måndag 28 oktober 2013

Köttfärssås à la Bourguignon - vardagsmat som blir strået lyxigare


Ta den "vanliga" köttfärssåsen och lyxa till den lite à la Bourguignon. En köttfärssås som får lite tid på sig att puttra ihop blir ju godare än snabbvarianten. Burgundisk köttfärssås skulle man också kunna kalla det. En massa godsaker i grytan och i stället för köttbitar som till en klassisk böff använde jag nötfärs. I övrigt väldigt likt Bourguignon med syltlök och små svampar som blandas i på slutet. Köttfärssåsen komletteras med pasta, ris, kokt mjölig potatis eller potatismos. Borde gå att göra vegetarisk variant med soja- eller quornfärs...

4 portioner
400-500 g nötfärs
1 gul lök, hackad
(2 vitlöksklyftor, finhackade)
1 stor morot, hackad
2 stjälkar blekselleri
140 g bacon, strimlad
Smör till stekning
2 dl vatten
3 msk koncentrerad oxfond med rödvin
2,5 dl rött (matlagnings)vin
2 tsk kinesisk soja
2 lagerblad
2 msk färsk timjan, hackad
20 små champinjoner (vanliga, skogs- eller kastanjechampinjoner, eller större i bitar)
1 dl syltlök
Salt och nymalen svartpeppar

Fräs lök, (vitlök), morötter och selleri med strimlad bacon i en gryta. Fräs färsen i smör i en stekpanna tills den blir smulig. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg över färsen i grytan och häll i vatten, oxfond, rödvin
och soja. Lägg i lagerbladen och låt småkoka under lock i ungefär en halvtimme.

Fräs svampen i smör på hög värme och blanda ner i grytan tillsammans med syltlök och timjan. Låt småkoka ytterligare ca tio minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera köttfärssåsen med pasta, ris, kokt potatis eller potatismos.


Lök, morötter och blekselleri - gott i grytor och såser!

Timjan och lagerblad... Glöm inte att lyfta ur lagerbladen vid servering.
De är väldigt goda som smaksättare under tillagningen men inte så mysiga att tugga på...

Grönsakerna är frästa med bacon och färsen har brynts lite grovt smulig.


Små skogschampinjoner passar perfekt i den här rätten!

Sista omgången i grytan med svamp och silverlök...
 
Lite riven parmesanost passar fint förstås! Såsen är väldigt mycket "buljong" som lägger sig i botten på tallriken. Just därför kan ris eller potatis funka bättre om man vill se till att suga upp allt det goda!


En lugn helg har passerat med tid både i stan och på landet. Dinner & movie, sovmorgnar med sena frukostar och så städuppgift för föreningen på söndagseftermiddagen. Kratta löv och rensa rabatter. Skönt att få i sig en del av den milda höstluften om inte annat.

Det lagas inte så mycket mat för tillfället som jag känner att jag kan bjuda på här i bloggen. Under pågående renovering av badrummet så har badrummet liksom flyttat in i köket för tillfället. Det är rörigt och dammigt lite överallt, grejer ligger där de inte brukar vara (läs i vägen) och matlagningslustan blir lidande. Snabba och enkla lösningar är det som gäller nu. Snart ska det nog bli ordning på det också. Högst någon vecka till hoppas vi innan hantverkarna har gjort sitt och vi kan njuta av ett nytt och fräscht badrum. Och ett kök som "bara" är ett kök, inte kombinerat kök/badrum :-)

Ha en fin höstvecka - håll i (storm)hatten!

18 kommentarer:

  1. Mums, så gott! Det vill jag testa! Så receptet är sparat!
    Ha en fin kväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova! Ge såsen ännu mer tid i grytan så blir det ännu godare. Tack, detsamma Lana. Kram!

      Radera
  2. Ett recept jag helst skulle vilja bli bjuden på innan jag provar själv; köttfärssås är inget jag är vidare bra på att variera - eller vill ;-) Gott ser det ut, särskilt de små skogschampinjonerna får mig att vilja smaka... jag får spara receptet som "Lottas Bourguignon" eller hoppas på en inbjudan ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tar allt emot lite men jag blev sugen på böff men ville ha en snabbare version. Då är det inte så dumt att kunna byta ut formen på köttet. Du får se det som att det är en variant på BB och inte en variant på köttfärssås så kanske det går lättare :-)

      Radera
  3. En köttfärsvariant på den där svårstavade köttgrytan har jag också gjort, det är verkligen varadagslyxigt! Mos till är nog allra godast, men då blir man sådär stolpmätt att man får boka av alla planer många timmar framöver :p

    Hoppas på att få se resultatet av renoveringen här eller på Instagram framöver!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så himla bra med goda klassiker som man kan göra om lite grand så att de går fortare att laga. Vi tänkte faktiskt att just mos hade varit så najs att kunna göra en grop i och sedan fylla med såsen. Bara att lägga sig ner sen :-)

      Just ja, har ju lovat att dela med mig på IG. Får se till att lägga in några före-bilder för nu går det ganska fort framåt som tur är!

      Radera
  4. Gud så gott! Jag lät också köttfärssås puttra extra länge för någon dag sedan som sedan hamnade i en Shepherd's pie med gott mos på toppen. Mustig köttfärssås är ruggigt gott ihop med mos. Och avokado :-D Passar bra med lena saker till.
    Jag minns som om det var igår när vi renoverade vårt kök. Toaletten och altanen (!) fick agera kök. Ett tag åt vi en massa micromat. Jag dammade av kokboken som följde med micron och lagade mat i den. Tills Berra kopplade in spisen på altanen. Fast då var det högsommar...
    Jag hoppas stormen drar förbi oss utan större skador. Stor kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen nåt speciellt med köttfärssås och mos! Avokado säger du.. Hm.... :-)

      Det är helt ok med en period i byggstök när man vet hur bra det blir i slutändan. Men det är verkligen svårt att försöka hålla undan medan det pågår. Jag slutar liksom bry mig och det blir skräpigare och stökigare för varje dag. Men snart så...

      Hörs och ses - kram!

      Radera
  5. Tack för ett värmande inlägg i höstmörkret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod, bagaren & kocken :-)

      Radera
  6. Vad kan man säga; SÅ mycket bättre helt enkelt.
    Kram Lena från make a head food

    SvaraRadera
  7. Vilken bra idé för att lyxa till köttfärssåsen! Den ser ljuvligt god ut och något jag absolut ska testa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kärt barn har många skepnader. Vår älskade köttfärssås kan verkligen göras nästan hur som helst. Klart du ska testa!

      Radera
  8. Böff Bårginjon är ju det bästa som finns så en färsvariant låter som en ypperlig idé, du är inte dum du ;)
    Jag är inte avundsjuk att du har badrummet i köket, compact living?!
    Kram.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland slår det till vettu :-)

      Compact living i all ära, då har man ju i alla fall en tanke bakom - var sak på sin plats på ett smart och organiserat sätt. Hos oss råder totalt kaos :-/

      Nästa gång du hälsar är badrummet klart :-)

      Kram!

      Radera
  9. Hahaha, vi som har beklagat oss över den dåliga närvaron av färs i vårt kök, här är ju ett kanoners recept som smakar "oss". Tänk ibland bara så dyker saker upp när de behövs som bäst:)
    Och nej, dom där lagerbladen är verkligen ingen höjdare att få in i munnen...

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, va bra! Färs är stapelvara hos mig. Men det vet ni ju redan :-)

      Kramar!

      Radera