söndag 1 september 2013

Godaste pastasåsen på länge med nötfärs, aubergine, tomater och lök!


En pastasås utan grädde, kan det vara något? Absolut! Kanske är det mer av en gryta eftersom såsen är buljongbaserad, inte vet jag men väldigt gott blev det. Att det kan vara så lätt ändå att få ihop en riktigt god pastasås. För det är det, så sätt igång och lägg det här till listan över veckans middagar!

4 portioner
400 g pasta av någon form du gillar
400 g nötfärs
Flytande smör/rapsolja (eller annat fett att steka i)
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
1 röd chili, tunt skivad (utan hinnor och frön)
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
3 dl vatten
1 liten aubergine, tärnad
Olivolja
Ett gäng körsbärstomater - gärna av olika sort - halverade
Torkade chiliflakes, några nypor efter smak
3 msk bladpersilja, grovt hackad
Parmesan

Bryn färsen i smör/rapsolja. Blanda ner lök, vitlök och chili. Fräs alltihop ett par minuter. Rör ner tomatpurén, buljongtärningen och vattnet. Blanda ner ett par nypor chiliflakes om du vill ha det lite hetare. Peta ner tomathalvorna och koka ihop i ca 15 minuter. Mosa till tomathalvorna lite grand mot slutet så att de såsar till alltihop lite mer. Stek auberginetärningarna på hög värme i olivolja tills de får fin färg. Blanda ner auberginen i färsröran. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner persiljan. Servera med nykokt pasta och riven parmesan. Snygga till om du vill med lite extra bladpersilja ovanpå alltihop vid servering.




Enkelt, gott och inte särskilt tidsödande. Vad mer kan man önska sig?
Ska väl vara färskriven parmesan ovanpå alltihop vid servering då :-)




Hyfsat fin helg det blev! Speciellt denna söndag den 1 september som med klarblå himmel och frisk luft verkligen levererade budskapet om att det börjar bli höst men att det fortfarande finns goda möjligheter att njuta av något som kan liknas vid sommar. Såna här dagar hoppas jag att det blir många fler av den kommande hösten.

Ha en skön söndagskväll!


14 kommentarer:

  1. Utan grädde?! Okej då. Du övertygar mig, ha ha... Ser mycket gott ut! Jag hade till och med kunnat tänka mig att äta grytan/såsen rakt upp och ned.
    Vi har haft en varm, men regnig helg. Fast de där skurarna har inte gjort så mycket. Barnen tyckte dock det kunde regnat lite mer så "vår" groda hade kommit fram. Han har bott hos oss i flera år, men visar sig bara när det ösregnar.
    Hoppas allt är bra med dig! Kanske kommer B och jag till Stockholm 12-13/9. Jag ska bara få ledigt från jobbet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var också jäkligt skeptisk men det blev kanon! Faktiskt så god att den kunde ha slevats utan pasta. Fast bara nästan :-)

      Grodor är lite roliga faktiskt om man bara kommer över det där med att de är lite läskiga. Kul husdjur :-)

      Tack, det finns hopp om livet och om ni kommer till storsta'n den helgen möter jag gärna upp er någonstans. Dock inte på fredagen då jag är uppbokad på annat. Vi hörs om det. Det är väl bara en liten detalj att bli ledig från jobbet :-)

      Radera
  2. Men åh, vad gott det ser ut, jag vill typ hoppa ner och bada i såsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan exakt så kände jag men lyckades hejda mig. Jag badade insidan med såsen istället :-)

      Radera
  3. Vad gott det ser ut!! Aubergine har jag börjat använda mycket i matlagningen nu. Här har det i stort sett ösregnat hela dagen, riktigt höstrusk!!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Höstrusket kom lite senare bara. Nu är jag ikapp :-) Aubergine är faktiskt riktigt bra i maten. Matigt och gott. Känns nyttigt också.

      Kram

      Radera
  4. Tomatbaserade såser blir det oftast när det någon gång vankas pasta hos oss. Det är godast ihop med pastan, tycker jag. Grädden använder jag i annat istället :) Ja, med undantag förstås. Skönt att blanda ut färsen med lite grönt som inte är rotfrukter :)

    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja där har ju även italienarna rätt även om de slänger ner lite grädde också ibland. Färsen får gärna sällskap av lite mer än bara lök, finns ju så mycket att välja på!

      Tack detsamma!

      Radera
  5. Lite som en ragu H gjorde till pasta för ett tag sedan, riktigt gott även om det inte är grädde i.

    Nope, inget härligt höstväder hade vi här igår, men i morgon så ska det tydligen komma hitåt och det tackar vi för. Finns ju inte mycket som slår den där krispiga, friska känslan!

    Ha det så bara bra du kan,
    kramarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du rätt i, påminner om ragu! Har gjort en sådan fast på helt kött som fick koka sönder men det blir ju same same med färs som redan är "sönder" :-) Jättegott!

      Höstväder kan vara bland det vackraste och skönaste som finns. Vi får hoppas på att hösten blir lika fin som sommaren.

      Tack, detsamma!

      Kramar!

      Radera
  6. Oh my, så gott det låter och ser ut. Jag älskar pasta, punkt slut! LCHF är inget för mig helt enkelt. Älskar färgerna dessutom, höstigt fina!

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev faktiskt väldigt nöjd med den här pastarätten och LCHF. Nej. Det är verkligen inget för mig heller.

      Kram!

      Radera
  7. Aubergine I love det vet du! Grytan låter mycket god ska jag testa fast som vanligt med veggie färs :)

    I söndags hade vi rätt så hyfsat med både sol och regn om vartannat... men idag alltså.... så underbart varmt väder vi har haft! Härligt är det!

    Har tänkt mycket på dig och hur du har det. Hoppas allt är i sin ordning i tillvaron, många kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, I know och jag håller med! Quornfärs eller annat vegoalternativ borde absolut funka. Smakerna kommer ju från allt det andra.

      Det blir nog lite mer sommarkänsla igen den här hösten, jag känner det på mig.

      Tack för att du tänker på mig - kram tillbaks!

      Radera