måndag 26 augusti 2013

Kall soppa med gröna ärtor, blomkål, ruccola och prästost - servera med hemmagjorda örtcrostini


Fortfarande fin sommar med sol och värme. Den här ljuvligt gröna och goda soppan serveras väl kyld och vi vet ju alla vad det innebär. Perfekt att förbereda! Servera soppan i små skålar som en del av en buffé, som förrätt eller så räcker den till fyra större portioner och funkar som lunch eller lätt middag. När du smakar av soppan med salt, tänk på att den ska serveras med riven prästost som ökar på sältan - så ta det lugnt med saltet... Tänk också på att mixa soppan noga så att den blir helt slät.

Egna crostini är busenkelt att göra, och det blir så mycket godare än de där kexliknande spröda sakerna man kan köpa färdiga i påse. Utmärkt att göra i förväg och så kan man ju smaksätta dem precis som man vill! Här blandade jag olivolja med rivet citronskal, riven vitlök, citrontimjan och rosmarin. Lite flingsalt när de är klara och du har supergoda örtcrostini som passar perfekt till en soppa.

Ca 8 små portioner på buffé, 6 portioner till förrätt eller fyra större portioner
1 liten gul lök, hackad
1/2 blomkålshuvud brutet i buketter (ca 300 g)
1 1/2 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin (matlagningsvin går bra)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
250 g gröna ärtor (frysta tinas)
100 g riven prästost
70 g ruccola
1 krm vitpeppar
Vitpeppar

Garnering
Ruccola, riven prästost, olivolja

Fräs lök och blomkål i olivoljan tills löken börjar bli genomskinlig. Häll på vinet och låt det koka in. Häll i vatten och buljongtärningar. Koka under lock i ca 20 minuter. Blanda ner ärtorna i soppan och koka upp. Rör ner ost och ruccola. Mixa soppan helt slät. Krydda med vitpeppar och smaka av med salt. Låt soppan svalna och kyl sedan ordentligt i kylskåpet fram till servering. Garnera soppan med ruccola och riven ost. Ringla över lite olivolja. Servera med örtcrostini.

Örtcrostini
Ta en djup tallrik och häll i ca 1 dl olivolja. Riv skalet av en citron och blanda ner. Riv 1-2 vitlöksklyftor och blanda i oljan. Hacka citrontimjan och rosmarin. Blanda med oljan. Skiva baguette lite på snedden och pensla båda sidor av brödskivorna med örtoljan. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och ställ i 200 grader varm ugn i lite drygt fem minuter tills bröden börjar få färg. Ta ut plåten och vänd på bröden. Ställ in igen några minuter så att det blir fin färg på båda sidor. Brödet blir frasigt utanpå och lite segt inuti.



Mängden örtolja med citron anpassas efter hur många crostini du vill göra!



Bestäm själv hur tjocka skivor du vill ha till dina crostini men inte för tunt, då bränns de lätt.



Soppan serverades med ett glas kallt vitt vin. Rekommenderas till denna gröna soppa!



14 kommentarer:

  1. Hear you sister, de där färdiga crostinisarna är ju inte alls det crostinisar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, verkligen inte. Vet inte vad man ska kalla dem. Äckliga kex?!

      Radera
  2. Soppan tillsammans med crostinisarna låter ju superläckert!

    SvaraRadera
  3. Igår fyllde min herre år så då gick vi ut och åt på den indiska restaurangen här i stan. Maten var galet god men mest åt jag ändå av naanbrödet och de kalla såserna. Bröd till maten är det bästa jag vet! Synd bara att jag får så ont i magen ;) Att doppa krispigt bröd i soppa, som här... Fy attan! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naanbröd är så himla gott - och som du säger - att doppa det i smaskiga indiska såser och grytor - vem behöver något annat då? Synd att din mage protesterar...

      Radera
  4. Hjälp vad gott! Jag gillar ju "vanlig" grönärtsoppa, men dett lät som en underbar twist med härliga smaker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blomkålen i gjorde soppan härligt fyllig och osten.. Ja. Vad blir sämre med ost liksom :-)

      Radera
  5. Ärtsoppor högt och lågt, härligt! Som vi skrev till Emmy så stänkte vi testa varianten med bubbel i nästa gång det vankas grön ärtsoppa i vårt kök, det måste ju bara bli gott!
    Så gott det låter med brödskivorna när du beskriver dom, segt och frasigt... snålvattnet rinner till:)

    Kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju himla gott! Med blomkål och ost blev det en härlig variant. Crème Ninon är inte dumt det heller. Lite lyxigt också.

      Egna crostinis på det här sättet är suveränt. Det gör jag gärna och ofta.

      Kramar!

      Radera
  6. Får jag en sån soppa till skulle jag absolut kunna tänka mig att "offra" mig på ett glas vitt också!
    Och så fina bilder hörru! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här, då kan det slinka ner några vita droppar :-)

      Tack sörrö!

      Kram!

      Radera
  7. Ljuvliga bilder, Lotta! Jag har inte riktigt kommit ur semestertänket och in i vardagen när det gäller matlagning och ska dessutom flytta på lördag vilket inte underlättar direkt, men det är sådan här inspiration jag behöver. God, piffig men inte så farligt komplicerad mat. Tack, Lotta!! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Skönt att vara kvar i semesterdvalan ändå :-) Flytt på gång! Då får du berätta mer. Jag lär väl läsa om det i din blogg :-) Lycka till - det är inte det roligaste att flytta...

      Kram!

      Radera