torsdag 15 augusti 2013

Pastagratäng med ricotta, spenat, champinjoner, bacon och tomat


På mina breddgrader i Sverige är vädret väldigt instabilt just nu. Ena dagen känns som råkall höst med regn, blåst och åska. Och andra dagen, eller under en och samma dag, känns det som högsommar igen. Det är när höstkänslan infinner sig som den här typen av mat kvalar in fint.

Med spagettirester i kylen blev det en riktigt god pastagratäng häromdagen (kvällen) när det ven runt knuten och regnet smattrade mot rutorna. Här har jag inte använt traditionell äggstanning med mjölk för att binda ihop allt utan i stället blandas ricotta och créme fraiche med ägg som sedan i sin tur blandas med spagetti och spenat. Spagettiblandning i botten av en form, fyllning med bacon, champinjoner, lök och tomat och sedan ett lager spagettiblandning till. In i ugnen nån halvtimme och sen är det bara att skära till en tårtbit och njuta.

Gratängen går utmärkt att göra i en rund gjutjärnsgryta i stället för en ugnsform. De höga kanterna är bara en fördel. Att lägga bacon längst ut runt kanterna blir både snyggt och gott men om du som jag verkligen gillar bacon så vill man gärna ha mer. Lägg då bacon över hela ytan innan du lägger på tomater och sist osten. Och om du som jag även gillar ost i maten och vill ha mer av det här, så kan jag tänka mig att det blir gott att ha det i spagettiblandningen. Akta bara så att det inte blir för salt...

För mer och andra smaker föreslår jag att krydda med muskot och/eller vitlök. Och vill du köra vegetariskt är det bara att utesluta bacon.

4 stora portioner
400 g spagetti (på ett ungefär)
1 burk ricotta (250 g)
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 påse babyspenat (65-80 g)
Salt och svartpeppar
1 stor gul lök, hackad
1 paket bacon (140 g) (eventuellt mer om du vill täcka hela ytan med bacon)
10-12 champinjoner, skivade
1 ask körsbärstomater, halverade
Olivolja
1 dl riven ost, gärna lagrad präst

Börja med att koka spagettin nästan färdig, häll bort kokvattnet, spola av, blanda med lite olivolja och ställ åt sidan - gärna i durkslaget så länge. Använd pastakastrullen och blanda ricotta, crème fraiche och ägg i den. Krydda med 1 tsk salt och 3 krm svartpeppar. Blanda den kokta spagettin och spenaten i kastrullen med ricotta, crème fraiche, ägg och kryddor.

Lägg tre baconskivor åt sidan, strimla resten. Fräs löken i olivolja ett par minuter. Blanda ner baconstrimlorna och fräs ett par-tre minuter till. Sedan är det champinjonernas tur att åka ner i pannan. Fräs några minuter till. Låt tomaterna - utom ca 8 halvor - fräsa på en minut i pannan på slutet. Fyllningen är klar!

Smörj en rund ugnsfast form med höga kanter med olivolja. Lägg hälften av spagettiblandningen i botten, jämna ut och tryck till lite lätt. Lägg över fyllningen och sedan resten av spagettiblandningen. Lägg baconskivorna ytterst mot formens kant lite omlott och lägg på resten av tomathalvorna (lägg eventuellt baconskivor över hela ytan och inte "bara" längs kanterna). Ringla på olivolja, vrid över lite svartpeppar och strö över den rivna osten. In i ugnen i ca 30 minuter på 225 grader och sedan är det klart!

Jättegod fyllning med bacon, lök, champinjoner och körsbärstomater!

Bacon är lagt längs kanten på formen och ytan är garnerad med körsbärstomater, kryddad med svartpeppar och ringlad med olivolja. Återstår bara att strö över riven ost och ställa in i ugnen.



Oj, vad gott! Baconskivorna har krypit in mot mitten :-) Om du vill lägger du som sagt bacon över hela ytan innan du gratinerar.

På tal om väder så ser inte utsikterna så bra ut om man vill ha sol och värme i helgen - i alla fall inte där jag ska vara. Regn och rusk ska det visst bli. Fast det tror jag när jag ser det. Prognoserna är inte sådär jätteexakta just nu. Skulle det bli svalt och regnigt, ja då blir det ju automatiskt läge för en bastu på landet - och det är ju inte kattskit!

Trevlig helg säger jag redan nu för snart blir jag upptagen med finbesök från Götet. Ett gyllene russin ska mellanlanda hemma hos mig och busa lite. Så som sagt - trevlig helg!



12 kommentarer:

  1. Det blev ju en finfin pastagratäng! Looking good i vanlig ordning. Hälsa russinet!

    SvaraRadera
  2. I mina breddgrader är det likadant! Ena stunden soligt och skönt, den andra ruggigt som tusan brrr! Denna gratäng låter god (minus bacon då förstås). Ska jag testa framöver för sådana här recept kommer att behövas framöver när det blir kallare ute. Önskar dig och de andra (jodå, jag har förstått att fina Russinet är hos dig) riktigt trevliga dagar, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förhoppningsvis blir det lite mer stabilt väder nu om man får tro prognoserna... Jag väntar gärna lite med de mustiga grytorna som nu dyker upp i mattidningarna.

      Fin helg blev det och trevligt hade vi det!

      Kram!

      Radera
  3. Vilken god pastagratäng. Ibland kan jag tycka att vissa pastagratänger är lite torra, men här var ju en massa gott gojs i.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här blir riktigt saftig och god - lite mer vuxen i smakerna också. Prova!

      Kram!

      Radera
  4. Ser fantastiskt gott ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Mycket gott inne hos dig också!

      Radera
  5. När jag läser det här så påminns jag om den mycket goda *spagetti(gjutjärns)grytgratängen* jag gjorde en gång... det var nog här jag hittade receptet! Tyvärr har jag tappat bort det och vet inte vad det hette... :-(

    Din carbonara är den bästa jag vet ♥ Kan man säkert också använda som bas till en *grytgratäng*... testa och låt mig/oss få veta hur det blev ;-)

    Här är vädret lite (mycket) si och så och eftersom jag frös när jag skrev inköpslistan ;-) idag så kör jag på inspirationen av En Salig Soppa - det blir kålpudding hos oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är samma rätt som jag gjort igen. Tänk att nu har jag så många recept att jag letar i min egen blogg för att få inspiration :-) Då kallade jag den vuxen spagettigratäng.

      Carbonaran kan man nog också göra en gratäng av. Vi får spåna vidare!

      Kålpudding blev jag också sugen på när jag såg den hos Henrik. I vinter ska jag prova att laga själv och se om jag lyckas lika bra som mamma :-)

      Radera
  6. Gratänger gör jag alldeles för sällan, konstigt egentligen, för allt-i-ett är ju faktiskt en grymt bra idé. Och bacon... baaacon.
    TACK TACK för en fin kväll/natt (ha ha ha hur lät det där??)! Stor kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gratänger är verkligen min grej, faktiskt. Gillar det väldigt mycket. Och som sagt, med bacon också så...

      TACK TACK själv för besöket. Hoppas det var lika bra för dig som för mig ;-) Ha ha ha!!!

      Stor kram tillbaks - ses snart igen!

      Radera