plastfolie. Rulla ihop till en rulle genom att snurra ändarna, ungefär som med en smällkaramell. Ställ i kylen och ta ut när köttet är stekt. Skiva och lägg på köttet.



Sambal oelek som är en chilipasta tycker jag är väldigt bekväm att använda för att få chilihetta. Emellanåt kan man ju använda färska chilifrukter och finhacka, vilket jag också gör men inte här.



Rulla ihop smöret till en rulle och förvara i kylen så att det stelnar lite innan det ska skäras upp.



Gott även till fläskkött kan jag tänka mig!



Det enda jag inte gillar med entrècôte när man ska äta det är fettet som inte smälter vid stekning utan sitter kvar där och är oätligt, i alla fall i min smak. Men jag vet ju att det är fettet i sig som gör köttet gott och saftigt så jag tar det. Det går ju faktiskt att skära bort...


Så blev det Valborg med en röd dag mitt i veckan. Vi velade hit och dit om hur vi skulle göra - landet eller inte. Men så bestämde vi oss för att åka dit ändå och göra lite nytta, nämligen måla lite. Så nu är dörren (äntligen) målad liksom fodren runt om. Perfekt målarväder fick vi också. Nu återstår det att se vad helgen bjuder på, målarväder eller inte. Vi behöver göra en andra strykning och så vill vi gärna hinna med att bara njuta av fint väder också. Först och främst ska jag dock bli kvitt feber och halsont, alltid är det nåt... Men jag klagar inte - det kunde vart värre. En spik i foten till exempel :-)

Trevlig helg!

Katten Bojan ville inspektera dörren innan den målades. Den är numera svart. Dörren alltså... Katten är fortfarande grå :-)




18 kommentarer:

  1. Just det, här gäller det att frossa i en av mina favoriter, potatismos, medans mospotatis finns att få tag i! Kötter med tillbehör såg också underbart gott ut, såklart!

    Majhälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir ett alldeles för långt avbräck med potatismoset, men det går att fuska med bakpotatis när abstinensen blir för stor...

      Välkommen sköna maj!

      Radera
  2. Fasiken, att vinterpotäten snart försvinner har nästan glömt bort i vår-frånvaron. Jag äter inte potatismos ofta men brukar få en craving framåt augusti när det gått för längesen sist. Jag får passa på att äta massa mos nu i sista stund, så jag kan slippa cravingen ;)

    Kryddsmöret ser jättegott ut, så härligt gult, och så de gröna och röda prickarna. Mm, kryddsmör är bra grejer.

    Ha en trevlig helg nu, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ett gissel. Så välkommet med mos sen igen efter sommaren :-)

      Kryddsmör är verkligen toppen, bra alternativ till sås!

      Hoppas du fick en fin och solig helg!

      Kram

      Radera
  3. Receptet på kryddsmöret är sparat! Sååå gott! :)
    Ha en toppen fredag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fräscht med mycket smaker!

      Tack detsamma!

      Radera
  4. Ja, de där färska knölarna är vi också lite si så där inställda till... Visst är det trevligt med omväxling osv, men mos och annat gott som inte vill sej med de nya saknas tyvärr. Men att du kommer kunna få till något gott av de nya potäterna tvekar vi inte en sekund på!

    Kryddsmöret låter inte bara gott, det är ju dessutom en riktigt snygg fotomodell! Så fina bilder.

    Då håller vi tummarna för att feber, halsont och annat ger sig av så du kan få njuta av helgen,
    krya på dej-kramar från ett soligt skåneland!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Omväxling är bra, men jag vill gärna bestämma själv när :-)

      Kryddsmör är himla bra och det piffar verkligen upp på tallriken också.

      Så gott som återställd nu, fick ett par sköna och avkopplande dagar på landet som gav ny energi - tack!

      Kramar!

      Radera
  5. Smöret låter helt oslagbart gott! Det måste jag testa till någon grillning i sommar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite fusion i det kryddsmöret med chili, lime och så bland det svenskaste som finns - gräslök!

      Radera
  6. Kryddsmör, det är ju så gott- toppen till grillad fisk! Ha en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Det är klart att det måste funka till fisk också - tänkte inte på det :-)

      Radera
  7. Kryddsmör har verkligen kommit i skymundad i den fetträdsla som har rådit, ja fortfarande råder på flera håll. Finns det något godare på grillat kött. För att inte tala om i en bakad potatis!
    Hoppas du mår bättre vännen. Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det lustiga är att jag inte ser så mycket kryddsmör hos LCHF-ätare heller - borde ju vara toppen att gegga på maten!

      Åh, ja. I bakad potatis också!

      På banan igen - tack!

      Kram!

      Radera
  8. Kryddsmöret låter så himla gott, jag sparar ner och ska definitivt ta fram vid ett bra tillfälle i sommar :) Jag gillar ju sambal oelek som du säkert har märkt. Ledighet mitt i veckan gillas... även om en fredag kanske hade varit ännu bättre men nej, jag klagar då inte :) Veckan som kommer är ju en guldvecka... dvs om man är ledig på fredag vilket jag är tjoho. Kramar till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lätt att göra - mycket smak med få insatser. Sambal är himla trevligt, inte varje gång jag har lust att finhacka färsk chili...

      Mycket ledigt nu, hoppas solen stannar kvar!

      Kram till dig!

      Radera
  9. Kryddsmöret mums:)
    Visst var det skönt med ledighet mitt i veckan:)
    Krya på dig inte kul att vara dålig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det blir mer kryddsmör framöver!

      Jätteskönt, och nu är det dags igen med långledigt snart :-)

      Tack, Milla - jag mår bra nu!

      Radera