söndag 15 september 2013

Ciabatta med pulled pork, kantareller och marinerad rödlök - smaklycka!


Pulled pork + kantareller = smaklycka! Att sedan bryta av med syrlig marinerad rödlök blev ännu mer lycka. Den variant av pulled pork som jag har testat hittills är inte av den sorten där man blandar med rökiga såser. Jag har fastnat för Jonas Crambys variant med egenblandad kryddmix och coca cola som vätska. Gillar bland annat att köttet skärs i småbitar innan det tillagas vilket förkortar själva tillagningen även om marineringen gärna får börja redan dagen innan.

Den här gången bytte jag ut coca cola till porteröl (Carnegie). Samma mängd och helt enligt receptet i övrigt. Det blev också jättegott men jag tror att jag kommer att gå tillbaka till coca cola nästa gång. Fast å andra sidan har jag en hel del andra recept på det här temat "pulled" som jag vill prova, både andra smaksättningar och så vill jag testa att använda nöt istället för fläsk (pulled beef).

Kort och gott gjorde jag så här. Dagen före förberedde jag köttet som fick marinera över natten. Nästa dag, ca tre timmar innan middagsdags, började tillagningen av köttet (recept här)Under tiden köttet puttrade marinerade jag rödlöken (recept här). Lagom till att köttet blev klart tog jag hand om kantarellerna som skars i lite mindre bitar. Dessa smörstektes och kryddades med salt och lite vitpeppar.

Precis innan servering skar jag itu foccaciabröd och stekte snittytorna i en het stekpanna med lite olivolja, bara en liten stund lagom för att få lite fras och färg. Majonnäs breddes på den undre brödhalvan (lägg gärna några salladsblad på majonnäsen - jag missade det...). Sedan på med kött, lite riven ost (gärna stark så att det smakar nåt), kantareller och överst rödlöken. Tryck ihop med övre brödhalvan och börja tugga i dig. Du är nu i himmelriket :-)



Bland det godaste jag har ätit. Helt klart!



Skär inte kantarellerna för smått. Det är så gott att ha rejäla och matiga bitar på mackan.


Dan efter fanns det en hel del kött kvar. Då blev det en annan, lite mer försvenskad variant av macka. Eller snarare rulle... Jag fyllde smörbredda tunnbröd med potatismos, köttet, rå gul lök och krämig räksallad. Tunnbrödsrulle med pulled pork alltså! Det funkade det också men kom inte i närheten av ciabattan med kantareller när det gäller smaklycka.

Nu vill jag veta ditt bästa tips på att variera hur man serverar pulled pork (eller beef). Det vanliga är någon typ av bröd, ofta tortillas, och sedan ganska traditionella tex mex-tillbehör som guacamole, salsa, gräddfil o.s.v. Ungefär som när jag gjorde pulled pork första gången:



Men visst måste man kunna göra så mycket mer med det goda köttet?! Länka gärna om du har bra tips - och tack på förhand!

Trevlig söndagskväll!

20 kommentarer:

  1. Men oj vad gott och vilka härliga bilder! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, drottningen! En riktigt härlig macka blev det. Kram!

      Radera
  2. Jag har lust att skriva följande i versaler, så efter lite eftertanke gör jag det: SÅ VANSINNIGT GOTT DET SER UT!!!
    Kött är nog det bästa man kan använda Cola till. En mycket bra kombo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår vad du menar, Hanna :-) Värt att skrikas ut hur gott det var!!!

      Kändes lite knasigt att låta köttet puttra i cola först men oj så gott det är!

      Radera
  3. Jösses vilken macka!! Ge mig!!! :)

    Jag tycker om pita och aioli till pulled pork (har efterapat Picki där) liksom gratinerade nachos och guace eller smörstekta tortillabrödsnibbar och hemmagjord slaw http://matarkivet.wordpress.com/2011/07/17/pulled-pork-pa-annat-vis/.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, du. Den mackan behåller jag för mig själv :-) Slaw har jag också sett att man kan servera till draget kött. Tack för tips och kram till dig!

      Radera
  4. Åh fi 17 så förbenat gott det ser ut, och när man läser så kommer det lite dregel i mungiporna...
    Vi har också serverat som du gör de flesta gångerna, tror vi käkade med tacochips en gång. Men det känns ju som att det borde funka hur fint som till pasta på nåt sätt... det tål att funderas på så gott som det är, en av de få rätterna vi gärna äter mer än en gång:)

    Och du Lotta, hoppas du har det riktigt bra och att det blir en fin vecka för dej,
    kramarna från Mårtenssons

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, önskad effekt då alltså med dreglet :-) Har ju testat liknande kött (ragu) med pasta och det funkar finfint. Borde funka med det här köttet också så tack för tips!

      Det regnar och är väl höst nu på riktigt här. Jag lever och gör så gott jag kan - det ordnar sig nog med det mesta till slut. Tack snälla för omtanken. Sköt om er själva och ha en toppenvecka!

      Kram + kram

      Radera
  5. Redan vid 1/2 7 tiden i morse såg det mycket gott ut och det ser inte sämre ut nu!

    Jag aldrig gjort pulled pork eller liknande (men jag älskar när min gulasch blir trådig!) så jag tänker förr i riktning på vad jag gillar ihop med fläskfilé och massor av kantareller... tärnat (eller strimlat) fläsk - och då är vi där igen... bacon kan du nog testa i nästa "smaklycka" ;-)

    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha! Bra att det satt i :-)

      Lite bacon skulle nog inte göra smaken sämre förstås. Men nånstans har jag fått rådet också att inte blanda för många smaker med de härliga kantarellerna så att de "försvinner". De ska liksom få spela en av huvudrollerna och det gör de här. Köttet och kantarellerna höjer varandra, det andra är komplement. Riktigt lyckat i vilket fall!

      Radera
  6. Vilken måltid! Ser ju helt fantastiskt gott ut :) Jag har fortfarande inte kommit mig för att testa pulled pork men nu kan jag inte hålla mig längre :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bland det godaste jag har ätit faktiskt :-) Det tog lång tid för mig också att få tummen ur men ångrade sen att jag inte gjort det tidigare - så ur med tummen nu :-)

      Radera
  7. Anna Hovnert17 september, 2013

    Låter supergott Lotta! Måste testa :-)
    Själv brukar jag servera pulled pork med potatismos smaksatt med finriven gul lök och cole slaw.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det måste du faktiskt :-) Aha! Med potatismos och rå lök som jag gjorde dagen efter, i en tunnbrödsrulle med räksallad. Cole slaw ska jag testa nästa gång, låter jättegott!

      Radera
  8. Kan du komma hit med en macka är du bussig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hm... Måste först fundera ut vad du ska ta med dig så får vi köra byteshandel :-)

      Radera
  9. Åhå, jo jag tackar jag. Pulled pork finns i frysen och väntar på att det ska bli helg igen :) Det är ju så jäklans gott! Ambitiöst att göra det en vardag, även om det ju faktiskt inte är så mycket jobb så kräver det lite planering :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underbart att ha färdigt i frysen! Tja, ambitiöst vet jag inte. Det sköter sig ju nästan själv men det är klart, liiite planering krävs ju :-9

      Radera
  10. Det är så galet gott med pulled pork. Jag har också tänkt jag ska testa med nötkött, får bli nu när det blivit höst ut. Jag testade en variant på pulled pork i somras med mer asiatiska smaker på köttet och på salladen vi hade till och det blev också gott. Det blev som i ditt recept, en söt ton på köttet och en syrligare på tillbehören. Vi åt också picklad/inlagd rödlök till. Kantareller till låter ju också som en hit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Löjligt gott är det! Nötkött nästa! Jag såg din asiatiska variant och blev jättesugen! Klart att det måste funka. Kul på det sättet att man borde kunna fixa ihop nästan vilken sås/vätska som helst att tillaga köttet i - och få olika karaktär därefter. Kantareller passade otroligt bra till detta!

      Radera